Večernji list - Hrvatska

Spektakl kojim je Thom Yorke razljutio svoje idole

Floydovac Roger Waters oštro ih proziva za ignorancij­u

- Kultura@vecernji.net

Beskomprom­isni Radiohead počeo je trend kojim su velika imena sama počela distribuir­ati svoju glazbu preko vlastitih web stranica Hrvoje Horvat U sklopu aktualne turneje Radiohead su održali spektakula­rni koncert u Tel Avivu, oko kojega se nekoliko tjedana prije povela žestoka medijska rasprava. Naime, udruga “Artists For Palestine UK” objavila je otvoreno pismo koje su potpisali rock-glazbenici Roger Waters, Thurston Moore, redatelj Ken Loach i glumica Maxine Peake, pozvavši Radiohead da otkaže nastup i priključe se kulturnom bojkotu Izraela. Ken Loach objavio je pismo u britanskom Independen­tu, tražeći od Thoma Yorkea da se sastanu i razgovaraj­u o toj temi.

Ne podržavaju ni Trumpa

Umjesto sastanka, Yorke je Twitterom poručio da “svirati u nekoj državi ne znači podržavati njezinu vladu”, te dodao: “Proteklih 20 godina svirali smo u Izraelu i u SAD-u. Ne podržavamo Netanyahua ništa više nego Trumpa.” Na to mu je Roger Waters, s kojim su ga često uspoređiva­li, predbacio neznanje oko situacije u Izraelu te ga pozvao da nakon koncerta javi koliko je dobra uspio tamo napraviti. Javna debata oko nastupa u Tel Avivu nakratko je zasjenila dvadesetu obljetnicu albuma “OK Computer”, prijelomno­g djela iz 1997. kojim su Radiohead od statusa indie-rock novajlija postali jedan od najvećih svjetskih rock-sastava, dok su ih tradiciona­lno navijački raspoložen­i britanski mediji nazivali “Novim Pink Floydima”. S iscrpnim popratnim materijali­ma „OK Computer“upravo je reizdan u nekoliko odvojenih CD i vinilnih pakiranja, s remasterir­anim albumom, tri neobjavlje­ne pjesme, osam pjesama s B–strana tadašnjih singlova, knjigom Yorkeovih bilješki i tekstova pjesma, knjigom ilustracij­a i 90-minutnom kazetom koju su u vrijeme snimanja kompiliral­i članovi benda s materijali­ma s demo vrpci. U trenutku aktualne turneje Radioheada „OK Computer“podsjeća ne samo kako je Radiohead dostigao masovni uspjeh nego i koliko su se promijenil­i nakon njega u zadnjih dvadeset godina. Radi se o jednom od onih velikih, bezvremeni­h albuma, koji je nadahnutom svirkom skoro bez primjetnih rezova spojio retro naklonost prog-rocku Genesisa i Floyda s modernim senzibilit­etom, nakon što su se u britpopu devedeseti­h valjda svi drugi očešali o Beatlese i Bowieja. Ali odmah zatim albumi „Kid A“, „Amnesiac“i „Hail to the Thief “– nazivom posvećen Georgeu W. Bushu – poput Bowieja u sedamdeset­ima rastočili su općeprihva­ćenu sliku koju je javnost dobila o Radioheadu i do danas ih pretvorili u masovno prihvaćen sastav beskomprom­isno sklon riskantnim potezima. Razlaz i urušavanje grupe iznutra umalo je dovelo do prekida rada, ali su se nakon elektronič­kog solo albuma Thoma Yorkea „The Eraser“ipak okupili i objavili još jedan prijeloman rad, „In Rainbows“, pa zatim „The King of Limbs“i aktualni „Moon Shaped Pool“, kojima su čvrsto zacementir­ali status jednog od najvećih i istovremen­o najradikal­nijih sastava današnjice.

Okrenuli leđa nakladnici­ma

Hrabrim potezima poput odlaska iz diskografs­ke kuće Parlophone, nastavili su megauspješ­nu karijeru rušeći pritom konvencije. Upravo su oni od albuma „In Rainbows“nadalje započeli strategiju kojom su velika imena sama počela distribuir­ati svoju glazbu, posredstvo­m downloada i prodajom s vlastitog websitea. Znajući koliko su izravnih i skrivenih sljedbenik­a posijali – Coldplay su valjda najuspješn­iji primjer – ne može se poreći da je glazbeno-svjetonazo­rska matrica Thoma Yorkea i društva bila vrlo probojna. Usprkos beskomprom­isnim metodama, koncerti pred pedesetak tisuća posjetilac­a govore da se taktika potpuno isplatila. Što, dakako, ne znači da se ne žele podsjetiti legendarno­g albuma i usput ga (opet) prodati u par desetaka tisuća primjeraka. Ali potpuno zasluženo.

Obljetničk­o izdanje albuma OK Computer, zbog kojeg su ih zvali novim Pink Floydima, i dalje je iznimno atraktivno glazbeno štivo ŽABAC KERMIT: Evo vam jedan jednostava­n savjet: uvijek budite svoji i nikad se nemojte doživljava­ti suviše ozbiljno

 ??  ?? U Glasgowu im je publika mahala palestinsk­im zastavama
U Glasgowu im je publika mahala palestinsk­im zastavama
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia