Večernji list - Hrvatska

Dužnicima u švicarcima CO otpisuje 30 posto glavnice i kamate

Otkazane kredite pokrilo je osiguranje, ali nisu konvertira­ni

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner-mijic@vecernji.net ZAGREB

Oni koji ne mogu platiti dug ni na taj način trebali bi se javiti CO-u za neko drugo rješenje

Nagodba bi mogla biti spas za 1500 blokiranih dužnika od kojih CO kao “nasljedni” vjerovnik potražuje približno 100 milijuna kuna Iako se čini da bi priča o kreditima u švicarskim francima trebala biti prošlost, svako malo iskoči novi kostur iz ormara. Najnoviji se tiče gotovo 1500 dužnika čije su kredite banke otkazale zbog neplaćanja, a osigurani je dug pokrilo Croatia osiguranje i tako postalo vjerovnik. Ti krediti nisu konvertira­ni u eurske, no ovih dana osiguravat­elj je dogovorio nagodbu s Udrugom Franak koja je inicirala zajedničko traženje rješenja za dug koji se procjenjuj­e na 100-tinjak milijuna kuna. Nije baš sitnica čak ni za CO. Franak i CO pripremili su dva modela otplate, a oba predviđaju otpis 30 posto glavnice i svih troškova postupka. Kod jednokratn­e otplate preostale glavnice otpisuju se u potpunosti i zatezne kamate, dok je kod otplate na rate na najviše četiri godine osiguravat­elj spreman otpisati 30 posto zateznih kamata.

Rok kraj rujna

– Dopisi s prijedlozi­ma nagodbi poslani su na oko 1500 dužnika tijekom lipnja i srpnja, a mogu se javiti do 30. rujna – pojašnjava­ju u CO-u u kojem smatraju da se na ovaj način dokazuju kao odgovorna kompanija koja razumije okolnosti i težinu situacije dužnika. Pregovori Franka i CO-a trajali su nekoliko mjeseci tijekom kojih je prioritet bilo dogovoriti modus otplate za one od 1440 dužnika koji ne mogu dug pokriti odjednom te je u konačnici osiguravat­elj prihvatio prijedlog frankovca Denisa Smaje o obročnoj otplati. – Ako netko baš nikako ne može prihvatiti nagodbu, treba pokušati razgovarat­i s osiguranje­m i o drukčijem modelu otplate jer su mogući i individual­ni dogovori – poručio je Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, također aktivni pregovarač. U Franku su pohvalili korektan pristup osiguravat­elja i volju da nađe rješenje za dužnike nad kojima se već dugo vodi prisilna naplata i većina je blokirana. Pozivaju i druge pravne osobe koje su otkupile CHF dugovanja od banaka da se ugledaju na njih.

Nova pravomoćna odluka

No, Aleksić napominje da i kod tih kredita dužnicima ostaje mogućnost tužbe protiv banaka za preplaćene kamate, posebno jer nije provedena konverzija. Upravo je donesena još jedna pravomoćna presuda da nema zastare po toj osnovi – Županijski sud u Osijeku potvrdio je prvostupan­jsku odluku u privatnom postupku koji je dužnik pokrenuo na temelju kolektivne presude u slučaju Franak koja je novi rok od kojeg se računa zastara pomaknula na 13. lipnja 2014.

 ??  ?? I nakon nagodbe je moguće tužbom tražiti preplaćene kamate
I nakon nagodbe je moguće tužbom tražiti preplaćene kamate

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia