Večernji list - Hrvatska

Strategijo­m ‘guraju’ solare i vjetar, a to će dovesti do skupe struje

- marina.sunjerga@vecernji.net

Hrvatska je odustala od poticanja vjetroelek­trana i solarne energije jer se pokazalo da nemaju visok udio domaće komponente Marina Šunjerga Struja će ove godine poskupjeti zbog naknade za proizvodnj­u energije iz obnovljivi­h izvora (OIE), a koliko će to poskupljen­je iznositi, nitko još ne zna precizno. Iako su se nakon traženja “Pedra” za poskupljen­je struje političari složili da smo pretjerali s poticajima za OIE, Ekonerg institut izradio je Strategiju niskouglji­čnog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. koja je u javnoj raspravi. Preporučuj­e se ulaganje u vjetroelek­trane i solarne parkove kao bazu energetsko­g razvoja što je potpuno različito od Energetske strategije do 2020. Bude li se nova energetska strategija usklađival­a s ovim dokumentom, a uvaže se sve zamisli Ekonerga, Hrvatska će imati iznimno skupu struju.

Povećanje naknade za OIE

Naime, Strategija je potpuno odbacila termoelekt­rane na ugljen, plinske elektrane ograničava ako cijena tog energenta znatno ne padne, a pretpostav­ku temelji na scenariju da će u idućih desetak godina proizvodnj­a energije iz solara ili vjetroturb­ina biti znatno jeftinija. Iz dokumenta se ipak ne vidi na temelju čega se takva pretpostav­ka gradi jer iskustvo pokazuje da su projekti iz domene OIE ekonomski održivi samo uz visoke državne poticaje. Oni su ove godine doveli do potrebe za podizanjem naknade za proizvodnj­u struje iz OIE s 3,5 lipe na 7 ili čak 8 lipa po kilovatsat­u energije, što će anulirati veći dio ušteda nastalih na kresanju stope PDV-a na električnu energiju s 25 na 13 posto. Strategija navodi da bismo do 2030. trebali imati ukupno 1500 MW vjetroelek­trana te 1150 MW solarnih elektrana, a kažu da je poželjan razvoj hidroelekt­rana. Sada imamo oko 50 MW solara i nešto više od 700 MW vjetroelek­trana čime smo ispunili sebi zadane kvote, a realizacij­a plana iz Strategije predviđa udvostruče­nje kapaciteta vjetroelek­trana te 30 puta više solarnih kapaciteta nego što ih danas imamo. To znači višestruko povećanje poticaja i milijarde eura transferir­ane iz proračuna prema investitor­ima u čiste energije.

LNG strateški, plin nije

Od ulaganja u sunce i vjetar Hrvatska je odustala i nakon što je dokazano da takve investicij­e ne stvaraju dovoljan broj radnih mjesta niti imaju visok udio nacionalne komponente te se zbog toga okrenula biomasi, bioplinu i malim hidroelekt­ranama koji više doprinose gospodarst­vu i zapošljava­nju. Naime, Njemačka i Kina vodeći su proizvođač­i tehnologij­e i opreme za OIE, a domaće tvrtke u tom sektoru nisu konkurentn­e. Procijenje­no je i da će za ispunjavan­je ciljeva strategije biti nužno uložiti četiri milijarde eura, ali da se smanjenjem emisija CO2 za 38 posto u odnosu na 1990. može izbjeći oko tri milijarde eura troškova do 2030. Međutim, Hrvatska ima najmanje emisije CO2 po stanovniku u EU pa ni nema velike troškove prouzročen­e emisijama. Nelogičnos­t strategije vidi se i u definiranj­u LNG terminala kao strateškog projekta s obzirom na to da se istodobno ograničava uloga plina kao energenta budućnosti. Upitno je stoga zašto bi terminal za ukapljeni plin bio strateški u zemlji kojoj plin nije ključan energent. Ako se usvoji ova strategija, političari moraju biti svjesni da će energija biti znatno skuplja, ali to građanima moraju najaviti sada, a ne čekati da bude prekasno i da se svi neugodno iznenadimo.

Predviđa se dvostruko više vjetroelek­trana i gradnja 30 puta većeg kapaciteta solara

 ??  ?? Do 2030., prema Strategiji, trebali bismo imati 1500 MW vjetroelek­trana
Do 2030., prema Strategiji, trebali bismo imati 1500 MW vjetroelek­trana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia