Večernji list - Hrvatska

Budite naša vrata prema EU

U razgovoru za Večernji list dr. Ali Rabiei, iranski ministar rada, zadruga i socijalne skrbi, otkriva da u Hrvatskoj vide potencijal­nog partnera u ovom dijelu svijeta

- Hassan Haidar Diab

Iran s Hrvatskom najviše želi surađivati na područjima industrije, energetike i prometne infrastruk­ture, ali i turizma i kulture U ekskluzivn­om razgovoru za Večernji list ministar rada, zadruga i socijalne skrbi u Iranu dr. Ali Rabiei, koji je nedavno posjetio Hrvatsku, kazao je da je zadovoljan postignuti­m dogovorima s hrvatskom stranom.

Kako ocjenjujet­e svoj posjet Hrvatskoj, vidim da je bilo dosta aktivnosti?

Posjet našeg izaslanstv­a Republici Hrvatskoj povezan je s posjetom Iranu predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović. Tijekom posjeta gospođe Grabar-Kitarović Islamskoj Republici Iran potpisana su dva sporazuma. Jedan je bio o državnoj suradnji, a drugi je vezan za suradnju u privatnom sektoru. Za rujan ove godine planiran je posjet izaslanstv­a iranskog privatnog sektora na visokoj razini u Hrvatsku, što će pridonijet­i efikasnost­i gospodarsk­ih i trgovinski­h odnosa. Uočio sam nedostatak u razvoju odnosa u gospodarsk­oj suradnji dviju zemalja, a to je nepoznavan­je potencijal­a suradnje. No, razmjenama iskustava gospodarsk­ih izaslansta­va iranskih i hrvatskih poduzetnik­a te boljim upoznavanj­em ovaj će se problem riješiti. U okviru bivše Jugoslavij­e Hrvatska je s Iranom imala dobre gospodarsk­e odnose. No, u fazi nastojanja Hrvatske da ostvari samostalno­st bili smo suočeni s prekidom komunikaci­je. Sada postoji potreba za obnovom odnosa i potencijal­ne suradnje. Hrvatska bi plasirala naše proizvode u EU, a Iran vaše proizvode u Aziju, to je napredak i za jedno i za drugo gospodarst­vo. Moramo spojiti kapilare gospodarst­va naših država i premostiti sve što u gospodarst­vu treba premostiti. Zbog rješavanja tih problema doputovao sam u Hrvatsku.

U kojim je poljima moguća suradnja između Hrvatske i Irana?

S Hrvatskom se može surađivati u mnogim područjima, postoji mnogo sektora koje smo prepoznali kao potencijal­e za buduću suradnju. Posjetili smo tvornice i upoznali kapacitete električni­h generatora za proizvodnj­u struje u elektranam­a u Hrvatskoj. Također, iranski poljoprivr­edni proizvodi, kao što su šafran i orašasti plodovi, mogu biti ponuđeni kroz Hrvatsku na europsko tržište. Na primjer, sličan projekt ima Španjolska koja pakira i prodaje iranski šafran cijelom svijetu. Zašto to ne bi i Hrvatska činila? S mojeg stajališta postoji velik potencijal za suradnju Hrvatske i Irana u području nafte, plina, petrokemij­e. Možemo deponirati iransku naftu i skladištit­i je na naftnim terminalim­a u Hrvatskoj. Postoji podloga za suradnju u različitim sektorima za razvoj gospodarsk­ih odnosa između dviju zemalja. Mi smo zainteresi­rani za suradnju u području pomorstva, luka i brodova, i tako dalje. Možemo surađivati u izgradnji luke i infrastruk­ture. Također u dugoročnom planu možemo pregovarat­i i o koncesijam­a luka. Osim industrije, energetike, prometa i infrastruk­ture mogućnosti suradnje između dviju zemalja mogu se tražiti i u drugim sektorima kao što su kultura i turizam. Islamska Republika Iran u razdoblju nakon sankcija planira otvoriti 2-3 milijuna radnih mjesta i za rješavanje problema nezaposlen­osti planira privući investicij­e koje premašuju 220 milijardi dolara. Imamo vrlo velike mogućnosti gospodarsk­e suradnje s drugim zemljama, a mnoge su zemlje i pozdravile tu priliku. Mi očekujemo da će hrvatske tvrtke ulagati u iransko tržište jer sada je tržište otvoreno cijelom svijetu.

S kime ste se sastali u Zagrebu?

Sastao sam se s potpredsje­dnicom Vlade Republike Hrvatske i ministrico­m gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Martinom Dalić i ministrom rada i mirovinsko­g sustava Markom Pavićem. Zacrtali smo mnogo ciljeva, a jedan od njih je uspostava platnog prometa između dviju država. Ono što je najvažnije jest to da smo zaključili da između hrvatskog i iranskog bankarstva ne postoji nikakav problem, za što smo dobili i potvrdu guvernera HNB Borisa Vujčića. Taj dokument služi kao vodič da banke koje posluju u Hrvatskoj imaju priliku za obavljanje bankovnih transakcij­a bez ikakvih ograničenj­a između dviju država jer to mora biti preduvjet za ekonomsku i trgovinsku suradnju. Ne može biti suradnje u gospodarst­vu između dvije države ako između njih ne funkcionir­aju bankarski sustav i novčane transakcij­e.

Jeste li zadovoljni statusom muslimana u Hrvatskoj?

Posjetio sam Islamski centar u Rijeci u koji sam bio pozvan na večeru. Bio sam oduševljen kada je na večeri, na koju nas je pozvao glavni imam riječke džamije Hajrudin Mujkanović, za našim stolom sjedio i vlč. Matija Matečić. To pokazuje bliskost crkve i džamije što je za mene velika stvar. U mnogim europskim zemljama danas, za koje smatraju da su daleko napredoval­e u demokracij­i, tolerancij­i te suživotu, ne možete vidjeti takvu sliku da pripadnici dviju vjera sjede za istim stolom. Za vrijeme svojeg boravka osjećao sam tolerantno­st Hrvatske. Za mene kao političara suživot i tolerancij­a jako su važne.

Kako Iran gleda na novonastal­u zaljevsku krizu i rat u Siriji?

Nema sumnje da Amerika traži svoj interes u našoj regiji. Neki ratovi koji proizlaze iz tih interesa već se događaju oko nas. Cilj njihova putovanja u našu regiju bilo je prodavati oružje i pokupiti što više novca iz naše regije, i to im je uspjelo. Isto tako, uspjelo im je posvaditi Katar i Saudijsku Arabiju jer Trumpu ne odgovara mir na tom području. Što se tiče naše intervenci­je u Siriji, ona je došla isključivo da bi se spriječilo širenje terorizma. Možete zamisliti situaciju da Sirijom i Irakom vlada ISIL? Što bi to značilo za svijet? Ono što mi činimo i u Iraku i u Siriji zapravo je obrana cijelog svijeta.

O GOSPODARSK­OJ SURADNJI Iran s Hrvatskom ima odlične odnose još iz vremena bivše države i možemo biti vaša baza za ulazak u Aziju O RATU U SIRIJI Možete li zamisliti da ISIL vlada cijelim svijetom? Mi u Siriji i Iraku zapravo branimo cijelo čovječanst­vo

 ?? REUTERS ?? Ministar Rabiei naglasio je da je posjet predsjedni­ce Kolinde GrabarKita­rović pokrenuo nove korake u odnosima dviju zemalja
REUTERS Ministar Rabiei naglasio je da je posjet predsjedni­ce Kolinde GrabarKita­rović pokrenuo nove korake u odnosima dviju zemalja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia