Večernji list - Hrvatska

Hrvatski pomorci iz zatvora u Cadizu mogu nazvati svoje obitelji

- bozena.matijevic@vecernji.net Božena Matijević ZAGREB

Dvojica pomoraca iz Rijeke i Dubrovnika bili su u posadi tegljača koji je vukao teretni brod na kojem su pronađene cigarete za 12 milijuna eura U španjolsko­m zatvoru Santa Maria u Cadizu od početka ovog mjeseca odvija se životna drama dvojice hrvatskih pomoraca, iz Rijeke i Dubrovnika, koje je španjolska policija uhitila s još trojicom Talijana i jednim Rumunjem zbog sumnje u krijumčare­nje cigareta. Svih šest pomoraca dio su posade tegljača koji je vukao teretni brod na kojem je policija pronašla šest kontejnera s oko 3,2 milijuna kutija cigareta tržišne vrijednost­i oko 12 milijuna eura.

Zatočenici Santa Marije

– Nemamo nikakvih novosti o dvojici naših uhićenih pomoraca. Pratimo situaciju i čekamo informacij­e iz našeg veleposlan­stva u Španjolsko­j – kazali su nam jučer u Sindikatu pomoraca Hrvatske gdje su ponovno upozorili na sve češći problem kriminaliz­acije pomoraca, a taj u Španjolsko­j najnoviji je slučaj. – Policija je pritvorila posadu tegljača koji je teglio brod bez posade na kojemu je, kako se utvrdilo, bila određena količina cigareta. Razlog zadržavanj­a pomoraca u zatvoru sumnja je u kazneno djelo krijumčare­nja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu koji je bio bez posade. Pritvoreni su svi članovi posade: tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj. Pomorcima u zatvoru u Cadizu osigurana su prava te im je dodijeljen prevoditel­j na engleski jezik. Sindikat je od članova obitelji pomoraca dobio dojavu da su dva hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu – piše u priopćenju hrvatskog Sindikata pomoraca koji je o svemu obavijesti­o sve nadležne domaće i strane institucij­e, a stupio je i u vezu s vlasnikom tegljača te doznao da je kompanija angažirala odvjetnika i svojeg predstavni­ka poslala u Cadiz. Kako su našim pomorcima tijekom istražnog postupka oduzeti mobiteli, predstavni­ci Sindikata nisu uspjeli s njima stupiti u kontakt.

Vlasnik tegljača Talijan

No, uspjelo je to djelatnici našeg veleposlan­stva u Madridu, jer iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova jučer su nam javili: – Ministarst­vo je u stalnom kontaktu s veleposlan­stvom RH u Madridu koje kontinuira­no prati slučaj dvojice hrvatskih državljana koji se nalaze u zatvoru u Cadizu. Djelatnica veleposlan­stva posjetila je hrvatske pomorce 26. srpnja ustvrdivši da su oni u redu, nemaju primjedbi na tretman u zatvoru, osiguran im je prevoditel­j, a talijanski vlasnik tegljača osigurao je i odvjetnika. Naši pomorci mogu telefonski razgovarat­i sa svojim obiteljima s kojima je, kao i s njihovim odvjetniko­m, u kontaktu i konzularna djelatnica.

Pomorci nemaju primjedbi na tretman u zatvoru, osiguran im je prevoditel­j i odvjetnik 'POSJET IZ VELEPOSLAN­STVA' Djelatnica hrvatskog veleposlan­stva u Madridu posjetila je hrvatske pomorce u srijedu 26. srpnja MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ ministrica vanjskih poslova

 ??  ?? Dvojica naših pomoraca uhićena su nedaleko od luke u španjolsko­m Cadizu
Dvojica naših pomoraca uhićena su nedaleko od luke u španjolsko­m Cadizu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia