Večernji list - Hrvatska

“Lavina” na otvorenju položila test i nasmijala publiku u Areni

Sedamdeset­minutni film Stanislava Tomića nastao je kao početak serije

- Denis.derk@vecernji.net

Cijela ekipa na snimanju se očito dobro zabavljala, a to je uspjela prenijeti i na publiku željnu smijeha i opuštajuće­g humora Denis Derk Među pet hrvatskih premijera u službenom natjecatel­jskom programu 64. pulskog filmskog festivala, koji je u subotu otvoren diskretnom svečanošću u punoj i prohladnoj Areni, led je probio sedamdeset­minutni film Stanislava Tomića “Lavina”. Riječ je o pitkoj i odlično odglumljen­oj komediji koja na pomalo otkačen, burleskni način propituje pitanja seksualnih tabua i građanskih predrasuda o homoseksua­lnosti koja i dalje zapljuskuj­u hrvatsku sadašnjost.

Seksualni užici i frustracij­e

Nema sumnje da je “Lavina” nasmijala Arenu i tako prošla svoj prvi test, ali duljina, odnosno kratkoća filma nije omogućila dublje poniranje u psihologij­u i motive njegovih junakinja i junaka. To se napose odnosi na lik Franje Babića (Stojan Matavulj). Pater familias Franjo, koji nema problema s heteroseks­ualnom poligamijo­m (koja se u hrvatskoj tradiciji tolerira, pa čak i simpatizir­a) nestaje u lavini i iza sebe u jednoj kući ostavlja dvije supruge (Ksenija Marinković i nenadmašni Robert Ugrina) i dvije kćeri (Sara Stanić i Ana Maras Harman- der), da bi se nakon patetičnog sprovoda pojavio s instruktor­om skijanja i svojom novom ljubavi (Borko Perić) u nemogućoj misiji traženja svog dijela zajedničke bračne imovine. Gotovo svi su likovi u nekoj gotovo vodviljsko­j potrazi za seksualnim užicima i prepuni seksualnih frustracij­a, dijalozi su puni erotskih insinuacij­a i poruka, tu je i nezaobilaz­ni za seks spremni vodoinstal­ater (Goran Grgić), ali i bujna dvospolna domina (Nina Violić) koja je podjarmila putenu Franjinu kćer u scenama koje namjerno ismijavaju mekše porniće i kič koji vrlo često koriste umjetnici kada se bave ljudskim odnosima i osjećajima. “Lavina” je film (navodno tek ušminkana pilot-epizoda za neku moguću buduću seriju) u kojem se ekipa dobro zabavlja, a to je uspjela prenijeti i na publiku uvijek željnu smijeha i opuštajuće­g humora.

Ideolozi s margine

Nakon “Lavine” u Areni je iznimno dobro legao i već viđeni i rado gledani film “ZG80” Igora Šeregija, dinamična filmska priča o beskomprom­isnim navijačima Dinama koji odlaze na utakmicu Dinamo – Crvena zvezda u beogradsko grotlo u osvit Domovinsko­g rata, ali i film koji kroz prikaz uličnih nasilnika s obje strane zapravo dijagnosti­cira stanje u društvu u kojem su marginalci postali neupitni ideolozi i uzori nasilja i beznađa.

 ?? ARHIVA ?? Sara Stanić i Nina Violić u prizoru iz “Lavine” koji ismijava klišej mekih pornića i kičaste prikaze ljudskih emocija
ARHIVA Sara Stanić i Nina Violić u prizoru iz “Lavine” koji ismijava klišej mekih pornića i kičaste prikaze ljudskih emocija
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL ?? Festival je otvoren diskretnom svečanošću u punoj i prohladnoj Areni
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL Festival je otvoren diskretnom svečanošću u punoj i prohladnoj Areni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia