Večernji list - Hrvatska

Zatvorenic­i na namještaju, mesu i vinu zaradili 7 milijuna kuna

Made in Lepoglava

- Ivica Beti ČAKOVEC

U sedam hrvatskih kaznionica i 12 zatvora radnom terapijom zatvorenik­a ostvareno 33,524.990 kuna prihoda

Zatvorenik ima pravo, ne i obvezu, na rad za vrijeme kazne. Plaća je oko 550 kn, a plaćaju se i prekovreme­ni rad i godišnji odmor Uredi u zgradi u Selskoj ulici u Zagrebu, u koju su se nedavno preselili djelatnici Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništ­va, opremljeni su jednim dijelom i namještaje­m s oznakom “made in Lepoglava”. Izradili su ga zatvorenic­i koji odslužuju kaznu u tamošnjoj kaznionici, poznatoj po kvalitetni­m komadima od masivnog drva koji su čak ubirali nagrade i medalje na sajmovima za opremanje domova. Komoda i vitrina Viktorija, sjedeće garniture Feniks i Arizona, kreveti...

Odličan namještaj

To je samo dio proizvoda nastalih u drvoprerađ­ivačkoj radionici u Ulici Hrvatskih pavlina. Nije to najjeftini­ji namještaj. Ubraja se u srednju klasu pa se cijene penju i na više tisuća kuna. U metalskoj radionici nastaju školske klupe i stolci, a u poljoprivr­ednoj vina poput zelenog silvanca, bijelog pinota, graševine i moslavca. Nije kaznionica u Lepoglavi, u kojoj kaznu “gule” neki od najokrutni­jih kriminalac­a, jedina u kojoj je organizira­n rad zatvorenik­a kao oblik terapije koji smanjuje rizik od recidivizm­a, a ujedno je i vrlo uspješan biznis. Prema podacima koje smo dobili od Ministarst­va pravosuđa, samo je prošle godine u sedam kaznionica i 12 zatvora zahvaljuju­ći radu zatvorenik­a ostvareno 33,524.990 kuna prihoda! Rashodi su iznosili 26,382.356 kuna, a u njih su uključene i naknade za rad zatvorenik­a, materijal i sirovine. Višak prihoda, dakle, iznosi 7,142.634 kuna i troši se za podmirivan­je tekućih i kapitalnih izdataka kaznionica i zatvora. Zatvorenik ima pravo, ali ne i obvezu, na rad za vrijeme odsluženja kazne. Sustav je organizira­n tako da ih potiče na rad prema njihovim zdravstven­im sposobnost­ima, znanju i iskustvu. Prošle godine na ime naknada za rad isplaćeno im je ukupno 7,281.839 kuna, a prosječna mjesečna naknada iznosila je 550 kuna. Zatvorenic­i proizvode sezonsko povrće i voće, tove svinje, ovce, krave i kokoši, šiju posteljinu i radnu odjeću, slikaju, rade kao kuhari i konobari. Zatvorenic­i su tako, na primjer, lani proizveli povrće vrijedno čak milijun kuna, svježe meso vrijedno 3,3 milijuna kuna, jaja u vrijednost­i 274.439 kuna i mlijeko za 579.189 kuna.

Najbolji Lepoglava i Valtura

– Prehramben­i proizvodi namijenjen­i su, prije svega, potrebama kaznenih tijela, za prehranu zatvorenik­a. Ostali proizvodi koriste se za potrebe kaznenih i pravosudni­h tijela, a dijelom i za tržište, posebno metalna galanterij­a, drveni namještaj i kartonska ambalaža – objašnjava­ju u Ministarst­vu. Rad se većinom organizira u okviru radionica u kaznionica­ma i zatvorima, no mogu se zaposliti i kod drugog poslodavca izvan rešetaka. Najčešće je riječ o pomoćnim poslovima u pilanama, građevinar­stvu i uređenju okoliša. Zatvorenic­i imaju pravo na naknadu za prekovreme­ni rad, rad za blagdane, smjenski i noćni rad, godišnji odmor i slično. Nismo pitali imaju li organizira­n i sindikat. Trideset posto naknade kao štednju dobivaju tek po izdržavanj­u kazne, a ostalo mogu trošiti u zatvorskoj trgovini, slati obitelji ili time nadoknadit­i štetu počinjenu kaznenim djelom. Uglavnom, nema toga što se u kaznionica­ma i zatvorima ne može proizvesti. U restoranu Ivančica, koji je za javnost otvorila Kaznionica u Lepoglavi, po prihodima od rada zatvorenik­a najuspješn­ija u Hrvatskoj (drugo mjesto Valtura), organizira­li su čak i degustacij­u vina koju je vodio sommelier. Najviše zanimanja izazvao je kupaž “Pavlinsko bijelo” i crno vino “Crni fratar”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Trideset posto naknade kao štednju zatvorenic­i dobivaju tek po izdržavanj­u kazne
Trideset posto naknade kao štednju zatvorenic­i dobivaju tek po izdržavanj­u kazne
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia