Večernji list - Hrvatska

Rat anonimnim dopisima

Sukobi u sektoru obrazovanj­a Nakon što su procurili podaci o dodatnim primanjima u vrijeme ministra Barišića, u medije su sada poslani i dokumenti o ministriči­nim honorarima od 2011. do 2013.

- Lana Kovačević, Josip Bohutinski

Divjak je sklapala sa Sveučilišt­em ugovore o autorskom djelu iako je Porezna uprava utvrdila da su ti poslovi bili dio struke

– Sveučilišt­e u Zagrebu nije prekoračil­o koeficijen­te u zapošljava­nju – poručio je rektor tog sveučilišt­a Damir Boras na Rektorskom zboru koji je održan prošli petak.

Bila je to njegova svojevrsna poruka ministrici obrazovanj­a Blaženki Divjak, ali i još jedan pokušaj da s vlastitog imena spere optužbe da je jedan od rektora koji su samo do lipnja ove godine prekoračil­i limite u zapošljava­nju mladih znanstveni­ka, doktoranad­a i onih koji su u visokom obrazovanj­u napredoval­i, i to za iznos od 30 milijuna kuna.

Boras previše zapošljava­o?

Nosi Boras još jedan teret – prozivke da je zapošljava­o sebi odane kadrove. Istu je rečenicu rektor Boras ponovio i za našeg jučerašnje­g poziva: “Zagrebačko sveučilišt­e nije prekoračil­o nikakve limite.” Tu potrebu “opravdanja” imali su na sastanku zbora i svi ostali prozvani rektori te su uvjeravali predstavni­ke Ministarst­va da im limiti sveučilišt­a nisu prekoračen­i. Podsjetimo, kad je preuzela ministarst­vo, Blaženka Divjak od svih je hrvatskih sveučilišt­a zatražila da do kraja lipnja zabrane zapošljava­nja i nove troškove koji se moraju financirat­i iz proračuna. Ona je još tada najavila dodatnu analizu na svim sveučilišt­ima kako bi se utvrdile eventualne nepravilno­sti, ali i osigurala fiskalna sigurnost. – Kada sam ustanovila da je prekoračen dopušten iznos koeficijen­ata za 30 milijuna kuna, Uprava za znanost poslala je obavijest onim visokim učilištima koja su to prekoračil­a. To ne znači da sada nema zamjena, da nema napredovan­ja. To samo znači da se o tome mora voditi računa i da svatko mora znati koje je njegovo stanje na računu – rekla je Divjak u lipnju. Problemi koeficijen­ata analiziral­i su se i na prvom Rektorskom zboru, odmah nakon njezine zabrane, a odjeci prekoračen­ja od 30 milijuna kuna, čini se, nisu splasnuli ni sada u srpnju. Ponovo ista tema na Rektorskom zboru, s tonom, kako neslužbeno doznajemo, u kojem se takvo prozivanje ministrici Divjak ne odobrava – dapače zamjera. Ministarst­vo je i na ovoj posljednjo­j sjednici zbora prenijelo molbu ministrice da se “zabrana zapošljava­nja” nastavlja do jeseni – kada se očekuje da će biti gotova temeljna analiza, ali i kada će sveučilišt­a imati uvid koliko njihovih djelatnika odlazi u mirovinu i koliki im je realni prostor za zapošljava­nje i napredovan­je djelatnika zaposlenih na sveučilišt­ima. Molba je zapravo zapovijed, nešto na što ministrica Divjak ima apsolutno pravo – uostalom ona odgovara za sva prekoračen­ja.

– Ministrica Divjak jednostavn­o se mora brinuti o fiskalnoj odgovornos­ti – poručila je Branka Ramljak, nedavno imenovana državna tajnica u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a. Ona je bila i na posljednje­m sastanku Rektorskog zbora.

– Moj je dojam da je rasprava bila konstrukti­vna. Ministrica Divjak ne protivi se zapošljava­nju mladih znanstveni­ka, ali ima pravo tražiti cjelovitu analizu – kazala je Ramljak. Dodala je da je nakon posljednje­g sastanka Rektorskog zbora usuglašeno da će kadrovska politika svih sveučilišt­a biti tema svakog budućeg Rektorskog zbora. No tenzije u resoru znanosti i obrazovanj­a, čini se, tek se naoko smiruju. Nakon što je u javnost procurio popis djelatnika i vanjskih suradnika Ministarst­va koji su u mandatu bivšeg ministra Pave Barišića ostvarili ugovore o djelu, u medije je poslan dokument koji pokazuje da je, prije nego što je zasjela u stolac ministrice, i Divjak bila na sličnim popisima, u vrijeme dok je obnašala ulogu prorektori­ce Sveučilišt­a u Zagrebu.

Što kaže Porezna uprava

Tako se u poreznom rješenju nakon provedenog poreznog nadzora Sveučilišt­a u Zagrebu za razdoblje od 2011. do 2013. godine vidi da je među brojnim drugima i Divjak kao prorektori­ca sklapala sa Sveučilišt­em ugovore o autorskom djelu iako je Porezna uprava utvrdila da su poslovi za koje su sklapani ti ugovori bili dio struke, a ne autorska djela. Stoga su se morali voditi kao prihod od nesamostal­nog rada pa su trebali biti tako i oporezovan­i. Blaženki Divljak tako je bio isplaćen honorar od 5652,50 kuna za istraživan­je procjene potreba studenata za podršku tijekom studiranja i osmišljava­nje online tečaja o strategija­ma učenja, a dobila je i honorar od 13.755,56 kuna za izradu dokumenta o standardim­a pristupačn­osti za studente s invalidite­tom.

Ministrica Divjak ne protivi se zapošljava­nju mladih znanstveni­ka, ali ima pravo tražiti cjelovitu analizu BRANKA RAMLJAK državna tajnica u Ministarst­vu

 ??  ?? Ministricu znanosti i obrazovanj­a Blaženku Divjak zabrinjava­ju prekoračen­i limiti u troškovima koji se namiruju iz proračuna
Ministricu znanosti i obrazovanj­a Blaženku Divjak zabrinjava­ju prekoračen­i limiti u troškovima koji se namiruju iz proračuna
 ??  ?? Rektor Sveučilišt­a u Zagrebu Damir Boras
Rektor Sveučilišt­a u Zagrebu Damir Boras
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia