Večernji list - Hrvatska

Za otvaranje tvrtke 5 minuta, 30 sekundi za potpis izvješća

Digitalna revolucija Estonci proklamira­ju slobodno kretanju podataka u Europi

- Tomislav Krasnec redakcija@vecernji.net

Digitalna rješenja zaista olakšavaju život građana u Estoniji jer više nisu potrebni žigovi, hrpe papira i potpisa, čekanje na šalterima

TALLINN

Petak je navečer u hipstersko­m restoranu u Tallinnu, glavnom gradu Estonije, a mladi poduzetnik za našim stolom, inače vrlo zanimljiv sugovornik, upravo je prekinuo razgovor, pognuo glavu i utonuo u čeprkanje po svom mobitelu. Nakon 30-ak sekundi ponovo se, iz digitalnog, uključuje u stvarni život u društvu. – Oprosti, morao sam potpisati jedno godišnje izvješće – kaže Jaanus Juss. Ovo je drugo godišnje izvješće koje potpisuje toga dana, u kojemu je potpisao još i desetak različitih poslovnih ugovora. I sve preko pametnog telefona, sve u roku koji se broji u sekundama, ne čak ni minutama.

Iskustva pete slobode

Jaanus Juss vlasnik je 7-8 različitih tvrtki, koje se uglavnom bave nekretnins­kim biznisom. Nekoliko dana prije našeg susreta osnovao je još jednu tvrtku, za što mu je, opet uz pomoć pametnog telefona, trebalo 5 minuta.

– U pet minuta imao sam ne samo osnovanu novu tvrtku nego sam već mogao izdati prvi račun. Još minutu do dvije trebalo bi je do pokretanja bankovnog računa za novu tvrtku. Tako je jednostavn­o – govori nam Juss. Iskustvo ovog estonskog poduzetnik­a samo je jedan od primjera digitalne revolucije koja se događa u Estoniji, zemlji koja je 1. srpnja preuzela predsjedan­je Vijećem Europske unije i koja sljedećih šest mjeseci želi iskoristit­i, među ostalim, i za prenošenje svog iskustva u digitaliza­ciji estonskog društva na čitavu Europu.

Estonci žele potaknuti EU na donošenje propisa koji će poznate četiri slobode u EU – sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala – proširiti na još jednu,

Može li ijedna vlada u EU sebi priuštiti da ne slijedi trend digitaliza­cije, pita se estonska predsjedni­ca K. Kaljulaid

petu: slobodu kretanja podataka. Postojeći propisi o tome gdje javne ustanove i privatna poduzeća smiju pohranjiva­ti prikupljen­e podatke uglavnom su skrojeni prema nacionalni­m granicama, a novi propisi o slobodnom kretanju podataka u čitavom EU mogli bi olakšati život građana i potaknuti gospodarsk­i rast. Digitalna rješenja koja su već primijenje­na u Estoniji zaista olakšavaju život građana jer više nisu potrebni žigovi, hrpe papira i potpisa, čekanje na šalterima i slično. Jaanus Juss kaže kako svoju računovotk­inju nije vidio 3-4 godine! A posao mu funkcionir­a i raste.

I političke inovacije

– Većina interakcij­a odvija se digitalno i sklapanje ugovora o odvozu smeća i glasanje na izborima – kaže predsjedni­ca Estonije Kersti Kaljulaid. – Obveza je svake vlade da bude ondje gdje su njezini građani i njezini gospodarst­venici. Može li ijedna vlada u EU sebi priuštiti da ne slijedi trend digitaliza­cije – pita se Kaljulaid.

Neke od inovacija uvedenih u sklopu digitaliza­cije Estonije nisu samo tehnološke nego i političke. Najbolji je primjer “e-rezidentno­st”: mogućnost osnivanja tvrtke u Estoniji bez obveze da ondje imate adresu ili da uopće stupite nogom u Estoniju. Trošak osnivanja tvrtke je 100 eura, a prohtjevi državne birokracij­e svedeni su na minimum pa se i osnivanje i vođenje poslovanja odvija putem interneta. Nije nužno zaposliti ni lokalnog direktora, a oporezivan­je je vrlo jednostavn­o. Dosad se, u dvije i pol godine postojanja, za status e-rezidenta prijavilo 20 tisuća fizičkih i pravnih osoba iz 138 različitih zemalja svijeta. Estonci se nadaju da će do 2025. imati čak 10 milijuna e-rezidenata.

– Bilo kakav posao koji morate obaviti s javnom upravom možete obaviti putem interneta – kaže Siim Sikkut, dužnosnik Ministarst­va gospodarst­va i dodaje u polušali: – Sve osim obavljanja nečega što se smatra visokorizi­čnim, poput sklapanja braka.

 ??  ??
 ??  ?? Jaanus Juss vlasnik je nekoliko različitih tvrtki, koje se uglavnom bave nekretnins­kim biznisomn
Jaanus Juss vlasnik je nekoliko različitih tvrtki, koje se uglavnom bave nekretnins­kim biznisomn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia