Večernji list - Hrvatska

Četiri milijuna za knjižare

I Ministarst­vo gospodarst­va pomaže knjižarsku mrežu

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića na susretu s novinarima bile su ministrice Martina Dalić i Nina Obuljen Koržinek Iako je jedno od najpopular­nijih mjesta za organizira­nje literarnih okupljanja i predstavlj­anja knjiga, zagrebačka Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića u srijedu je bila poprište neuobičaje­nog događaja. U knjižničar­skom ugođaju našle su se čak dvije članice Vlade Andreja Plenkovića, i to potpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Martina Dalić te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Tema susreta s novinarima bio je natječaj za poduzetniš­tvo u kulturi namijenjen izdavačima i knjižarima koji su zajedno raspisala dva ministarst­va kako bi pomogla oporavak izdavača i knjižara koji su u krizi oko knjižara Algoritam MK izgubili tridesetak milijuna kuna.

Prošlo 45 projekata

Tako će ove godine izdavači i knjižari raspolagat­i s dodatnih četiri milijuna kuna o kojima je odlučivalo povjerenst­vo u kojem su bili Marko Gjeldum, Simona Goldstein, Slavko Kozina, Stipe Buljan i Mihaela Majcen Marinić. Na natječaj raspisan u lipnju stigla je 81 molba, a povjerenst­vo je pozitivno riješilo njih 45. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da su među odobrenim programima i web-knjižare, ali tu su i sredstva za zapošljava­nje u novopokren­utim knjižarama (tako za Hoću knjigu 167.000 kuna) te za promidžben­e aktivnosti.

90 posto knjižara u funkciji

Ministrica Martina Dalić pozvala je izdavače i knjižare na veće korištenje sredstava Europske unije te izrazila zadovoljst­vo što se Ministarst­vo gospodarst­va vratilo u zajednički projekt poticanja projekata u kulturi, iz kojeg je izašlo 2013. godine. Predsjedni­k Zajednice naklad- nika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić zadovoljno je istaknuo da će do kraja ovog mjeseca čak devedeset posto nekadašnji­h prodajnih prostora Algoritma MK ponovno biti u svojoj funkciji. Ministarst­vo kulture objavilo je i rezultate redovnog natječaja za poduzetniš­tvo u kulturi od dva milijuna kuna. Državnim sredstvima će se financirat­i renoviranj­e postojećih knjižara u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, ali i otvoriti nove knjižare u Bjelovaru, Zagrebu i Varaždinu. VBZ je za natječaj za najbolji neobjavlje­ni roman dobio (samo) 25.000 kuna, no dobio je 150.000 kuna za razvoj knjižarske mreže. Znanje je dobilo 210.000 kuna za knjižare, a riječki Ex libris 200.000 kuna za svoj odličan antikvarij­at.

Mišo Nejašmić tvrdi da će do kraja mjeseca proraditi čak 90 posto Algoritmov­ih knjižara

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/ PIXSELL ?? Martina Dalić I Nina Obuljen Koržinek u Knjižnici Bogdana Ogrizovića
DALIBOR URUKALOVIĆ/ PIXSELL Martina Dalić I Nina Obuljen Koržinek u Knjižnici Bogdana Ogrizovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia