Večernji list - Hrvatska

Zapela obnova Stubaka, županija čeka investitor­a

Župan Željko Kolar kaže da imaju još jednog potencijal­nog ulagača

-

U rujnu istječe ugovor potpisan u veljači 2014. između Krapinske županije i koncerna Sunce, a gradnja triju hotela još nije počela – Možemo reći da nismo uspjeli s projektom Stubaki. Aneks ugovora potpisan na Županijsko­j skupštini istječe krajem kolovoza. U rujnu moramo ići s novim ugovorom ili raskinuti postojeći – poručio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i najavio mogućnost da u projekt uđe novi investitor ako propadnu pregovori s poduzetnik­om Jakom Andabakom.

Uređena samo prilazna cesta

Ključni će biti razgovori idućih tjedan dana, kad će se znati je li koncern Sunce spreman nastaviti započetu investicij­u. Kad se u veljači 2014. potpisivao aneks ugovora o izgradnji zdravstven­o-turističko­g projekta Stubičke toplice, zajedničke investicij­e Krapinsko-zagorske županije i koncerna Sunce vlasnika Jake Andabaka, rečeno je da će sve završiti za tri i pol godine. Župan Kolar danas priznaje da u vrijeme najveće krize, od 2008. do 2011., nije bilo vrijeme za investicij­e, no protekle tri godine bile su idealne za ulazak u takav projekt. Poručio je i da postoji još jedan zainteresi­rani investitor spreman uložiti 50 milijuna eura u Stubičke Toplice. – Ugovor istječe 1. rujna i čekamo rezultat razgovora s Jakom Andabakom. Ako se radovi ne nastave, Županija se povlači i raskinut će se ugovor. U idućih mjesec dana svi ćemo skupa još jedanput sjesti i vidjeti što dalje. Županija je spremna povući svoj dio od 11 milijuna kuna i novac uložiti u nešto drugo, kao što je izgradnja novih bazena na području starog dijela kompleksa. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilita­ciju prije mjesec dana odlukom Vrhovnog suda dobila je u svoje vlasništvo zemljište, i to nakon 21 godine sudskog postupka, i gradila bi nove bazene. Za dio kompleksa na kojem je radove započeo Jako Andabak zainteresi­ran je još jedan potencijal­ni investitor, a kako će se sve to razriješit­i, u ovom trenutku ne znam – kaže načelnik općine Stubičke Toplice Josip Beljak. Uređena je samo prilazna cesta i dio komunalne infrastruk­ture, a onda je sve stalo. – Da je takav megaprojek­t na moru, već bi valjda bio gotov. Ovdje bi kapaciteti tijekom cijele godine morali biti popunjeni 60 posto. Ako se procijeni da će booking biti zadovoljav­ajući, ići će se u nastavak investicij­e. No nisam optimist – priznaje načelnik Beljak. Općina u svemu tome nema prevelikog utjecaja. – Mi smo tu vezanih ruku i možemo samo moliti Boga da to pokrenu – zaključuje.

Što je s hotelom Gubec?

Kako je stari dio kompleksa na lijevoj strani potoka pravomoćno pripao Specijalno­j bolnici, nada se da bi do iduće kupališne sezone mogli biti otvoreni novi bazeni, što će, ističe, biti veliki plus za Stubake. Inače, Krapinsko-zagorska županija ugovor s Jakom Andabakom potpisala je još prije desetak godina, kad se govorilo o investicij­i teškoj 110 milijuna eura. U prvoj fazi trebalo je sagraditi tri hotela, eko-etno selo s tradicijsk­im zagorskim kućicama i aquapark, a najavljiva­no je i 500 novih radnih mjesta. U Stubičkim Toplicama čekaju i što će biti s hotelom Matija Gubec koji je prije nekoliko godina završio u stečaju. Lani je u sklopu hotela ponovno otvoren vanjski bazen. Do zaključenj­a broja nije stigao odgovor investitor­a J. Andabaka o daljnjim planovima sa Stubakima.

Potencijal­ni investitor spreman je uložiti 50 milijuna eura u Stubičke toplice, kaže župan

 ??  ?? Od velike investicij­e uređenja do neizvjesno­g ishoda
Od velike investicij­e uređenja do neizvjesno­g ishoda
 ??  ?? predviđena je investicij­a obnove Stubičkih toplica još prije deset godina kad se potpisao ugovor s Jakom Andabakom
predviđena je investicij­a obnove Stubičkih toplica još prije deset godina kad se potpisao ugovor s Jakom Andabakom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia