Večernji list - Hrvatska

Odbijena tužba SDP-a za povrat prostora SKH u Biogradu

SDP još traži od države imovinu kao sljednik Saveza komunista

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net

I 2014. godine SDP je dobio odbijenicu za zgradu i dvor od 1064 četvorna metra u Valpovu, a već 20 godina vode spor za nekretninu u Zagrebu

SDP još uvijek do posljednje­g daha vodi pravne bitke uglavnom protiv RH tvrdeći da im pripada nekadašnja društvena imovina koju je u Jugoslavij­i koristio Savez komunista Hrvatske. Ustavni sud odbio je još jednu njihovu ustavnu tužbu u povodu spora koji se ovaj put vodio oko poslovnog prostora u Biogradu na moru. Suci Ingrid Antičević Marinović, dr. sc. Mato Arlović i Josip Leko, kao bivši članovi SDP-a izuzeli su se od raspravlja­nja i odlučivanj­a.

Izgubili spor u Zadru

SDP je tvrdio da je pogaženo njihovo (izvanknjiž­no) pravo vlasništva stečeno 1984. godine sporazumom o sufinancir­anju s općinom pa se na spornu nekretninu nije mogao od 1. siječnja 1997. primijenit­i Zakon o pretvorbi prava na društvenim sredstvima bivših društveno-političkih organizaci­ja. Po tom zakonu “društvene” nekretnine koje su koristile bivše političke organizaci­je postaju vlasništvo države. I Ustavni sud zaključio je da je 1997. Republika Hrvatska postala vlasnikom nekretnine te da za političke organizaci­je ne vrijedi Zakon o vlasništvu prema kojem korisnik nekretnine postaje vlasnik. Taj poseban režim osim na SKH, odnosi se i na Socijalist­ički savez radnog naroda Hrvatske, Savez udruženja boraca Narodnoosl­obodilačko­g rata Hrvatske i Savez socijalist­ičke omladine Hrvatske. Ali, prema Zakonu o političkim organizaci­jama iz 1990. godine registrira­ne političke organizaci­je i dalje imaju pravo koristiti te nekretnine, s tim da nepokretnu imovinu ne mogu otuđiti. SDP je i 2014. dobio odbijenicu od Ustavnog suda tada za “zgradu i dvor” od 1064 četvorna metra u Valpovu. Tada su Republici Hrvatskoj osporavali pravo da se upiše kao vlasnik te nekretnine, koju je nekoć koristila općinska organizaci­ja Saveza komunista. Kao njihovi sljednici, SDP je tvrdio da su zamjenom nekretnine 1991. s općinom Valpovo stekli vlasništvo prije nego je stupio na snagu Zakon o pretvorbi. SDP u Zagrebu 20 godina vodi spor, za koji ne znamo je li okončan, oko nekretnine u prizemlju Nad lipom 22 sa Zagrebačko­m pivovarom pozivajući se na to da su sljednici Općinskog komiteta SKH koji je to dobio od Mjesne konferenci­je Socijalist­ičkog saveza radnog naroda. Ta je organizaci­ja Zagrebačko­j pivovari navodno u zamjenu za dano društveno zemljište dala prostor u prizemlju zgrade koju su izgradili. SDP je izgubio i spor oko vlasništva atraktivne zgrade na Trgu pet bunara u Zadru u kolovozu 2012. gdje je sjedište zadarskog SDP-a. U zemljišnoj knjizi država je upisana kao vlasnik, ali SDP je podnio reviziju Vrhovnom sudu tvrdeći da su oni bili upisani kao vlasnici prije Zakona o pretvorbi. Tu je upisana i zabilježba o sporu koji je pokrenuo Svetozar Peričić čijoj je obitelji u bivšoj državi oduzeta nekretnina. Još od devedeseti­h SDP vodi spor s državom i oko vile “Irena” uz plažu u Makarskoj poznatijoj kao “partijska škola” gdje su se uspjeli upisati kao vlasnici pa ih je država tužila i prema informacij­ama koje je objavila Slobodna Dalmacija slučaj je na Vrhovnom sudu u povodu žalbe SDP-a.

Prodali vilu u Opatiji

Nekoć nacionaliz­iranu Vilu Topić u Opatiji na površini od 4059 metara četvornih, koju je preuzeo Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske, SDP je uspio 1995. prodati za 700.000 tadašnjih njemačkih maraka pod višestruko spornim okolnostim­a o kojima su mediji pisali. Tu je operaciju proveo upravo danas ustavni sudac Josip Leko kojeg je kao poslovnog direktora ovlastio Ivica Račan. Prema svojedobno objavljeni­m podacima Ministarst­va pravosuđa, SKH je raspolagao s 15.131 četvornim metrom zemljišta, 227 stanova i 102 poslovna prostora. Prema nalazima državne revizije, koncem 2015. SDP je imao nekretnine vrijedne 29 milijuna kuna. A HDZ 9,7 milijuna kuna i prema Državnoj reviziji preklani su od imovine uprihodova­li 124.619 kuna, dok SDP od zakupa i iznajmljiv­anja poslovnih prostora godišnje zarađuje oko dva milijuna kuna. Od prodaje stanova na kojima je u bivšoj državi postojalo stanarsko pravo temeljem ugovora o prodaji s ugovorenim obročnim plaćanjem na 30 godina SDP godišnje dobije oko 150.000 kuna. Njihova dugoročna potraživan­ja od kupaca stanova su 3,5 milijuna kuna temeljem ugovora zaključeni­h od 1992. do 1995. godine.

Prema nalazima revizije koncem 2015. SDP je imao nekretnine vrijedne 29 milijuna kn Od zakupa i iznajmljiv­anja prostora SDP godišnje zarađuje oko dva milijuna kuna Vilu Topić u Opatiji SDP je 1995. uspio prodati za 700.000 njemačkih maraka, a tu je operaciju proveo danas ustavni sudac Josip Leko

 ??  ?? Davor Bernardić, šef SDP-a. Stranka već godinama vodi “imovinske borbe”
Davor Bernardić, šef SDP-a. Stranka već godinama vodi “imovinske borbe”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia