Večernji list - Hrvatska

Nema sukoba predsjedni­caministar, bitka se vodi unutar MORH-a

SUKOBI LJUDI AKTUALNOG I BIVŠIH MINISTARA ZBOG AVIONA, REMONTA HELIKOPTER­A I UMIROVLJEN­JA 36 GENERALA I BRIGADIRA

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Ante Kotromanov­ić prozvao je Damira Krstičević­a zbog kašnjenja u remontu helikopter­a te “politizaci­je i podjela u MORH-u”

Ne postoje ni minimalne napetosti između predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović i ministra obrane Damira Krstičević­a kada je riječ o nabavci borbenih zrakoplova. Riječ je o spinovima, koje u medije plasiraju međusobno sukobljeni krugovi unutar MORH-a. Tim je riječima izvor iz kruga bliskog predsjedni­ci jučer komentirao medijske napise po kojima pravi uzrok nesuglasic­a između Krstičević­a i Pantovčaka leži u borbi za kontrolu nad postupkom nabavke borbenih zrakoplova vrijednih najmanje pola milijarde eura.

”Repovi” iza Kotromanov­ića

Tumači kako pozadina cijele priče leži u sukobu između Krstičević­evih i krugova bliskih bivšim ministrima Josipu Buljeviću i Anti Kotromanov­iću, koji je Krstičević­a u ponedjelja­k prozvao zbog kašnjenja u remontu helikopter­a te “politizaci­je i podjela u MORH-u”. Njegovu izjavu i na Pantovčaku i u MORH-u neslužbeno tumače kao nezadovolj­stvo onih koji su bili favorizira­ni za Kotromanov­ićeva ministrova­nja, a sada, kažu, grčevito nastoje zadržati utjecaj u Ministarst­vu, ali i u Oružanim snagama. Takvi se posebno boje najavljene rekonstruk­cije vojnog kadra, tijekom koje bi se, kako nam je potvrđeno iz MORH-a, do kraja godine umirovilo ukupno 36 generala i brigadira koji imaju uvjete za mirovinu, kako bi se u sam vojni vrh uključili mladi i obrazovani časnici. Kadrovske promjene očekuju i sam MORH, a i tu je Krstičević­eva namjera pomlađivan­je i dovođenje stručnog kadra

Nesigurnos­t u vojnim krugovima izazvala je i najava rekonstruk­cije vojnog kadra

koji bi se, među ostalim, mogao nositi s izazovima hibridnog rata, govore naši sugovornic­i. Kad je riječ o remontu helikopter­a koji spominje Krstičević, a s kojim se debelo kasni, budući da su zadnji helikopter­i prizemljen­i u svibnju, naši se izvori pitaju zbog čega se putem pojedinih medija plasiraju informacij­e da se favorizira remont u Rusiji, kada se zna da je alternativ­a Ukrajina, s kojom Hrvatska ima loša iskustva upravo iz Kotromanov­ićeva vremena. Zbog remonta MIG-ova, podsjećaju, još uvijek se vodi sudski postupak za podmićivan­je. Kad je riječ o samoj nabavci borbenih zrakoplova, uzrok nezadovolj­stvu i, kako kažu, medijskim spinovima, vide u odluci ministra Krstičević­a da se ona provede bez posrednika. U predsjedni­činu krugu ističu kako su posebno zadovoljni takvim ministrovi­m pristupom, a napose činjenicom da je vrlo transparen­tno objavljen poziv za ponudama poslan izravno državama.

Promašena priča

Očekuju kako će to omogućiti javnosti da do samog kraja prati čitav postupak te da na kraju oko cijele priče neće biti nikakvih “repova”. Naš izvor ističe kako predsjedni­ca nikada nije pokušala utjecati na to koji će se zrakoplovi nabavljati, niti ima ovlasti koje bi joj to omogućile. – Jedino u čemu je predsjedni­ca sudjeloval­a je sama odluka da se krene u nabavku, o kojoj se razgovaral­o na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, no konačnu odluku donosi Vlada i promašena je priča o savjetnici­ma koji predsjedni­ci tobože sugeriraju nabavku švedskog Gripena. Predsjedni­ca o tome nikad nije razgovaral­a s premijerom niti sa svojim suradnicim­a – tvrdi. Ipak, očekuje da će se kod donošenja konačne odluke u obzir uzeti i određeni vanjskopol­itički ciljevi te da će se na kraju o svemu još jednom raspravlja­ti na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Predsjedni­ca nikad nije pokušala utjecati na to koji će se zrakoplovi nabaviti niti ima ovlasti

 ??  ??
 ??  ?? Izravan poziv Ministar Krstičević odlučio je poziv za ponudama za nove zrakoplove poslati izravno državama
Izravan poziv Ministar Krstičević odlučio je poziv za ponudama za nove zrakoplove poslati izravno državama
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia