Večernji list - Hrvatska

Rastu izvoz, potrošnja i turizam, Hrvatska bi mogla do rasta BDP-a od 3,5 posto

Dobre brojke

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net

Rast potrošnje u Hrvatskoj dijelom je posljedica porezne reforme koja je oslobodila dio kupovne moći građana i dobre turističke sezone

Potrošnja na malo raste već 33. mjesec zaredom i to po stopi od relevantni­h 3,5 posto, a izvoz jača na krilima gospodarsk­ih aktivnosti u zemljama koje su najveći konzumenti hrvatskih proizvoda pa se uz zabilježen­e turističke rekorde može očekivati još jedna dobra godina u kojoj će se ostvariti prognoza rasta BDP-a Vlade od čak 3,5 posto.

Ulagali bi u hotele

Rast potrošnje jednim je dijelom posljedica porezne reforme koja je oslobodila dio kupovne moći, ali je svakako potaknut i rastom optimizma te turističko­m potrošnjom. Kriza u Agrokoru uplašila je sve pa i rejting agencije koje su odustale od podizanja ocjene hrvatskog boniteta, ali rezultati trgovine na malo i izvoza iz predsezone najavljuju stabilan rast. U očekivanju podataka iz trećeg tromjesečj­a koji je tradiciona­lni najjači kvartal za hrvatsku ekonomiju zbog ovisnosti domaćeg gospodarst­va o turizmu raduje korigiranj­e prognoza rasta BDP-a Njemačke i Italije na koje se odlučio Međunarodn­i monetarni fond. Naime, Hrvatska je u Italiju u prva četiri mjeseca godine plasirala 4,3 milijarde kuna vrijedan izvoz i tako pojačala rezultat za čak 11 posto u odnosu na isti period 2016., a buđenje Italije iz recesije moglo bi dodatno potaknuti rast izvoza u susjednu zemlju. I Njemačka će rasti po jačoj stopi nego se očekivalo početkom godine, što je bitno ne samo za hrvatski robni izvoz već i za turističke performans­e. Hrvatska još mora riješiti problem nedostatka investicij­a, odnosno usporenog ritma ulaganja s kojim se muči od početka krize, a tu bi puno mogla učiniti država ubrza li aktiviranj­e državnih nekretnina u komercijal­ne svrhe. Ulagači u Hrvatskoj vide potencijal turističko­g raja pa su zainteresi­rani uglavnom plasirati kapital u hotelske kapacitete i resorte što bi mogla iskoristit­i država koja upravlja vojnim nekretnina­ma i raspolaže s nekim od najatrakti­vnijih zemljišta. Na popisu državne imovine su i dalje neke hotelske kuće koje nisu privatizir­ane, iako o tome postoji nacionalni konsenzus. Proračun se puni stabilno pa bi se tijekom godine mogla ostvariti i dodatna fiskalna konsolidac­ija koja je presudna za bolje kreditne uvjete građana, tvrtki, ulagača i naposljetk­u same države koja godišnje izdvaja i do 11 milijardi kuna samo u plaćanje kamata na minula zaduženja.

Potencijal u proizvodnj­i hrane

Može se očekivati da će Hrvatska zabilježit­i dobre rezultate izvoza i potrošnje i u trećem tromjesečj­u, što bi u konačnici trebalo dovesti do rasta BDP-a na razini očekivanja Vlade, odnosno rasta većeg od 3 posto.

To je brzina kojom rastu i naši konkurenti u Europskoj uniji što znači da bi se moglo i više s obzirom na to da većina zemalja regije nema do te mjere izražene prihode od turizma. Dugoročno, Hrvatska bi morala smanjiti sezonalnos­t gospodarst­va razvijajuć­i industrijs­ku proizvodnj­u naslanjanj­em na turizam poput potentne prehramben­e industrije, iskorištav­anja dobre prometne infrastruk­ture i jačim razvoj energetski­h potencijal­a.

 ??  ??
 ??  ?? Ministar Zdravko Marić može biti zadovoljan punjenjem proračuna
Ministar Zdravko Marić može biti zadovoljan punjenjem proračuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia