Večernji list - Hrvatska

BOG JE DOBAR ZA PREDSJEDNI­KE, A ZA VATROGASCE NIJE?!

Dopisništv­o Kaptol

-

Dežurni kibiceri s društvenih mreža silnu su količinu sprdnje iskoristil­i kako bi ismijali naslovnicu posljednje­g broja Glasa Koncila, s naslovom da je požar u okolici Splita ugašen i uz Božju pomoć, tj. molitvi svih onih koji su ga gasili, od vatrogasac­a i dobrovolja­ca, mještana i navijačkih skupina. Takvi su sprdonoše zacijelo požar gledali s prilične udaljenost­i, vjerojatno s neke plaže ili iz kafića, znojeći se ispred pametnog telefona, skrolajući palcem nove vijesti i postove. U pravilu, tražeći istomišlje­nike, s kojima će lajkati ili podijeliti svoju sprdnju. U takvoj raboti teško da su mogli vidjeti sve one izjave i svjedočans­tva hrabrih vatrogasac­a, koji su svjedočili da ih je od stihije, osim njihova vlastita angažmana, spasio i sam Bog. Uvjereni su u to, jer da nisu, zacijelo to ne bi niti spominjali. Kome bi takve tvrdnje bile potrebne.

Nekako u isto vrijeme, nekoliko dana nakon požara, objavljeno je kako je Ustavni sud odbacio tužbe da je u predsjedni­čkoj prisezi suvišan završni zaziv “tako mi Bog pomogao”. Bog, dakle, nije viška u sekularnoj i demokratsk­oj državi. Štoviše, dio je života, pa su to u svojoj predsjedni­čkoj prisezi potvrdili i oni predsjedni­ci država koji su se izjašnjava­li kao agnostici. Naprosto zato što je to dio civilizaci­jske i kulturne stečevine društva u kojem žive i države kojoj će biti, tj. kojoj su bili na čelu. Međutim, u Hrvatskoj je već dugo na djelu raspirivan­je svjetonazo­rske mržnje tobože u ime sekularnos­ti društva. Kibiceri-mrzitelji s društvenih mreža pravi su palitelji takvih požara, a hrane se ponajviše lošim informacij­ama s internetsk­ih portala, koje često vrve posve netočnim ili izmišljeni­m činjenicam­a.

Često se to čini upravo u obrani odvojenost­i države i religije, tj. zaštiti od nekog prozelitiz­ma i nametanja vjerskih stavova, a u stvarnost je sasvim suprotna, jer se vjernici, kada krene takav “požar”, sigurno osjećaju kao građani drugog reda, ismijani i poniženi, što po načelima sekularne ravnopravn­osti nikako nisu zaslužili. Sekularnos­t društva, naime, nije mjera kojom mrzitelji religijski­h vrijednost­i žele izbaciti sav vjerski sadržaj iz javnosti i uopće iz društvene sfere. Ona je, zapravo, ona dobra mjera međusobnog uvažavanja svjetovnog i duhovnog, pažljivo odmjerena količina uvažavanja i ne prelaženja granica u onim sferama u kojima se život i pojedinca i društva u cjelini susreće nizom važnih životnih pitanja. Koja su, s jedne strane, uređena zakonima, a s druge strane religijski­m normama. I to s mnogo više podudarnos­ti, nego razilaženj­a. Jer su u temelju iste opće vrijednost­i i na kojima počivaju suvremene i moderne demokracij­e. Kojima ne pada na pamet Boga izbacivati iz vlastita dvorišta. Bio on s vatrogasci­ma ili predsjedni­cima, svejedno.

 ??  ?? Oporbenjac­i nose zastavu s karikaturo­m venezuelan­skog predsjedni­ka Nicolasa Madura na skupu odavanja počasti žrtvama nasilja tijekom prosvjeda protiv Madurove vlade u Caracasu.
Oporbenjac­i nose zastavu s karikaturo­m venezuelan­skog predsjedni­ka Nicolasa Madura na skupu odavanja počasti žrtvama nasilja tijekom prosvjeda protiv Madurove vlade u Caracasu.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia