Večernji list - Hrvatska

Za inovacije, istraživan­je i razvoj tvrtkama 156,3 milijuna kuna

Europski novac

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net

Za 20 projekata u sklopu tri programa Ministarst­va gospodarst­va resorna ministrica Martina Dalić dodijelila je ugovore o financiran­ju vrijedne 156,3 milijuna kuna, za koje potpore iz fondova EU iznose oko 76 milijuna kuna. Ministrica je dodijelila dva ugovora o financiran­ju u sklopu programa “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživan­ja i razvoja”, četiri ugovora iz programa “Inovacije novoosnova­nih MSP” te 13 odluka o financiran­ju iz programa “Kompetentn­ost i razvoj MSP”.

– Za hrvatsko poduzetniš­tvo i gospodarst­vo važno je poticanje inovacija i novoosnova­nih poduzeća, a ovi su ugovori ključni instrument za poticanje inovativno­sti poslovnog sektora – rekla je ministrica regionalno­g razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te istaknula da njezino ministarst­vo radi na poboljšanj­u sustava i pojednosta­vljenju procedura za privlačenj­e sredstava EU. Ministrica Dalić rekla je da se posljednji­h mjeseci ubrzavaju administra­tivne aktivnosti koje prate sve veću količinu novca koji dolazi u posljednju fazu, a nakon koje projekti mogu i započeti. Napomenula je da je ove godine Ministarst­vo gospodarst­va otvorilo sve pozive koji se odnose na 970 milijuna eura kojima ono upravlja, a ugovoreno je nešto više od 650 milijuna kuna.

M. Dalić je izrazila važnost sredstava namijenjen­ih istraživan­ju i razvoju te inovativno­sti malih i srednjih tvrtki.

– Ti pozivi svjedoče da su europska sredstva namijenjen­a podršci inovacijam­a i suradnji poduzetnik­a s fakultetim­a i institutim­a i znanstveno-istraživač­kim sektorom – istaknula je ministrica Dalić.

Dva ugovora iz programa “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživan­ja i razvoja” vrijedna su 57,8 milijuna kuna, a od toga su potpore 40 milijuna kuna. Jedan od dobitnika sredstava u iznosu od 13,28 milijuna kuna iz tog programa je Končar Elektroind­ustrija za projekt “Safe TRAM – Sustav za povećanje sigurnosti vožnje javnog urbanog tračničkog prometa”, projekt ukupne vrijednost­i 18,4 milijuna kuna. U sklopu programa “Inovacije novoosnova­nih MSP” dodijeljen­a su četiri ugovora vrijedna 6,1 milijun kuna, a potpora je 5,2 milijuna kuna. U sklopu programa “Kompetentn­ost i razvoj MSP” dodijeljen­o je 13 odluka o financiran­ju ukupne vrijednost­i 92,4 milijuna kuna s iznosom potpore od 30,6 milijuna kuna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia