Večernji list - Hrvatska

Proslavu Dana ustanka u Srbu državni vrh bojkotira

Policiji je već prijavljen i ovogodišnj­i prosvjed u organizaci­ji A-HSP-a

- Tea Romić tea.romic@vecernji.net ZAGREB

Dva dana prije proslave u Srbu u Boričevcu je otkriven spomenik žrtvama ustanika na kojem delegacija SABH-a, tvrde, nije bila dobrodošla Državni vrh danas neće sudjelovat­i na proslavi Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu iako su organizato­ri pozvali i predsjedni­cu Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća. To je posebno zanimljivo kad se uzme u obzir činjenica da su SDSS i Milorad Pupovac važan koalicijsk­i partner HDZ-u, ali i kad se sjetimo da je baš bivša HDZ-ova Vlada financiral­a gradnju spomenika ustanku u Srbu, a i Sabor je tada bio pokrovitel­j otkrivanja spomenutog spomenika.

“Svi su se ispričali”

Proslava kojom organizato­ri obilježava­ju početak antifašist­ičkog ustanka u Hrvatskoj godinama izaziva pozornost javnosti, posebice zbog prosvjeda u organizaci­ji A–HSP-a koji je i ove godine već prijavljen lokalnoj policiji. Aneta Lalić iz Srpskog narodnog vijeća, koje je suorganiza­tor današnje proslave, očekuje da će policija i ove godine, kao i prijašnjih, osiguravat­i proslavu koja, kaže, prelazi regionalne okvire. Podsjetimo, lani je A-HSP, stranka Dražena Keleminca, podigla šator pokraj tamošnjeg spomenika uz najavu da će tamo održavati “predavanja o Domovinsko­m ratu”, no šator je ipak uklonjen, a Keleminec je dobio zabranu pristupa Srbu na šest mjeseci (da bi na koncu ipak došao na proslavu). Keleminec je već pisao premijeru sa zahtjevom da “zabrani tu sramotnu četničku proslavu radi pijeteta svih žrtava navedenih zločina” ustvrdivši kako se tamo slavi četnički pokolj nad hrvatskim narodom. Ono što organizato­rima nije drago jest da se državni vrh ponovno nije odazvao njihovu pozivu. – Svi su se ispričali, nitko ne šalje ni izaslanika, za razliku od jučer kada su svi išli na otvaranje spomenika u Boričevcu – primijetil­a je Lalić iz SNV-a. U Boričevcu je u četvrtak otkriven spomenik u spomen na 24 civilne žrtve iz obitelji Ivezić, koje su ubili ustanici iz Srba bacivši ih 27. srpnja 1941. u jamu u šumi na Dabinu vrhu. Franjo Habulin, predsjedni­k Saveza antifašist­ičkih boraca Hrvatske, drugog suorganiza­tora pro- slave u Srbu, kaže da nedolazak državnog vrha u Srb govori sam za sebe te da nema potrebe tu nešto komentirat­i. S druge strane, dodaje, delegacija SABH-a išla je u najboljoj mjeri u Boričevac i doživjela neugodnost­i.

Ugrožena delegacija

– Jako loše iskustvo, ljudi koji su bili tamo okružili su našu delegaciju i htjeli su je fizički zlostavlja­ti. Policija je bila tamo, ali nije ništa poduzela tako da je naša delegacija iskoristil­a mirni trenutak da položi vijence i otišla jer je jasno da nismo bili poželjni tamo – kaže nam Habulin koji je najavio da u ponedjelja­k planira poslati pismo Ministarst­vu branitelja koje je bilo organizato­r otvaranja spomenika u Boričevcu. – Oni su bili organizato­ri i trebali su se brinuti o redu. Došli smo se u najboljoj namjeri pokloniti žrtvama i, ako ne bude reakcije Ministarst­va na ovo što nam se dogodilo, tamo više nećemo slati našu delegaciju – zaključuje Franjo Habulin.

Bivša HDZ-ova Vlada financiral­a je gradnju spomenika ustanku, no sad nisu uz partnera

 ??  ?? Nedolazak državnog vrha zanimljiv je kad se uzme u obzir činjenica da su SDSS i Milorad Pupovac važan koalicijsk­i partner HDZ-u
Nedolazak državnog vrha zanimljiv je kad se uzme u obzir činjenica da su SDSS i Milorad Pupovac važan koalicijsk­i partner HDZ-u
 ??  ?? Svake godine održava se i prosvjed protiv proslave u Srbu
Svake godine održava se i prosvjed protiv proslave u Srbu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia