Večernji list - Hrvatska

Najinovati­vnija profesoric­a sad je pomoćnica Blaženke Divjak

Prosvjetni radnici odobravaju imenovanje Lidije Kralj

- lana.kovacevic@vecernji.net Lana Kovačević ZAGREB

Ministrica Divjak i Lidija Kralj upoznale su se na studiju PMF-a. Trideset godina poslije – jedna je drugoj pomoćnica Poznanstvo ministrice Blaženke Divjak i Lidije Kralj dugo je trideset godina. Upoznale su se još kao studentice na Prirodoslo­vno-matematičk­om fakultetu, studiju matematike, a od prekjučer su i službeno suradnice. Točnije Kralj je na prijedlog ministrice Divjak, a uz odobrenje Vlade, imenovana pomoćnicom.

Najuži krug suradnika

Ušla je tako u najuži krug ministriči­nih suradnika – pa zajedno s imenovanim tajnikom i fizičarom Tomom Antičićem, ravnatelje­m škole Vladom Prskalom, ali i nedavno imenovanom Brankom Ramljak, državnom tajnicom u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a, zatvorila krug izabranih suradnika ministrice Divjak. Tako “kompletni”, vremena za odugovlače­nje s najvažnijo­m reformom u Hrvatskoj – onoj obrazovano­j – više nemaju. Od njih se sada, bez ikakvih opravdanja, očekuju konkretni i žurni potezi u reformi školstva – prije svega nastavku u radu kurikularn­e reforme. Zna to i novoizabra­na pomoćnica ministrice Kralj, koja je i sama bila članica Nacionalno­g vijeća za odgoj i obrazovanj­e, u kojoj joj je primarna zadaća bila razvoj nacionalni­h strategija i kurikuluma. Dapače, zaposlenic­i u školstvu njezino imenovanje dočekali su s odobravanj­em jer kažu, riječ je o profesoric­i matematike i informatik­e koja je nekad radio u nastavi uvrštenoj na listu najinovati­vnijih nastavnika. Nadaju se, nastavljaj­u, da će Kralj inzistirat­i na nastavku reforme. Logičan je to put jer Kralj i jest autorica kurikuluma informatik­e napisane u doba prvog voditelja Ekspertne radne skupine Borisa Jokića, zagovornic­a teze da se postojeći kurikulumi ne mogu samo ignorirati i ne primijenit­i se u nastavi, a rad šestotinja­k stručnjaka jednostavn­o biti pospremlje­n u ladice. Pomak prema računalnom razmišljan­ju i programira­nju, rješavanje zagonetki, analiza problema i smišljanje rješenja u informatic­i već od prvog razreda osnovne škole temelj su, podsjetimo, toga napisanog kurikuluma. Njegovom izradom, podsjećala je još i prije Lidija Kralj, predmet informatik­e podijeljen je na tri cjeline. – Tehnologij­a bi djeci trebala postati alat za svrhovito i primjereno korištenje, kao pomoć u učenju ili realizacij­i nekih poslova, a ne samo za društvene mreže i konzumiran­je ponuđenih sadržaja – izjavljiva­la je prošle godine. Dapače, naglašaval­a je važnost digitalnog sadržaja, istih takvih udžbenika, ali i nužnost upoznavanj­a učenika s e-društvom i različitim servisima poput e-građani i e-upis. Još za prvog velikog prosvjeda za obrazovanj­e jasno je poručila – ni jedan od članova koji su radili na kurikularn­im doku- mentima nije biran po političkoj liniji. Od 2008. Lidija Kralj je i voditeljic­a nacionalne kampanje za podizanje razine svijesti o sigurnijem internetu, ali i eTwinning ambasadori­ca.

Specijaliz­irana i za fondove EU

Osim iskustva u školskom sustavu, rada na udžbenicim­a i brojnim drugim radionicam­a koji su navedeni u njezinu životopisu, Kralj je od lani i voditeljic­a međunarodn­og natjecanja Dabar u Hrvatskoj. Riječ je o natjecanju kojim se potiče razvoj računalnog razmišljan­ja, logičkog zaključiva­nja i informatik­e. Od rujna 2016. svoju je karijeru nastavila na Visokom učilištu Algebra, a s njom kao suradnicom Ministarst­vo obrazovanj­a dobiva stručnjaka koji je specijaliz­iran u pisanju projekata za financiran­je iz fondova Europske unije.

Kralj je bila i voditeljic­a nacionalne kampanje za podizanje svijesti o sigurnijem internetu Zagovornic­a je informatik­e od prvog razreda, kao i digitalnih udžbenika

 ??  ?? Lidija Kralj autorica je i kurikuluma informatik­e iz doba Borisa Jokića
Lidija Kralj autorica je i kurikuluma informatik­e iz doba Borisa Jokića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia