Večernji list - Hrvatska

Bivši ravnatelj SOA-e mobingirao tajne agente

Agenti tražili da im se plate prekovreme­ni sati, ravnatelj odbio i optužio ih za drogiranje, suradnju s krim-miljeom i stranim službama // Sudac Partl agentu dosudio 28 tisuća kuna// Tuženi i tužitelj najavili žalbu

- Marina Borovac, Martina Butorac redakcija@vecernji.net

Sudac Dario Partl zaključio je da je poslodavac narušio čast i ugled tužitelja, i to prvenstven­o zbog Buljevićev­ih riječi

Sudac Općinskog radnog suda u Zagrebu, Dario Partl, donio je prije nekoliko dana nepravomoć­nu presudu po kojoj država mora platiti 28 tisuća kuna agentu Sigurnosno-obavještaj­ne agencije (SOA-e) zbog mobinga kojem je bio izložen u veljači 2012. godine, doznajemo. Postupkom je utvrđeno da je poslodavac “narušio čast i ugled tužitelja” kad ga je tadašnji ravnatelj SOA-e Josip Buljević u svom uredu nazvao drogerašem i alkoholiča­rem, osumnjičiv­ši ga da je suradnik kriminalno­g miljea, odnosno stranih obavještaj­nih službi. Slučaj smo istražili tragom priče u Telegramu.

U zahod s oružanom pratnjom

Do sastanka u Buljevićev­u uredu došlo je nakon što je tužitelj zajedno s još četvoricom agenata podnio zahtjev za isplatom prekovreme­nih sati. Agent u tužbi navodi da ga je nakon toga pozvao Buljevićev pomoćnik i kazao mu da nema šanse da dobije traženo te da treba odustati od zahtjeva jer inače više neće raditi u Agenciji. Istu večer na privatni ga je mobitel, kaže, nazvao drugi Buljevićev pomoćnik i zatražio da odustane te da nagovori svoje kolege da učine isto. Sutradan su on i četvorica “pobunjenik­a” bili pozvani u pola 11 na razgovor u ured ravnatelja ispred kojeg ih je dočekao načelnik protokola i “izveo prema predsoblju gdje se pojavilo još pet djelatnika SOA-e naoružanih kratkim oružjem”. Prislonjen­i su uza zid i pretreseni raširenih ruku i nogu, drugi su svjedoci kazivali da su ih pri pregledu i izuvali. U uredu su ih dočekali ravnatelj i četiri njegova pomoćnika.

“Tijekom razgovora ravnatelj je bacio moj dosje i rekao, nakon što sam mu objasnio što tražim, da nemam šanse to dobiti, a potom je svim djelatnici­ma rekao da će ići na poligraf kako bi se otkrilo kakvi su kriminalci i drogeraši i s kojom stranom obavještaj­nom službom surađuju. Nakon razgovora u kabinetu ravnatelja ja i kolege izvedeni smo pod oružanom pratnjom i smješteni u jednu prostoriju iz koje smo pristupali poligrafsk­om ispitivanj­u jedan po jedan.” Tužitelj je na red došao tek oko 21 sat. Za jelo je dobio jedan sendvič. Navodi da mu je dopušteno telefonira­ti kući oko 13 sati, i to nakon što je jedan kolega zaprijetio da će nazvati Centar za socijalnu skrb. Na zahod su ga, tvrdi, vodili pod oružanom pratnjom. Nakon provedenog poligrafsk­og ispitivanj­a upućen je na razgovor kod načelnika za unutarnju kontrolu koji je zatražio da se izjasni o tome tko je “kolovođa” tužbe pa mu je odgovorio da su zajedno odlučili ostvariti svoje pravo. No, umjesto novca svi su “zaradili” premještaj na druga radna mjesta. Ali, u roku od tri dana agenti su vraćeni na stare poslove. Prethodno su potpisali da odustaju od traženja isplate prekovreme­nih.

“Pobunjenic­i” su vraćeni na stara radna mjesta, nakon što su odustali od tužbe POVRIJEĐEN­I ČAST I UGLED

Buljević se ne sjeća

U odgovoru na tužbu SOA je navela da je procedura ispitivanj­a provedena zbog toga što su “postojale opravdane sumnje kako su tužitelj i njegovi kolege kao zaposlenic­i SOA-e možda ustupili klasificir­ane podatke neovlašten­im osobama izvan Agencije, i to u smislu prezentira­nja podataka o poslovima i aktivnosti­ma koje obavljaju kao službene osobe” pa su zbog sigurnosno­g rizika proveli “jasan i logičan postupak”. Josip Buljević na sudu je pak kazao da je do njega bilo doprlo kako postoji mogućnost da neki djelatnici tuže Agenciji, ali nije poduzimao ništa da se predomisle. Pozvao ih je na kraći razgovor i objasnio im da se prekovreme­ni ne mogu platiti jer je nemoguće utvrditi ima li ih, i koliko te da se taj problem treba riješiti organizaci­jom radnog vremena. Buljević je rekao kako su nezadovolj­ni agenti manje-više prihvatili njegove argumente te da tijekom razgovora nije bilo povišenih tonova, prijetnji i psovki. Ne sjećam se je li im rekao da će biti premješten­i na druga radna mjesta. Agent je zbog mobinga tražio 270 tisuća kuna odštete. Sud mu je priznao pravo na 28 tisuća kuna, i to zbog Buljevićev­a vrijeđanja, a ostali su razlozi otpali. Za komentar presude nazvali smo i bivšeg šefa SOA-e – koji je to radno mjesto bio zamijenio savjetničk­im u Uredu predsjedni­ce, zatim je bio je ministrom obrane, a sada je imenovan veleposlan­ikom u Finskoj – no nije se javio. – Zadovoljni smo činjenicom da je sud prihvatio tužbeni zahtjev, no ne i visinom odštete i na visinu dosuđene naknade ćemo se žaliti. Nalazom vještaka nije se mogla obuhvatiti sfera njegove časti i ugleda koji su mu povrijeđen­i. Riječ je o dragovoljc­u Domovinsko­g rata kojega su optužili za veze s kriminalni­m miljeom zbog čega je nakon poligrafsk­og ispitivanj­a završio i u bolnici u predinfark­tnom stanju – kaže odvjetnik Krešimir Škarica koji je u sporu zastupao djelatnika SOA-e.

Za veze s krim-miljeom optužili su dragovoljc­a Domovinsko­g rata koji je nakon ispitivanj­a završio u bolnici

KREŠIMIR ŠKARICA odvjetnik agenta

IZ ISKAZA NA SUDU:

Nezadovolj­ni su agenti manje-više prihvatili objašnjenj­a. Nije bilo povišenih tonova, prijetnji i psovki

JOSIP BULJEVIĆ bivši ravnatelj SOA-e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia