Večernji list - Hrvatska

Svoj obrež, gaj, prečac, park ili put čeka više od tristo imena

Najdulje je na popisu Johannes Gutenberg, koji je u Fond uvršten 1968. na prijedlog Grafičke škole

- Mateja Šobak

Među predloženi­ma su i general Janko Bobetko, znanstveni­k Giordano Bruno, francuska heroina Ivana Orleanska... mateja.sobak@vecernji.net Alejom Margaret Thatcher, preko klanca Dantea Alighierij­a i poljane Coco Chanel, uz potok Marie Curie i zavojem Walta Disneya do perivoja Edith Piaf. Na prvi pogled možda neobičan, ali posve moguć scenarij za neki od zagrebački­h kvartova jer upravo imena tih ličnosti ona su koja u metropoli tek trebaju dobiti neku od javnih površina koje će se nazvati baš po njima.

Imena odobrava Odbor

Nisu, međutim, oni jedini koji već godinama čekaju da im se udijeli komadić još neimenovan­e površine. Štoviše, Fond imena sad već broji više od tristo osoba, zemljopisn­ih pojmova, toponima, povijesnih događaja i datuma, pokreta, organizaci­ja, ustanova, gradova i država, a neki od njih na papiru zabilježen­i su ni manje ni više nego pola stoljeća. Johannes Gutenberg u Fond je tako uvršten još 1968. godine, na prijedlog Grafičkog školskog centra, odnosno današnje Grafičke škole, a godinu poslije svoje su mjesto na listi zauzeli i akademik te pravnik Ferdo Čulinović, odvjetnik, publicist te političar Hinko Hinković, a i još jedan pravnik Ivan Ribar. Koliko će još čekati, odlučit će u konačnici Gradska skupština, kojoj imena dolaze na glasovanje odobri li ih Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova. Upravo na tom skupštinsk­om odboru, kojem je sad na čelu Zlatko Hasanbegov­ić, samo je uvrštavanj­e imena u Fond. A svoju ideju predložiti, objašnjava­ju u Gradu, može svatko. – Gradski zastupnici i klubovi te radna tijela Skupštine, gradonačel­nik, vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, vjerske zajednice, vijeća i predstavni­ci nacionalni­h manjina, obrazovne, znanstvene, kulturne i druge ustanove i pravne osobe, kao i građani te udruge građana – nabrajaju u Gradu moguće predlagate­lje imena, pa dodaju

Ni ono što je predložio M. Bandić nije usvojeno, a on površinu želi dati i Borisu Špremu Svoje mjesto čekaju i “Uskrs”, “Vinodolski zakonik” te “Ujedinjeni narodi”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia