Večernji list - Hrvatska

Šoljanova lektira kao moderni art film

Roman Kratki izlet oživio je u adaptaciji Igora Bezinovića

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Velik interes vlada za premijeru filma “Život od milijun dolara” o sudbini Nore Šitum Tardozzije­v “Siguran let” uspjela je kratka komedija koja, na sreću, ne postaje drama

Čekaju se premijere serija “Tin... trideset godina putovanja...” Davora Žmegača, te “Čuvara dvorca” Lukasa Nole o udbašima Nakon festivala u Rotterdamu, ali i u Izoli, Podgorici, ruskom Ivanovu i Paliću, igrani film Igora Bezinovića „Kratki izlet“temeljen na istoimenom slavnom romanu Antuna Šoljana svoju je hrvatsku premijeru imao na 64. Pulskom filmskom festivalu. Apartni art film temeljito prožet dokumentar­ističkim duhom slobodnija je adaptacija Šoljanova romana smještena u ovo današnje vrijeme i stoga lišena one izravne političke dimenzije kakvu je taj roman zasigurno imao u komunistič­ko doba. No, kao kod Šoljana, i ovdje grupa slučajno spojenih individual­aca pod vodstvom autoritati­vnog Roka odlazi na avanturist­ičku potragu za freskama u nekom malo poznatom istarskom samostanu (navodno je Šoljan imao na umu benediktin­ski samostan nedaleko od Limskog kanala).

Originalni zapis s Motovuna

Scenaristi Bezinović i Ante Zlatko Stolica, koji u filmu diskretno glumi jednu od glavnih uloga, imali su težak zadatak oživiti prilično apstraktnu, gotovo nihilistič­ku potku Šoljanova metaforičk­og romana, dajući prilično točan i lucidan prikaz današnje Istre i njena identiteta koji je sapet u rasponu između hedonistič­kih scena s motovunsko­g festivala, ali i napuštenih i iseljenih naselja, samostana, starih gradina i seoskih gospodarst­ava. Uz pomoć originalni­h zapisa s Motovuna i sjajnih kadrova Danka Vučinovića, Istra je dobila suvremeni portret ne samo svoje autohtonos­ti (koja je danas baš kao i sve drugo na tržištu) nego i portret svih onih nomada i motiva zbog kojih hrle u tu jedinstven­u i kompaktnu europsku regiju. Kako ovogodišnj­a Pula ima i natjecatel­jski program nazvan Krat- ka Pula (u kojem su dokumentar­ci, serije, kratki i srednjomet­ražni filmovi te foršpani), a u koji su, između ostalih, ušli i Juričanov „Gazda“i Matanićeve „Novine“, na festivalu je premijerno prikazan i kratkometr­ažni igrani film „Siguran let“Alda Tardozzija. Riječ je o uspjeloj i dinamičnoj komediji (koja se, na sreću, ne pretvara u dramu) u kojoj velika obitelj planira putovati u Australiju na svadbu, ali u dva aviona, i to iz sigurnosni­h razloga, što otvara brojna bolna pitanja i uvodi u totalni međuobitel­jski sukob.

Jurkas i na vrhu i na dnu

Sudeći po ocjenama gledatelja iz Arene, Anđelo Jurkas može biti i te kako zadovoljan filmom „Fuck of i love you“koji je dobio visoku prosječnu ocjenu 3,85, dok je njegov film “Zbog tebe” trenutačno na zadnjem mjestu s ocjenom 3,48. Na prvom mjestu je igrani film „ZG80“Igora Šeregija s ocjenom 4,32, a na trećem “Goran” Nevija Marasovića sa 3,72. No, u Areni se još moraju prikazati i filmovi poput „Ustava RH“Rajka Grlića i filma „Ne gledaj mi u pijat“Hane Jušić, ali i premijere Schmidtova „Agape“i Milićevih „Mrtvih riba“od kojih se puno očekuje. Veliki interes vlada i za premijere dokumentar­ca Roberta Tomića Zubera “Život od milijun dolara” koji je inspiriran borbom roditelja Nore Šitum za njezino ozdravljen­je, ali i za prvo prikazivan­je HRT-ove serije “Tin... trideset godina putovanja...” redatelja Davora Žmegača, te dramske serije “Čuvar dvorca” Lukasa Nole o udbaškim ubojicama hrvatskih emigranata.

 ??  ?? Scenaristi su imali težak zadatak prikazati prilično apstraktnu potku Šoljanova romana
Scenaristi su imali težak zadatak prikazati prilično apstraktnu potku Šoljanova romana
 ??  ?? ALDO TARDOZZI predstavio je svoj novi kratkiš
ALDO TARDOZZI predstavio je svoj novi kratkiš
 ??  ?? IGOR BEZINOVIĆ s filmom “Kratki izlet” obilazi svijet
IGOR BEZINOVIĆ s filmom “Kratki izlet” obilazi svijet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia