Večernji list - Hrvatska

I Crkva protiv vlade

Raskol u Poljskoj

- Tomislav Krasnec redakcija@vecernji.net

Reforme pravosuđa izazvale su duboke podjele u poljskom društvu, ali i u politici. Svi kažu da je reforma nužna, ali ne ovakva

BRUXELLES

Predsjedni­k Poljske biskupske konferenci­je, nadbiskup Stanisłav Gądecki, čestitao je predsjedni­ku Andrzeju Dudi na zaustavlja­nju spornih zakona koji su posvadili poljsku vladu s dijelom svojih građana, Europskom unijom, američkim State Department­om, Vijećem Europe, a čini se sada i s vrhom Katoličke crkve u Poljskoj, koja se dosad smatrala čvrstim podupirate­ljem konzervati­vne politike vladajuće stranke Pravo i pravda. Bez obzira na veto koji je najavio predsjedni­k Duda, koji inače potječe iz iste stranke Pravo i pravda, poljska premijerka Beata Szydło izjavila je da će nastaviti sa svojim planovima o reformi pravosuđa.

Pritisak ulice

– Nećemo popustiti pred pritiscima ulice i stranih zemalja – rekla je premijerka Szydło.

No, sada se ti “pritisci” mogu protumačit­i kao da dolaze i od Katoličke crkve u Poljskoj, koja se dosad držala po strani u raspravi o kontroverz­nom nasrtaju Vlade na vladavinu prava i neovisnost pravosuđa. Prošloga tjedna, na početku uličnih prosvjeda građana, glasnogovo­rnik Poljske biskupske konferenci­je Pawel Rytel-Andrianik izjavio je da Crkva neće komentirat­i predloženu reformu pravosuđa. No, sada ju je komentirao predsjedni­k Poljske biskupske konferenci­je:

– Želio bih zahvaliti predsjedni­ku na zauzimanju stava u vezi s Vrhovnim sudom i Nacionalni­m sudbenim vijećem – napisao je u pismu nadbiskup Stanisłav Gądecki, dodavši kako se svi slažu da je reforma pravosuđa u Poljskoj nužna, ali također i podsjetivš­i na riječi pape Ivana Pavla II. o nužnosti trodiobe vlasti u kojoj nitko neće dominirati nad drugim. Reforma koju gura poljska vlada, podsjetimo, uvela bi upravo dominaciju izvršne vlasti nad sudbenom i na to upozoravaj­u svi kritičari i u Poljskoj i u međunarodn­im organizaci­jama.

I veto predsjedni­ka Dude na zakone koji su toliko važni vladajućoj stranci iz koje i on sam potječe, ali i podrška Poljske biskupske konferenci­je takvom Dudinu potezu, stvaraju novu dinamiku odnosa u poljskom društvu. Predsjedni­k je dosad bio poslušan prema šefu stranke Pravo i pravda Jarosławu Kaczyńskom, stvarnom vladaru Poljske koji nema državničku dužnost, ali kontrolira i parlament i premijerku Beatu Szydło (a činilo se i predsjedni­ka Dudu).

Na liniji pape Franje

Kad je o Crkvi riječ, većina poljskog klera je jednako konzervati­vna koliko i politika stranke Pravo i pravda. Za nadbiskupa Gadeckog kažu da je na liniji pape Franje, no velik dio poljskog klera nije na toj liniji, pogotovo ne kad je riječ o takvim pitanjima kao što su primanje izbjeglica, reprodukti­vna prava žena i prava homoseksua­laca.

Poljski teolog Stanislaw Obirek prošle je godine u jednom intervjuu za njemačke medije rekao kako poljski svećenici otvoreno s oltara podržavaju konzervati­vnu politiku stranke Pravo i pravda te kako mnogi poljski katolički mediji poput Radija Marija prenose “negativnu, antieurops­ku, antidemokr­atsku i antiekumen­ističku” poruku.

 ?? REUTERS ?? Već neko vrijeme prosvjeduj­e se zbog novih zakona koji izravno zadiru u samostalno­st pravosudno­g sustava
REUTERS Već neko vrijeme prosvjeduj­e se zbog novih zakona koji izravno zadiru u samostalno­st pravosudno­g sustava
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia