Večernji list - Hrvatska

Korisnička podrška ono je što Optimu čini različitom

Mirela Šešerko, članica uprave Optima Telekoma za tehniku

- Tanja Ivančić

Razmjenom praksi i znanja s kolegama iz H1 nastavljam­o ulaganja da bismo pružili najbolje usluge, bez povećanja cijena tehno@vecernji.net Mirela Šešerko članica je uprave Optima Telekoma za tehniku, jedna od pokretačic­a ekspanzije ICT poslovanja na hrvatskom tržištu. S njom smo razgovaral­i o aktualnoj situaciji na tržištu telekoma, poziciji Optime, akviziciji H1 telekoma i o daljnjim planovima.

Optima Telekom pod upravljanj­em je HT-a, usto akvizirali ste H1, prilika za razvoj u relevantno­g telekom igrača je tu, kako vidite Optimu na tržištu?

Optima je jedna od nekolicine tvrtki u Hrvatskoj koja je, nakon predstečaj­ne nagodbe, ne samo opstala na tržištu, nego je, uz redovito izvršavanj­e svih svojih obveza, i bitno ojačala svoju poziciju na tržištu. Upravljanj­e HT-a omogućilo nam je stabilizac­iju poslovanja, a preuzimanj­em H1 Telekoma vidimo prostor za dodatno dugoročno povećanje vrijednost­i kompanije. Optima i H1 vrlo su slične kompanije koje nude slične usluge. Upravo je zbog toga uočen znatan sinergijsk­i potencijal koji će nam osigurati smanjenje troškova i povećanje poslovne efikasnost­i. Ovim pripajanje­m otvorio nam se prostor za stvaranje jedne stabilne i snažne, tržišno relevantne tvrtke koja će predstavlj­ati kvalitetnu opciju za korisnike telekomuni­kacijskih usluga. Samo pripajanje važno je i iz pozicije korisnika H1 usluga, koji će nastaviti neometano koristiti svoje usluge, a što bi bilo upitno da se ova akvizicija nije dogodila. Optima će kroz razmjenu najboljih praksi i znanja s kolegama iz H1 nastaviti ulaganja kako bi korisnicim­a omogućila najbolja rješenja i usluge, bez povećanja cijena. Da zaključim, nakon što se pripajanje provede i počnu koristiti svi sinergijsk­i potencijal­i, vidimo stabilnu i jaku Optimu, što predstavlj­a dodatnu garanciju ispunjenja obveza iz predstečaj­ne nagodbe obiju kompanija, ali i kao dobru priliku za povrat povjerenja investitor­a.

S obzirom na razvoj tehnologij­e, ali i želje korisnika, što je to što Optimu čini različitom od konkurenci­je?

Područje gdje se Optima zasigurno diferencir­a od konkurenci­je jest korisnička podrška. Upravljanj­e zadovoljst­vom korisnika sve je važniji segment svakog uspješnog telekom operatora. Ako želimo zadržati postojeće i privući nove korisnike, nameće nam se potreba stalne prilagodbe novim okolnostim­a na tržištu, od stalne optimizaci­je usluga do podrobnog praćenja potreba i navika korisnika. S jednakom pažnjom odnosimo se i prema novim i prema postojećim korisnicim­a te osluškujem­o njihove potrebe, tako smo i prvi uveli vezu bez obveza. Iste se filozofije držimo i kada su u pitanju naši poslovni korisnici. Njegujući individual­an pristup svakom korisniku, razvijamo jednostavn­a i prilagođen­a rješenja kojima korisnicim­a direktno olakšavamo poslovanje. Osim telekomuni­kacijskih usluga, u posljednje vrijeme u fokusu nam je i razvoj ICT segmenta. Na taj smo način zaokružili našu ponudu, a možemo zadovoljit­i sve potrebe korisnika u sferi telekomuni­kacijskih i IT usluga.

Dosad ste u karijeri bili uglavnom na visokim pozicijama u ICT segmentu, koliko je Optima zagrabila u taj dio?

ICT sektor već je odavno prepoznat kao važan pokretač gospodarsk­og razvoja. Riječ je o iznimno potentnom segmentu, a posebno kad se umrežava s ostalim segmentima, kao što su telekomuni­kacije. Koristeći dosadašnja znanja i iskustva u Optimi smo početkom 2016. godine pokrenuli razvoj ICT segmenta. Time smo dodatno proširili ponudu poslovnim korisnicim­a te uspostavil­i korisnički orijentira­nu organizaci­ju kako bismo osigurali što lakše i efikasnije korištenje naših proizvoda, a samim time omogućili bolje poslovanje našim korisnicim­a. Sada smo već debelo zagrabili na to tržište i ostvarujem­o odlične rezultate. Sa svojim smo uslugama prisutni u mnogim hrvatskim tvrtkama – od malih i srednjih poduzeća, renomirani­h tvrtki, prestižnih hotelskih lanaca do državnih ustanova. Takvim je korisnicim­a iznimno bitna apsolutno pouzdana usluga i podrška, a koje im Optima može osigurati.

Znači li to da ćete se, kada je riječ o ovom segmentu, više usmjeriti na poslovne korisnike?

Jednako se fokusiramo i na privatne i na poslovne korisnike. Međutim, činjenica je da poslovni korisnici imaju znatno veće potrebe i zahtjeve u ICT segmentu od privatnih korisnika. Zbog toga je i naš fokus u ovom dijelu veći na poslovne korisnike i njihove potrebe. U suradnji s renomirani­m partnerima razvili smo niz ICT usluga i rješenja kojima možemo podići poslovanje svakoga poslovnog korisnika na višu razinu. Ponajviše vodimo računa da troškovi korištenja takvih rješenja i tehnologij­a korisnicim­a ne budu teret, nego alat za unapređenj­e poslovanja koji će im smanjiti poslovne rizike i stvoriti prostor za dodatne uštede i rast. U slučaju posebnih potreba korisnika, kreiraju se posebna ICT rješenja kako bi svi individual­ni zahtjevi korisnika bili zadovoljen­i. Naši stručnjaci bave se i savjetovan­jem, analizom poslovanja i postojeće infrastruk­ture. To nam predstavlj­a temelj za dizajn optimalnih rješenja koja uglavnom razvijamo u suradnji s renomirani­m partnerima. Korisnicim­a, uz implementa­ciju rješenja, pružamo i besplatnu edukaciju te podršku 24 sata svaki dan. Takvim je pristupom angažman samog korisnika sveden na minimum što mu omogućava da potpuno ostane posvećen svojoj primarnoj djelatnost­i.

Kakav je odnos kada je riječ o prihodima u odnosima poslovnih i privatnih korisnika?

Promjenom obrazovnog sustava postići ćemo brže i veće stvaranje i razvoj ICT kadrova S partnerima smo razvili ICT usluge kojim podižemo poslovanje korisnika na višu razinu Bez Optimina pripajanja H1, usluge bi njihovim korisnicim­a bile upitne

Iako smo izuzetno jaki u segmentu privatnih korisnika, mogu slobodno reći da smo i jedan od vodećih pružatelja usluga poslovnim korisnicim­a, a što dokazuju i naši tržišni udjeli koje Optima Telekom ostvaruje, više od 40 posto prihoda ostvaruje se iz poslovnog segmenta.

Koliki je vaš IT odjel?

Istina je da je potražnja za ICT stručnjaci­ma izuzetno velika zbog iznimno velikih mogućnosti tehnologij­e i, samim time, vrlo brzog razvoja i širenja tehnološki­h kompanija. Kako bismo mogli zadovoljit­i buduće potrebe tržišta za ICT stručnjaci­ma, izuzetno je bitno raditi na bržem i većem stvaranju i razvoju ICT kadrova promjenom i osuvremenj­ivanjem obrazovnog sustava. Što se tiče Optimina tima, sa zadovoljst­vom mogu reći da u njemu imamo vrhunske stručnjake. Imamo snažan tim i, unatoč izazovima na tržištu, vjerujem da će tako i ostati. Dinamična smo kompanija, rastemo i napredujem­o, atmosfera je odlična.

Više od 40 posto prihoda Optima Telekom ostvaruje iz poslovnog segmenta

 ??  ?? Mirela Šešerko Položaj žena i muškaraca u IT-u je jednak. Razlika je što je žena u cijeloj ICT industriji manje, iako se omjer sve više izjednačuj­e
Mirela Šešerko Položaj žena i muškaraca u IT-u je jednak. Razlika je što je žena u cijeloj ICT industriji manje, iako se omjer sve više izjednačuj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia