Večernji list - Hrvatska

HDZ ide na godišnji kao prvi izbor građana

-

Iako i dalje ima potporu najviše birača, HDZ ipak blago “pada”, jednako kao i njegov bivši partner Most, ali i aktualni HNS

HDZ na godišnji odmor ide s potporom od 33,6 posto birača, pokazuje Crobaromet­ar za srpanj, istraživan­je koje je provela agencija IPSOS od 1. do 18. u mjesecu na uzorku od 978 punoljetni­h građana iz cijele Hrvatske. To je blagi pad potpore u odnosu na lipanj kada je uz HDZ stajalo 34,8 posto birača. SDP s 22,4 posto pak bilježi neznatni rast potpore u odnosu na lipanj kada ga je prema Crobaromet­ru podupiralo 22,2 posto ispitanika.

Blagi rast potpore bilježi i Živi zid sa 7,6 posto, dok je Most u padu od izlaska iz Vlade i suradnje s HDZ-om, pa je sa 7,4 posto potpore u lipnju došao do 6,2 posto u srpnju. Stranka Milana Bandića uživa potporu od 4,7 posto, a slijedi je HSS s 2,7 posto potpore. HNS nakon ulaska u Vladu uživa nešto manju potporu nego mjesec prije, sada je na 1,9 posto.

Da će koalicija HDZ-a i HNS-a preživjeti mandat do kraja, vjeruje 58 posto građana, 31 posto drži da to nije vjerojatno, dok ih 12 posto ne zna. Smjer kojim ide Hrvatska i dalje je loš, vjeruju ispitanici, no čini se da je zaustavlje­n rast pesimizma, jer dva mjeseca za redom 64 posto građana misli kako nam zemlja ide u lošem smjeru. U svibnju je to mislilo 73 posto ispitanika ovog istraživan­ja. A da zemlja ide u dobrom smjeru, misli pak 28 posto ispitanika, ne zna njih 8 posto.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia