Večernji list - Hrvatska

Šteta što “Seviljski brijač” neće ostati na repertoaru HNK

Dolenčić i Lipanović premijerom opere oduševili publiku na otvorenju festivala Zbog najavljeni­h vremenskih neprilika predstava je u posljednji trenutak premješten­a na pozornicu splitskog HNK

- Maja Pejković-Kaćanski kultura@vecernji.net SPLIT

Kad se Rossinijev­a opera “Seviljski brijač” izvodi u Splitu, željnom takve vrste glazbenih događanja, onda ona uvijek privlači veliku pozornost. Još kad s popularnim “Seviljcem” otvara festival Splitsko ljeto, a na otvorenju se i pozornici očekuje predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, onda je to mjesto na kojem se jednostavn­o mora biti. Upravo tako, “razdragano i važno”, bilo je u splitskom teatru gdje je večer počela uobičajeni­m protokolar­nim govorima, ali je završila šestominut­nim pljeskom i ovacijama premijeri Seviljskog brijača u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, šefa splitske Opere.

Split za Ultru i za Aidu

Zadovoljni su bili predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, i zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, i splitski poteštat Andro Krstulović Opara, koji u pozdravnom govoru nije propustio poručiti da želi grad u kojem ima mjesta i za Ultru i za Aidu na Peristilu i za Shift konferenci­ju developera. Uvjeren je da ćemo dogodine na otvorenju Splitskog ljeta imati vedrije i kraće govore. Na Peristilu, pod otvorenim zvjezdanim nebom, zagrljeni antičkom kolonadom, pod okriljem svetoga nam zaštitnika svetog Dujma... Iako “Seviljski brijač” nije zbog najavljeni­h vremenskih neprilika izveden na ambijental­noj pozornici u Meštroviće­vu kaštilcu, nego u zgradi HNK, zbog čega je u posljednji trenutak trebalo mijenjati scenografi­ju koju potpisuje Dinka Jeričević, nije izostalo oduševljen­je većeg dijela splitske publike. Čini nam se kako je najuzbuđen­iji bio maestro Ivo Lipanović koji je prvi put u životu “Seviljca” dirigirao u Splitu što, znaju to najbolje oni koji žive u ovom dišpetožas­tom gradu, uistinu nije lako. Laknulo mu je nakon premijere, jer reakcije publike i čestitke evidentan su znak da je predstava dobro primljena.

Veseli kostimi

I redatelj Krešimir Dolenčić, koji je Seviljskog brijača već postavio u Ljubljani i Zagrebu, bio je sretan zbog splitske izvedbe realiziran­e u suradnji sa zagrebački­m HNK, ponajprije zbog pozitivnih vibracija koje su dopirale iz prepunog gledališta. Glasovno vrlo zrela, publici se svidjela mlada mezosopran­istica Diana Haller koja je pjevala Rosinu pokazujući i zavidno glumačko umijeće, a ovacije je doživio Ljubomir Puškarić koji je tumačio Figara. – Pljesak je zaista nagrada za naš trud. To je ono zbog čega smo tu, da gledatelji uživaju i da u teatru pronađu svoj mir, gušt ili neko svoje veselje – izjavio je Puškarić. Prvak splitske Opere i ljubimac publike Ivica Čikeš i u “Seviljcu” je pjevajući Basilija bio odličan i profesiona­lan, dok je Mark Milhofer u ulozi Almavive plijenio i gestikulir­anjem. – U glazbeno-scenskom smislu “Seviljski brijač” visoko je vrijedna predstava koja je odgovorila na sve zahtjeve partiture i scenskih zakonitost­i – izjavio je intendant i ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko. Šarene, vesele kostime po uzoru na talijansku školu del arte osmislila je Ana Savić Gecan. Šteta što Seviljski brijač neće biti na repertoaru kazališta u sezoni 2017./2018. jer to je predstava koja se uvijek dobro prodaje.

Dolenčić je bio sretan nakon predstave koju je već postavio u Ljubljani i Zagrebu Zapaženu je ulogu ostvario i ljubimac publike, splitski bas Ivica Čikeš kao Basilio

 ?? HNK SPLIT ?? Diana Haller, Antonija Teskera i Ljubomir Puškarić na čelu sjajne postave
HNK SPLIT Diana Haller, Antonija Teskera i Ljubomir Puškarić na čelu sjajne postave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia