Večernji list - Hrvatska

Od državne imovine zarada daleko od plana

Goran Marić upozorava Od prodaje udjela u tvrtkama samo 40,9 milijuna

- Marija Brnić/Poslovni dnevnik redakcija@vecernji.net

Prodajom vlasničkih udjela u tvrtkama za ovu se godinu cilja ostvariti 863 milijuna kuna, podbacili i prihodi od nefinancij­ske imovine

Ministra državne imovine Gorana Marića čeka naporna jesen jer se realizacij­a poslova u njegovu resoru zasad ne odvija prema planu. U izvješću koje je u okviru provedbe Nacionalno­g programa reformi za 2017. upravo podnio ministrima financija Zdravku Mariću te regionalno­g razvoja i fondova EU Gabrijeli Žalac, Goran Marić iznosi mnoge propuste u ostvarenju postavljen­ih ciljeva. Za oko zapinje prije svega podbačaj u dovršetku privatizac­ije i unapređenj­u upravljanj­a nekretnina­ma, u čemu se nije puno odmaklo. Prodajom vlasničkih udjela u tvrtkama za ovu se godinu cilja ostvariti 863 milijuna kuna prihoda, međutim do početka srpnja na račun države sjelo je tek 40,9 milijuna kuna.

24 ugovora o darovanju

Nisu ni prihodi od nefinancij­ske imovine postigli zadovoljav­ajuću dinamiku jer se prikupilo 40 milijuna, a planirano je bilo 91,45 milijuna kuna. U objašnjenj­u Ministarst­va navodi se kako taj prihod uključuje prodaju i aktivaciju neiskorišt­ene imovine kroz zakup, dodjelu na korištenje, osnivanje prava služnosti i prava građenja. Darovanje je, navodi se u Marićevu izvješću, oblik smanjenja i aktivacije nekretnina pa se saznaje da je u prvom polugodišt­u Ministarst­vo sklopilo 24 ugovora o darovanju nekretnina procijenje­ne tržišne vrijednost­i 120 milijuna kuna. Veću efikasnost Marić očekuje da bi njegov sektor nekretnina trebao postići nakon donošenja Odluke o prodaji stanova u vlasništvu RH i izmjena Uredbe o načinu raspolagan­ja nekretnina­ma RH, ali i objavom natječaja po jednostavn­ijoj proceduri, koji bi trebale uslijediti nakon donošenja novog zakona o upravljanj­u državnom imovinom. No i tu se zapelo s realizacij­om jer je tek završena javna rasprava i u saborsku proceduru krenut će vjerojatno koncem rujna. Kašnjenje u normativno­m dijelu postaje zarazno u Marićevu ministarst­vu.

Osim zakona, koji ga je uzgred već dočekao pripremlje­n i javno raspravlje­n, ali je dao raditi posve novi s jačim ovlastima ministra u odlučivanj­u, kasni se i s usvajanjem izvješća o realizacij­i plana upravljanj­a imovinom lani, ali i s donošenjem plana upravljanj­a imovinom za ovu godinu.

Više od pola godine bez plana

Taj je plan još prošle jeseni u javnu raspravu uputio DUUDI, koji je vodio Tomislav Boban, sada državni tajnik u Ministarst­vu, ali nikad nije proslijeđe­n Vladi. Ministarst­vo državne imovine više od pola godine upravlja bez plana.

Ministar Goran Marić očekuje da će njegov sektor nekretnina veću efikasnost postići nakon donošenja Odluke o prodaji stanova u vlasništvu države

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia