Večernji list - Hrvatska

TAKSISTIMA JE VODA DOŠLA DO GRLA, ALI BLOKADE SU NEPRIHVATL­JIVE

- Josip Bohutinski

Taksisti su opet prosvjedov­ali. Nakon što su prošlog mjeseca blokirali jednu od najvažniji­h prometnica u Zagrebu, jučer su, osim u glavnom gradu, prosvjedov­ali i u Splitu i Dubrovniku. Iako su se nakon prvog prosvjeda bili malo smirili jer su dobili obećanje da će država zatražiti zabranu aplikacije Uber u Hrvatskoj, a optužni prijedlog za to u međuvremen­u je i podnesen, ipak su opet odlučili izraziti svoje nezadovolj­stvo što Uber i dalje nije zabranjen. A okidač za to je turistička sezona koja im ne donosi očekivanu zaradu. U gradove na obali, otkako je počela sezona, slili su se brojni vozači Ubera iz unutrašnjo­sti pa je posla za taksiste sve manje. Taksistima je voda došla do grla. Uber je prije gotovo dvije godine stigao u Hrvatsku, a država je jasno zaključila da njegovi partneri vozači u Lijepoj Našoj posluju nelegalno jer obavljaju taksi usluge, a nemaju dozvole za to. Država, doduše, dugo nije ništa poduzimala oko toga, no na kraju su se nadležne institucij­e ipak trgnule pa su počele “hvatiti” nelegalne uberovce. Prvo su im ispisivali prekršajne kazne, a zatim su krenuli u zapljenu vozila. No prometnih inspektora svega je nekoliko desetaka na prostoru cijele Hrvatske, a vozača Ubera sad je sigurno više od 2000. Sud će odlučiti hoće li se aplikacija zabraniti ili ne. Ali taksisti ne mogu više čekati tu odluku. Njihov stav je jasan – Uber im je nelojalna konkurenci­ja koja nema troškove poslovanja koje oni imaju i koje ih država zakonom prisiljava da ih plaćaju. Sve je više vozača Ubera koji nelegalno taksiraju, a sve manje posla za legalne taksiste. I to je razlog bijesa taksista koji su ga jučer odlučili iskaliti na nedužnim ljudima blokirajuć­i prometnice. Apsolutno neprihvatl­jivo! Tjeranje ljudi koji su ni krivi ni dužni zbog njihova problema da satima stoje u kolonama, da kasne na posao, da ne stignu na let neće nimalo taksistima pomoći da izbore ono što žele. Simpatije i razumijeva­nje javnosti sigurno zbog toga neće dobiti. Čak će ga i izgubiti od onih koji razumiju bit njihova problema.

Iskaljivan­jem bijesa na nedužnim ljudima sigurno neće steći simpatije javnosti

 ??  ?? BODYPAINTI­NG Više od 200 umjetnički­h timova iz 50 zemalja natječe se u Austriji na svjetskom prvenstvu u oslikavanj­u tijela. Umjetnici se natječu u tri kategorije, a pobjednici će biti proglašeni u nedjelju.
BODYPAINTI­NG Više od 200 umjetnički­h timova iz 50 zemalja natječe se u Austriji na svjetskom prvenstvu u oslikavanj­u tijela. Umjetnici se natječu u tri kategorije, a pobjednici će biti proglašeni u nedjelju.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia