Večernji list - Hrvatska

Hanfa je u slučaju preddruštv­a Klemm zastupanje u osiguranju postupila u skladu sa zakonskim i podzakonsk­im propisima

Reagiranje

- Reagiranja@vecernji.net Večernji list, Oreškoviće­va 6H/I, 10000 Zagreb

Na tekst s naslovom “Klemm širi posao na osiguranja” (objavljen 18. srpnja 2017. na portalu vecernji.hr i u tiskanom izdanju Večernjeg lista) primili smo sljedeće reagiranje Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga: “U tekstu je navedeno kako je Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) rješenjem, kojim se preddruštv­u Klemm zastupanje u osiguranju d.o.o. daje dozvola za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju, dala nalog društvu da u roku od osam dana od dana primitka rješenja o upisu osnivanja u sudski registar dostavi to rješenje, kao i ugovor o radu na puno radno vrijeme sklopljen s članom uprave, odnosno direktorom društva te da isto ne spada u uobičajenu proceduru. Napominjem­o kako je u skladu s odredbom članka 4. stavka 1. točke 1. i točke 3. Pravilnika o sadržaju redovitih izvješća i izvješća na zahtjev Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Narodne novine, broj 13/16 i 91/16), a u svezi s člankom 420. stavkom 4. Zakona o osiguranju (Narodne novine, broj 30/15) naloženo kao u točki 2. izreke rješenja, odnosno osnivač društva za zastupanje u osiguranju dužan je Hanfi dostaviti ugovor o radu sklopljen s članom uprave, odnosno direktorom društva za zastupanje u osiguranju te rješenje o upisu u sudski registar. Navedeno je uobičajeno postupanje Hanfe u skladu sa zakonskim i podzakonsk­im propisima, odnosno navedeno je sastavni dio svih rješenja Hanfe kojima se izdaje dozvola za zastupanje u osiguranju društvima za zastupanje u osiguranju.

Isto je vidljivo uvidom u rješenja te tematike koje je Hanfa objavila na svojoj internetsk­oj stranici u sklopu objava sa sjednica Upravnog vijeća Hanfe.

Tekst dalje navodi sljedeće “Iako u slučaju pravomoćne osuđujuće presude ne može biti u upravi, njegova vlasnička pozicija ne bi bila sporna jer Zakon o osiguranju ne brani da osuđena osoba bude vlasnik tvrtke za osiguranje. Do zaključenj­a broja nismo dobili tumačenje Hanfe.” za što želimo napomenuti da su člankom 420. stavkom 3. Zakona o osiguranju, propisani uvjeti za izdavanje dozvole društvu za zastupanje u osiguranju, a člankom 420. stavkom 3. točkom 4. Zakona o osiguranju, propisano je da osnivač društva za zastupanje u osiguranju ne smije biti pravomoćno osuđen za kaznena djela taksativno navedena u toj točki. Nastavno na navedeno, osoba pravomoćno osuđena za taksativno navedena kaznena djela ne može biti osnivač društva za zastupanje u osiguranju.

Također ukazujemo na to da je osnivač preddruštv­a Klemm zastupanje u osiguranju d.o.o. za zastupanje u osiguranju koje je dobilo dozvolu za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju pravna osoba koja ispunjava zakonski uvjet o nekažnjava­nju” – zaključuje se u reagiranju kojeg potpisuje Mario Radaković, zamjenik predsjedni­ka Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga.

KONTAKT

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia