Večernji list - Hrvatska

Intervju Miro Cerar: Slovenija neće odstupiti ni milimetar od presude Arbitražno­g suda

JASNO JE DA HRVATSKA I SLOVENIJA NISU NI GUBITNICE NI POBJEDNICE...

-

...ali ako iskoristim­o priliku koju pruža presuda, svi ćemo na kraju pobijediti

Slovenski premijer Miro Cerar, baš kao i hrvatski Andrej Plenković, ni za milimetar ne odstupa od stavova oko provedbe presude Arbitražno­g suda o granici između Slovenije i Hrvatske. Pa ipak, u srijedu su na sastanku u Ljubljani dvojica premijera djelovali prilično srdačno. Ubrzo nakon sastanka, Miro Cerar pristao je za Večernji list dati opsežni intervju o hrvatsko-slovenskim odnosima.

Kako je tekao razgovor s hrvatskim premijerom Andrijom Plenkoviće­m i jeste li uspjeli što dogovoriti? Je li razgovor protekao u prijateljs­kom ambijentu ili je to bio susret predstavni­ka dviju posvađanih država?

Drago mi je što je premijer Plenković prihvatio moj poziv i došao u posjet u Ljubljanu. Za susret smo se dogovorili na dan arbitražne presude. Naš razgovor tekao je u pozitivnom ozračju. Središnja tema razgovora bila je arbitražna presuda i nove okolnosti do kojih je došlo nakon njezine objave. Dogovorili smo se da ćemo nastaviti dijalog. Slovenija će ustrajati u poštovanju presude i njezinoj implementa­ciji.

Zbog čega dvije prijateljs­ke zemlje već 26 godina ne mogu riješiti niti se dogovoriti o rješavanju

NE VJERUJEM DA SE U OVOM SLUČAJU BILO KOJA DRŽAVA, PA NI NJEMAČKA ILI SAD, OPREDIJELI­LA ZA POTPORU SLOVENIJI ILI HRVATSKOJ

graničnog spora? Granični spor često je bio zloupotreb­ljavan za unutarnjop­olitičke potrebe i radi preusmjera­vanja pozornosti. Zato su se gomilale napetosti, jačalo je nepovjeren­je. Došli smo do stupnja kad se države same nisu mogle dogovoriti o tim pitanjima. A mislim da upravo arbitražna presuda sad pruža

NAŠA SVRHA NIJE SELJENJE LJUDI, VEĆ POMOĆ ONIMA KOJE JE POGODILA SUDSKA ODLUKA Priznavanj­e presude bitno bi olakšalo rješavanje ostalih otvorenih pitanja, zato se najprije toga moramo uhvatiti

priliku da ojačamo povjerenje među državama kojeg u nekim pogledima sigurno nema dovoljno. Želim da tu priliku zajedno iskoristim­o.

Strahujete li da bi u slučaju da ne dođe do brzog dogovora između Hrvatske i Slovenije, s obzirom na to da Slovenija želi primjenjiv­ati arbitražnu odluku, a Hrvatska ne, moglo doći do nekakvih incidenata s dalekosežn­im posljedica­ma?

To nikako ne želim. To bi samo još više zakomplici­ralo situaciju. Upravo zato Slovenija se zalaže za dijalog s hrvatskim vlastima kako bismo zajedno što prije počeli implementi­rati arbitražnu odluku. Provedba jurisdikci­je u skladu s arbitražno­m presudom najbolje je jamstvo za izbjegavan­je napetosti ili izazivanje određenih incidenata.

Zašto nije došlo do nekakvog dogovora i kompromisa, nakon što su u javnost procurile sporne snimke razgovora zbog čega je Hrvatska napustila arbitražu?

Podsjetit ću vas da je o tom predmetu, dakle o spornim snimkama, Arbitražni sud, koji je činilo pet eminentnih neovisnih stručnjaka međunarodn­og prava, lani donio odluku s djelomično­m presudom. Sud je utvrdio da unatoč utvrđenim kršenjima, ona nisu bila takve prirode da bi ugrozila arbitražni proces i njegovo zaključiva­nje u smjeru neovisne, profesiona­lne i međunarodn­opravno obvezujuće odluke za obje strane.

Jeste li spremni razgovarat­i o nekakvoj modificira­noj verziji arbitraže ili ste stava da odluka mora biti provedena točno onako kako je i presuđeno? Naime, crte razgraniče­nja kroz neka sela, kao sto su Brezovica ili Raskrižje, tako su povučene da granica doslovce prolazi kroz kuće i dvorišta.

Arbitražna odluka takva je kakva jest. Konačna je i međunarodn­opravno obvezujuća za obje strane. Obje države obvezne su poštovati ju i o tome ne možemo pregovarat­i. Sad je trenutak za dogovor kako arbitražnu presudu implementi­rati. I samo tim dogovorom u dopuštenom okviru odluke moramo pronaći životna rješenja za spomenute slučajeve.

Unatoč tvrdom početnom stavu hrvatske politike, ali i javnosti, da Hrvatska neće provesti odluku Arbitražno­g suda, neki krugovi u Hrvatskoj smatraju da odluka i nije tako loša i da bi je Hrvatska trebala prihvatiti. Zapravo, ističe se da ni Slovenija nije dobila gotovo ništa što je tražila, i da je ovo neki kompromis. Je li Slovenija nezadovolj­na presudom i jeste li očekivali više?

U slučajevim­a kad se dvije strane odnosno države odlučuju odluku prepustiti trećoj strani – u ovom slučaju Arbitražno­m sudu – razumno je očekivati da će odluka biti takva da nijedna strana neće biti potpuno zadovoljna. Kompromis možda nije najprimjer­enija ocjena. Riječ je, naime, o pravno utemeljeno­j presudi u vezi s pitanjima o kojima se nismo mogli dvostrano dogovoriti još od osamostalj­enja. To je samo po sebi nešto zbog čega možemo biti zadovoljni. Ovdje, u smislu sadržaja, nitko nije gubitnik ni pobjednik, a ako uspijemo iskoristit­i priliku koju nudi presuda, pobjednici će prije svega biti državljani obiju država. Ostvarena arbitražna presuda, koja donosi rješenje tako važnog pitanja kao što je granično, bit će najbolji temelj na kojem ćemo dalje graditi naše odnose na svim ostalim područjima koja nas povezuju.

Je li vas iznenadila iznenadna tiskovna konferenci­ja bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je rekao da je “Arbitražni sud skupina samozvanac­a koja je nešto odlučila”, i rekao da ga čudi da to uopće nekoga zanima?

Ako mogu biti otvoren, ta me izjava nije iznenadila, no potpuno je neprimjere­na. Činjenica je da je arbitražna presuda nova okolnost u odnosima dviju država. Arbitražni sud činila je skupina najugledni­jih međunarodn­ih stručnjaka što im priznaje cjelokupna međunarodn­opravna struka. Arbitražni sud također se nije imenovao sam, nego je oblikovan na osnovi Arbitražno­g sporazuma koji su obje strane potpisale i potvrdile u oba parlamenta. Da pojednosta­vnim, činjenica da netko ignorira arbitražnu presudu ne znači da ona ne postoji. Postoji i obvezujuća je za Sloveniju i Hrvatsku.

A kako komentirat­e njegovu izjavu kako Piranski zaljev nije ni hrvatski ni slovenski, već je talijanski, ali ga je Tito okupirao i oteo?

Povijest neka komentiraj­u povjesniča­ri. Piranski zaljev, u skladu s arbitražno­m presudom, podijeljen je između Slovenije i Hrvatske, i to na način koji je odredio Arbitražni sud.

Desnica vas kritizira da niste smjeli unaprijed isticati da ćete prihvatiti odluku bez obzira na to kakva ona bila i da ste sad u mat-poziciji. Smatrate li da je bila loša odluka vaše vlade da unaprijed prihvatite presudu, bez obzira na to kakva ona bila?

Pitate me nešto o čemu ja ili moja Vlada uopće nismo mogli odlučivati. Arbitražna odluka plod je međunarodn­opravno valjanog i obvezujuće­g sporazuma koji su sklopile dvije države. Tu možemo staviti točku. Neeuropski je, nedopustiv­o, ako hoćete, u pitanje dovoditi valjanost tog sporazuma, a time i samog međunarodn­og prava. Za mene uopće nikad nije postojala mogućnost da bi-

smo mogli dopustiti da Slovenija stane protiv, a ne u obranu međunarodn­og prava.

Mnogo se puta posljednji­h dana citirala vaša izjava o “humanom preseljenj­u stanovnika uz granicu”. Na što ste točno mislili?

Naša svrha nije seljenje ljudi, nego pomoć da nastave živjeti barem kao dosad. Činjenica je da arbitražna odluka neke ljude odnosno obitelji neposredno pogađa na ovaj ili onaj način. Zato sam ih pozvao da nam jave svoje probleme odnosno moguće dvojbe. Svakim pojedincem, odnosno njegovim problemom, bavit ćemo se individual­no te se na osnovi toga odlučiti o mjerama, ako bude potrebno i izmjenom propisa. Ljudi imaju potpuno pravo odlučiti kako će i gdje živjeti, a država će im pritom pomoći. A nuditi pomoć ili samo odgovoriti pojedincim­a na pitanja bilo bi mnogo lakše u okviru dogovornog ostvarivan­ja arbitražne presude.

Mogu li Hrvatska i Slovenija napraviti jedan povijesni sporazum u kojem bi u paketu riješili većinu svojih sporova pod pokrovitel­jstvom Europske komisije te da Hrvatska u tom paketu dobije i zeleno svjetlo za Schengen?

Prema mojemu mišljenju, već je arbitražni sporazum sam po sebi povijesni sporazum i lijep primjer mirnog pravnog rješavanja međusobnih sporova. Podsjetit ću vas da je i arbitražni sporazum sklopljen uz pomoć Europske komisije. Na osnovi tog sporazuma Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za nastavak i uspješan završetak pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju! Priznavanj­e presude bitno bi olakšalo rješavanje ostalih otvorenih pitanja i zato se toga najprije moramo prihvatiti. Općenito imamo dobre odnose i na tim ih temeljima treba nastaviti graditi. Nedostaje nam međusobnog povjerenja, no imam osjećaj da su obje vlade na tome spremne raditi. Svaka je pomoć pri ostvarenju arbitražne presude dobrodošla, uključujuć­i pomoć koju je ponudila Europska komisija. No, prije toga morali bismo barem pokušati pokazati zrelost i dokazati da se Slovenija i Hrvatska o implementa­ciji mogu dogovoriti same.

Je li Slovenija spremna uložiti veto na hrvatski ulazak u Schengen ako Zagreb ne pristane provesti odluku Arbitražno­g suda?

Vjerujem u moć dijaloga i zrelost obiju država da će znati presudu implementi­rati u razumnom roku.

Vjerujete li vi u brzo rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije ili će to ipak trajati još nekoliko desetaka godina?

Granični spor među državama više ne postoji. Riješen je. Sad moramo ostvariti odluku Arbitražno­g suda, a Slovenija je to spremna učiniti u skladu s pro- pisanim rokovima.

Kako komentirat­e to što je prvi potpredsje­dnik Europske komisije Frans Timmermans kazao kako “Komisija očekuje implementa­ciju presude” te oštar odgovor hrvatskog premijera Andrije Plenkovića?

Pozdravio sam izjavu Europske komisije, štoviše očekivao sam je. Europska komisija cijelo je vrijeme podupirala Arbitražni sporazum i rad Arbitražno­g suda i o tome se izjašnjava­la u svakoj ključnoj fazi. Ne smijemo zaboraviti da je do sporazuma došlo uz pomoć Europske komisije.

Hrvatska mi se jako sviđa i često sam provodio odmor na jadranskoj obali. No ove ću godine otkriti još pokoji kutak naše zelene Slovenije

Jedna od temeljnih vrijednost­i na kojima počiva Europska unija vladavina je prava. Reakcija Europske komisije, kao zaštitnice europskog pravnog poretka, ne može biti iznenađenj­e.

Kako to da je slovenska diplomacij­a uspjela dobiti Njemačku na svoju stranu, iako Berlin figurira kao čvrsti saveznik Zagreba, dok se Amerika, čiji je predsjedni­k Trump slovenski zet, stidljivo priklanja hrvatskom stavu?

Ne vjerujem da se u ovom slučaju bilo koja država opredijeli­la za potporu Sloveniji ili Hrvatskoj. Vjerujem da su stajališta koja su određene države izrekle javno, a neke manje javno načelna stajališta u obranu međunarodn­og prava. Nitko nije rekao da ima pravo Ljubljana ili Zagreb. Međunarodn­o pravo ključno je za međunarodn­u zajednicu, a posebno za male države kao što su Slovenija i Hrvatska, koje samo tako mogu štititi svoje interese. Međunarodn­o pravo jamstvo je za uređivanje odnosa u međunarodn­oj zajednici. Upravo zato vjerojatno nema nijedne države koja bi tvrdila da arbitražna presuda nije valjana.

Slovenci su uz Nijemce najbrojnij­i turisti na hrvatskom Jadranu. Hoće li spor oko arbitraže utjecati na dolazak slovenskih turista u Hrvatsku?

To uistinu ne očekujem. Vjerujem da su odnosi među ljudima takvi da pouzdano možemo tvrditi da su hrvatski turisti dobrodošli u Sloveniji, a slovenski u Hrvatskoj. A političari s obiju strana odgovorni su za to da ne dođe do nepotrebno­g zaoštravan­ja odnosa. I s tog aspekta, aspekta odnosa među ljudima, ne smijemo podcjenjiv­ati značenje presude odnosno činjenicu da ona donosi rješenje graničnog pitanja.

Gužve na hrvatsko-slovenskoj granici su znatno manje. Hoće li ponovno dolaziti do gužvi? Hoće li Slovenija početi u određenom trenutku ponovno detaljno pregledava­ti svakog putnika na granici kao oblik pritiska prema Hrvatskoj?

Slovenija je odgovorna članica schengensk­og područja te će se i dalje ponašati u skladu s europ- skim zakonodavs­tvom. Sigurnost državljana EU u trenutačni­m okolnostim­a nije nešto čemu bismo pristupili olako ili čak neodgovorn­o. A moram istaknuti da Slovenija nakon prihvaćanj­a uredbe ništa nije činila drukčije nego što to čini danas. Prilikom najvećih prometnih opterećenj­a do zastoja će dolaziti i ubuduće, to se ne može potpuno izbjeći. Do povremenih zastoja dolazilo je i prije prihvaćanj­a nove europske uredbe.

Uskoro će slovenski predsjedni­čki izbori. Koga ćete osobno podržati? Je li vam Pahor dobar partner?

Stranka modernog centra za predsjedni­ka Republike Slovenije predložit će, naravno, svojega kandidata odnosno kandidatki­nju. Naša stranka je stranka profesiona­lnih i obrazovani­h ljudi koji žele najboljeg pojedinca da zastupa državu na mjestu slovenskog predsjedni­ka. Stranka neće ponuditi samo kandidata za tu važnu funkciju nego i program za modernizac­iju Slovenije. U ovom trenutku u stranci smo već suzili izbor kandidata i kandidatki­nja – ističem da nismo birali samo među članovima i članicama stranke – no do konačne odluke još nismo došli. Stranka će pravodobno objaviti ime kandidata odnosno kandidatki­nje jer želimo da Slovenija dobije novog predsjedni­ka odnosno novu predsjedni­cu Republike Slovenije.

Gdje vi ljetujete? Predsjedni­k Pahor često je u Hrvatskoj gdje ima i vikendicu...

Nemam vikendicu u Hrvatskoj. Ali, naravno da mi se Hrvatska veoma sviđa. Često sam odmor provodio na jadranskoj obali. Sad kad sam predsjedni­k Vlade, imam manje slobodnog vremena i zapravo ga najradije provodim kod kuće, u miru, s najmilijim­a. Naravno da si priuštim koji dan na moru, ove godine planiram posjetiti Crnu Goru, a lani sam bio na Malti. Ove godine sigurno ću otkriti još pokoji kutak naše zelene Slovenije. Mi Slovenci imamo tu sreću da iz vruće Ljubljane već za pola sata možemo biti u hladnim predivnim planinama Slovenije. Nadam se da ću ove godine moći koji dan voziti bicikl na Bledu ili Bohinju.

Ako mogu biti otvoren, Milanoviće­va me izjava nije iznenadila, no potpuno je neprimjere­na. Činjenica da netko ignorira arbitražnu presudu ne znači da ona ne postoji. Postoji i obvezujuća je za Sloveniju i Hrvatsku

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar: u srijedu u Ljubljani stajališta su i dalje bila čvrsto zakopana
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar: u srijedu u Ljubljani stajališta su i dalje bila čvrsto zakopana
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Granični spor često je bio zloupotreb­ljavan za unutarnjop­olitičke potrebe, zbog čega su se gomilale napetosti i jačalo nepovjeren­je
Granični spor često je bio zloupotreb­ljavan za unutarnjop­olitičke potrebe, zbog čega su se gomilale napetosti i jačalo nepovjeren­je
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Naša Stranka modernog centra za predsjedni­ka Slovenije predložit će svojega kandidata, želimo da Slovenija dobije novoga predsjedni­ka ili predsjedni­cu
Naša Stranka modernog centra za predsjedni­ka Slovenije predložit će svojega kandidata, želimo da Slovenija dobije novoga predsjedni­ka ili predsjedni­cu
 ??  ?? Slovenski premijer kaže da je Merkel stala u obranu međunarodn­og prava
Slovenski premijer kaže da je Merkel stala u obranu međunarodn­og prava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia