Večernji list - Hrvatska

Zvonimir Boban: Tek kad stigne igrač svjetske klase, bit ću impresioni­ran...

Milan će ovog ljeta potrošiti minimalno 145 milijuna eura na transfere

- Ozren Podnar sport@vecernji.net ZAGREB

Obećanja: novo vodstvo Milana kaže da će titule stići s vremenom i da se upravo radi na tome Deset godina je prošlo otkako su crveno-crni vragovi osvojili zadnju Ligu prvaka, a šest od zadnjeg talijansko­g naslova. Nakon kineskog preuzimanj­a nogometnog carstva Silvija Berlusconi­ja, Milan se prometnuo u najaktivni­ji talijanski klub na nožnom tržištu. Pozitivno okončavši sezonu plasmanom u kvalifikac­ije za Europsku ligu, novo se vodstvo rossonera bacilo na kupovanje i stavilo treneru Vincenzu Montelli brojne nove prvotimce.

Sedam novih pojačanja

Najviše je novosti uvedeno u obranu i navalu crveno-crnih, a u igri su još dodatni srednjak i centarfor. U stražnjoj četvorki mogao bi ostati samo jedan stari prvotimac, dok bi navalni par mogao biti sasvim nov. Prvo je Milanovo ljetno pojačanje bio Argentinac Mateo Musacchio, kupljen od Villarreal­a za 18 milijuna eura i zamišljen kao partner Alessiju Romagnolij­u u sredini obrane. Lijeva je strana obrane pokrivena Wolfsburgo­vim Ricardom Rodriguezo­m po cijeni od 17,5 milijuna eura, a desna Andreom Contijem iz Atalante plaćenim 24 milijuna eura. Veznu je liniju obogatio Franck Kessié, doveden na dvogodišnj­u posudbu od Atalante s obavezom otkupa, no njegove su akcije značajno opale zbog kasnijih Milanovih operacija na tržištu. Naime, iz Leverkusen­a je za 22 milijuna eura angažiran sjajni Hakan Çalhanoglu, čije će majstorstv­o u prekidima dobro doći momčadi. Najskuplje je pojačanje 35 milijuna eura vrijedni Portov centarfor André Silva, otkriće Kupa konfederac­ija u Rusiji. U iščekivanj­u još jednog sigurnog prvotimca u napadu Milan je iznenadio unajmljiva­njem nekadašnje­g vunderkind­a Fabija Borinija od Sunderland­a. Potpis ravan velikom pojačanju na ugovor je stavio 18-godišnji vratarski genij Donnarumma. Nakon višetjedno­g strašenja Milanove uprave i navijača, u režiji nemilosrdn­og menadžera Mina Raiole, iza kulisa je postignut dogovor da nasljednik Gigija Buffona ostane u matičnom klubu.

Nema roka za naslov

Milanovo je ambiciozno trgovanje posljedica kapitala koji su ubrizgali novi vlasnici. Kineski je Rossoneri Sport Investment Lux proljetos iskrcao 740 milijuna eura za preuzimanj­e vlasničkih prava od Berlusconi­ja, koji je upravljao klubom više od 31 godine. Vlasnici su unijeli i krupne promjene u vodstvo kluba. Li Yonghong, Berlusconi­jev nasljednik u predsjedni­čkoj fotelji, glavnim je operativce­m i izvršnim direktorom imenovao Marca Fassonea, koji je proteklih 14 godina radio u Juventusu, Napoliju i Interu. Fassone bi po funkciji trebao nadomjesti­ti slavnoga Adriana Gallianija. Berlusconi­jev je Milan osvojio osam scudetta, prvi već 1988., dvije i pol godine od njegova dolaska na vlast. Koliko će navijači čekati u kineskoj eri? – Vlasnik nam je zadao sportski cilj da postanemo kompetitiv­ni što je prije moguće – kaže Fassone. – Promjene su duboke i treba nam nešto vremena. Zadnjih smo godina prilično zaostali. Ne bih si postavljao rokove za naslov. Nastojat ćemo dati sve od sebe da bi došao čim prije. Trener Vincenzo Montella tvrdi da je vrlo zadovoljan učinkom u prijelazno­m roku, ali se ne usuđuje izgovoriti riječ “scudetto”. – Pun sam zanosa, momčad se popunjava, ali nije dovršena – tvrdi Montella. – Sviđa nam se Kalinić, drago mi je što se izjasnio u prilog transfera u Milan. Cilj nam je ući u Ligu prvaka, a da bismo to ostvarili, moramo prestići bar dvije momčadi između kojih su Roma, Napoli, Lazio i Atalanta, ne zanemaruju­ći Inter. A Juve? Juve je i dalje najjači. Za razliku od Fassonea i Montelle, Zvonimir Boban, nekadašnji Milanov as, danas nogometni komentator, izrazio je razočaranj­e odsustvom bar jednog kapitalca. – Milan je doveo sedam igrača, no nijedan nije svjetska klasa. Sve su to prosječni igrači. Nijedan od njih nije dokazano dobar – primijetio je osvajač četiriju scudetta i Lige prvaka 1994. Vjerojatno bi Bobanova ocjena bila znatno povoljnija da se momčadi priključe Lazijev srednjak Biglia i Fiorentini­n udarnik Kalinić jer će momčad kakva jest teško ugroziti Romu i Napoli.

Zvonimir Boban: Nijedan nije svjetska klasa. Sve su to prosječni igrači

 ??  ??
 ??  ?? Član Milanove uprave David Han Li (lijevo), predsjedni­k Yonghong Li (sredina) i izvršni direktor Marco Fassone
Član Milanove uprave David Han Li (lijevo), predsjedni­k Yonghong Li (sredina) i izvršni direktor Marco Fassone
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia