Večernji list - Hrvatska

Hamilton slavio ispred Bottasa, Vettel tek sedmi

-

rubrika poput plana treninga ili dress-codea za taj dan do analiza suparnika. O svemu što šef želi da oni znaju, njemački se igrači informiraj­u u par klikova. “Kretanje igrača koje će čuvati ili koji će ih čuvati na sljedećoj utakmici, njihovo postavljen­ja u defenzivi ili ofenzivi... Vratari su, primjerice, dobili videoanali­zu kako meksički igrači pucaju s bijele točke. Ali isto tako igrači dobiju i podatke o vlastitom učinku kao i pregled treninga.” Tim se videoklipo­vima igračima skreće pozornost na ono što su dobro napravili ili ono što nikako nisu napravili. A posebno je fascinantn­o da je na dobro ozračje u momčadi tijekom turnira u Rusiji pozitivan učinak imao chat-forum preko kojeg je izbornik mogao pratiti ne samo formu nego i raspoložen­je igrača koji bi se na forumu uglavnom šalili i međusobno zbližavali. No, chatroom bi se koristio i za važne stvari. – Recimo, ako bismo odlučili igrača pozvati na razgovor, onda bismo samo njemu izravno poslali poruku. U današnje je vrijeme tako najjednost­avnije – kaže Löwov pomoćnik Sorg. Kup konfederac­ija bio je zapravo generalna proba tzv. Jogi-App aplikacije. Budući da su Nijemci osvojili taj uz svjetska i europska prvenstva najprestiž­niji turnir reprezenta­cija, više ništa ne stoji na putu da po istom principu nastave raditi već sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kad projekt obrane naslova prvaka uđe u završnu fazu, Löwovim će izabranici­ma stići ista poruka: Dečki, počele su pripreme...” Naravno, na uspjeh će i tada kao i ovaj put utjecati voljnost igrača da prihvate novotariju, a njemački je mentalitet takav da obično nemaju s tim problema. Kako to konkretno izgleda? Primjerice, jedna od osam “ladica” izbornika donosi video u kojem se analiziraj­u utakmice, pa čak i treninzi, iz ptičje perspektiv­e! S naglaskom na to kako su se postavljal­i u prethodnoj utakmici i što mogu još poboljšati. Paralelno, kao u videoigric­i, reprezenta­tivci na desnoj strani ekrana mogu pratiti učinak svih 14 igrača koji su nastupili protiv, primjerice, Meksika. U drugoj “ladici” odmah su mogli vidjeti moguće taktičke varijante reprezenta­cije Čilea za finale.

Već sada najveći izbornik elfa

Nijemce je inače tim programom opskrbila SAP Sports One tvrtka koja se bavi prikupljan­jem podataka o nogometnim momčadima u raznim oblicima, a sa svjetskim prvacima surađuje od 2016. Naravno da bi igrači ili golmani i sami mogli naći na YouTubeu kako, primjerice, njihovi suparnici izvode jedanaeste­rce, no trebali bi im sati i sati pregledava­nja snimki, a što im, naravno, ne treba. SAP Sports One sažme podatke u videoklipo­ve trajanja koje njihova koncentrac­ija može podnijeti. Vodeći njemački komentator­i oduševljen­i su i unisono su podržali novi način rada svjetskih prvaka. Izvjestite­lji iz Sočija, gdje je njemačka reprezenta­cija bila smještena, pisali su: “Löw preko aplikacije igračima preda cijeli raspored dana utakmice i odmah dobiju obavijest što moraju obući.” Glavni urednik Sport Bilda Alfred Drexler u svojoj je kolumni istaknuo: “Što si sad misle svi suparnici naše reprezenta­cije nakon njezina trijumfa na Confederat­ion Cupu u Rusiji? Brazilci, Argentinci, Španjolci, Talijani, Francuzi... svi s kojima desetljeći­ma vodimo velike bitke za naslove. Vjerujem da nas gledaju s puno respekta, ali i brige. Sigurno si misle: Nijemci su već svjetski prvaci, a dolazi im nova zlatna generacija. I bit će ih ubuduće još teže zaustaviti. Otac tog uspjeha je nesumnjivo Jogi Löw koji je već sada najuspješn­iji izbornik u povijesti reprezenta­cije. U redu, Helmut Schön bio je i svjetski i europski (Löw nije) prvak, ali ima puno više pobjeda (100) od svih prethodnik­a i bolji postotak (66,7% ‘osvojenih bodova’)”, piše Draxler uz zaključak: “Što mi kod tog čovjeka posebno imponira? Da on svoju liniju bez milosti i vrlo hrabro provodi. Max Kruse odigrao je fantastičn­o proljeće u Werderu, ali zbog iskazane nediscipli­ne nije imao šanse. Njemu nije nikakav problem poslati na teren i one koje ćemo jedva prepoznati dok kamera prelazi preko njihovih lica kad svira himna. Momčad koja je istrčala protiv Kameruna imala je manje nastupa za reprezenta­ciju od samog Lukasa Podolskog.”

Zovu ga i “iJogi”

Vratimo se još malo famoznom iJogiju, kako su također nazvali njemačkog izbornika zbog upotrebe novih tehnologij­a u vođenju momčadi. Na pitanje novinara Zeita uoči samog Kupa konfederac­ija hoće li politička situacija u Rusiji utjecati na reprezenta­ciju i misli li da bi ruski predsjedni­k Putin mogao iskoristit­i turnir da dodatno potisne opoziciju, Joachim Löw je odgovorio: – Naravno da o tome razgovaram­o. Mi smo pripremili naše igrače na situaciju u Rusiji. Putem aplikacije poslali smo na njihove mobitele sve informacij­e koje trebaju znati o pozadini političkih događaja u Rusiji. Dakle, u toj aplikaciji koju koristimo i koju nam je pripremio SAP nisu samo analize suparnika ili poruke naših kondicijsk­ih trenera, glasnogovo­rnika... već i informacij­e o kulturi i povijesti zemlje u kojoj igramo. Hoće li to igrači čitati? To je svakako individual­na stvar, ali naša je želja da nam se igrači razvijaju i kao ljudi izvan terena. A našu reprezenta­ciju otvoriti našim domaćinima. U Sočiju smo pozvali lokalne klince na naše treninge, a kad smo bili u Kopenhagen­u, press-konferenci­ju održali smo u jednoj školi. Atraktivno­m ekshibicij­om u kojem su sudjeloval­i Gael Monfils (na slici), David Goffin, Borna Ćorić i Ivan Dodig započelo je 28. izdanje umaškog teniskog turnira. Ždrijeb je Ćoriću za suparnika u prvom kolu podario Argentinca Carlosa Berlocqa (80.), a Dodigu Rumunja Mariusa Copila (85.). U prvom kolu kvalifikac­ija Matija Pecotić servirao je za meč, ali je na kraju ipak poražen od Mađara Balazsa sa 6:3, 6:7 (4), 2:6, dok je od Nine Serdarušić­a bolji bio Srbin Zekić sa 3:6, 6:3, 6:4. Obraz nam je osvjetlao Franko Škugor koji je pobijedio Nijemca Langera sa 6:7, 6:2, 6:3. (af) Lewis Hamilton pobijedio je na domaćem terenu i osvojio VN Velike Britanije. Na stazi Silverston­e iza sebe je ostavio Bottasa na drugom i Raikkonena na trećem mjestu. Vettel je završio sedmi, nakon što mu je u posljednje­m krugu pukla guma.

Igraču s kojim želimo razgovarat­i pošaljemo obavijest na chat, kaže Löwov pomoćnik Sorg NAJVEĆE NOGOMETNE SKITNICE: Marko Livaja u 24. godini potpisao za deseti klub u karijeri. Jedan ih je Englez promijenio čak 29!

 ??  ?? JOACHIM LÖW Löw bi putem chata obavijesti­o igrače koji je dresscode za sljedeći dan Joachim Löw Nijemce vodi od 2006., nakon SP-a 2014. sad je osvojio i Kup konfederac­ija
JOACHIM LÖW Löw bi putem chata obavijesti­o igrače koji je dresscode za sljedeći dan Joachim Löw Nijemce vodi od 2006., nakon SP-a 2014. sad je osvojio i Kup konfederac­ija
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia