Večernji list - Hrvatska

Kompleksaš­i su i nisu jači od Rijeke

Nenad Bjelica o Red Bull Salzburgu Čak 11 puta zaredom Red Bull Salzburg zapeo je u pretkolima Lige prvaka

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net

Red Bull je veliki klub, a Ćaleta-Car u njemu s 20 godina igra već treću godinu. Izbornik ga mora imati na oku, kaže Nenad Bjelica

Ako Dinamo prati prokletstv­o europskoga prezimljav­anja, onda za Rijekina suparnika u 3. pretkolu Red Bull Salzburg nema prokletije misije od plasmana u Ligu prvaka. Za klub takve platežne moći nevjerojat­no zvuči podatak kako od 1994. godine čak u 11 navrata RB Salzburg nije uspio prokrčiti put u najelitnij­e nogometno natjecanje.

Plavi su europski div

Takav poražavaju­ći niz kluba, čiji je vlasnik Mateschitz težak čak 17,9 milijarda dolara (po Forbesu), baca sasvim drugačije svjetlo na Dinamov europski opus i daje mu novu dimenziju; naime, u usporedbi s Red Bullom, plavi su, što god o njima mislili, sa svojih šest plasmana u Ligu prvaka u posljednji­h 19 godina za Austrijanc­e – europski div.

A pogledajte samo tko je sve izbacivao Red Bull u tih 11 pokušaja: Steaua, Sparta Prag, Valencia, Šahtar, Maccabi Haifa, Hapoel Tel Aviv, Dudelange, Fenerbahçe, Malmö (dva puta) i – Dinamo. – Neka od tih ispadanja bila su zaista nesretna, tragična, poput onoga od Luksemburž­ana ili pak od Fenerbahçe­a, kada su Austrijanc­i zaista igrom razbili Turke, ali nisu znali to kapitalizi­rati rezultatom. Pa i protiv Dinama oni su 75 minuta bili bolja momčad, vodili su, i drugi gol je visio u zraku, a kada im je zabio Fernandes, potpuno su se raspali – kaže ekspert za austrijski nogomet, naš stručnjak Nenad Bjelica, danas trener poljskog Lecha i jedini hrvatski stručnjak nakon Otta Barić koji se s inozemnim klubom (Austria Beč) plasirao u Ligu prvaka.

Rijeka, dakle, protiv sebe ima izrazitoga europskoga kompleksaš­a? Je li to njezina prednost? – Možemo to i tako gledati. No, iako sam čitao kako Riječani nisu bili pretjerano zadovoljni ždrijebom, ovdje se radi o dvije ujednačene momčadi i siguran sam da Rijeka tu neće biti u inferiorno­m položaju. Rijeka je dobro organizira­na momčad, s jasnom vizijom igre, igra dobar nogomet, usto Austrijanc­i nas jako poštuju i respektira­ju, budući da su prošle godine ispali od Dinama – nastavlja Bjelica.

Najbolji se sele u Leipzig

Kako objašnjava činjenicu da klub s tolikim budžetom ne može stvoriti momčad za Ligu prvaka i zašto ne dovodi trenere visokoga europskoga rejtinga?

– Red Bull Salzburg prije koju godinu, kada je igrao s Dinamom u Europskoj ligi, imao je sjajnu momčad, s Ramalhom, Kamplom, Ilsankerom, Leitgebom..., i igrao izvrstan nogomet. U međuvremen­u je taj klub postao filijala Red Bull Leipziga i njegovi najbolji igrači ne ostaju dugo u Austriji, nego se sele u njemačku Bundesligu, poput Laimera, Keite, Bernarda ili Schmitza. Kad je trener u pitanju, skloni su njemačkoj školi iz koje dolazi sadašnji šef struke Marco Rose. Njegov izbor čak je i logičan jer on je s Red Bullom osvojio Ligu prvaka mladih u prošloj sezoni – dodaje Bjelica. Je li Matej Jelić iz Rapida pojačanje za Rijeku?

– Da, on je prava prva špica, klasični igrač šesnaester­ca, ono što Gorgon i Gavranović nisu. Jelić je u Rapidu imao dosta lošu sezonu i sad je na novome početku.

Je li Ćaleta-Car igrač za reprezenta­ciju?

– S obzirom na to da mu je tek 20, a da već treću sezonu igra standardno u Red Bullu, koji je veliki klub, izbornik bi svakako trebalo baciti oko na njega. Njegov sljedeći iskorak također bi trebao biti Leipzig – zaključio je Bjelica.

Rijeka igra dobar nogomet, usto nas Austrijanc­i jako respektira­ju, kaže Bjelica

Bogatstvo šefa Red Bulla Mateschitz­a Forbes je procijenio na 17,9 milijarda dolara

 ??  ?? Trenera poljskoga Lecha Nenada Bjelicu u 3. pretkolu Europske lige čekaju srazovi s nizozemski­m Utrechtom
Trenera poljskoga Lecha Nenada Bjelicu u 3. pretkolu Europske lige čekaju srazovi s nizozemski­m Utrechtom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia