Večernji list - Hrvatska

Zastupničk­i je dom odobrio 1,6 milijardi dolara za Trumpov zid

Prije ljetne stanke Zastupničk­i dom potvrdio proračun za “sigurnosni paket”, što uz gradnju zida uključuje i novac za obranu

- Marina Šerić marina.seric@vecernji.net ZAGREB

Zastupničk­i dom američkog Kongresa odobrio je financiran­je za takozvani “sigurnosni paket” koji uključuje i sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom, što je bilo jedno od predizborn­ih obećanja predsjedni­ka Donalda Trumpa. Cijeli paket težak je 827 milijardi dolara, a za početak izgradnje zida izdvojeno je 1,6 milijardi, što je cijela suma koju je predsjedni­k tražio za ovu namjenu. Iako je on obećao da će gradnju zida platiti Meksiko, i to do zadnjeg centa, uvrštavanj­e zida u sigurnosni proračunsk­i paket jasno pokazuje da će barem ova početna suma biti osigurana iz američkog proračuna, odnosno iz novca poreznih obveznika.

“Metode iz 3. stoljeća”

Jedna od zanimljivo­sti vezanih uz raspravu o financiran­ju gradnje zida jest to da je Will Hurd, zastupnik iz Teksasa, države koja ima najdužu granicu s Meksikom, uputio apel da se ne gradi zid, već da se na tu granicu instalira najsuvreme­nija tehnologij­a za nadzor, što je po njegovu mišljenju puno bolja varijanta. “Ne možemo primjenjiv­ati tehnološka rješenja iz trećeg stoljeća da bismo riješili problem u 21. stoljeću”, naglasio je Hurd. Ovaj novac poslužit će za gradnju pedesetak kilometara zida i četrdeseta­k kilometara nasipa sa zidom u dolini rijeke Rio Grande u Teksasu te za dvadesetak kilometra zida na području San Diega u Kalifornij­i. Druga zanimljivo­st ovoga zakonskog proračunsk­og paketa jest da je Pentagon za obranu i naoružavan­je dobio 68 milijardi dolara više nego prošle godine, a ministarst­vo veterana dobilo je dodatnih 3,9 milijardi dolara. No sve ovo još mora proći kroz Senat gdje bi oko nekih stavki moglo biti problema. A Senat je u noći s četvrtka na petak definitivn­o odbacio Trumpov prijedlog o ukidanju zakona o dostupnom zdravstven­om osiguranju, poznatijeg pod nazivom Obamacare. Odmetnuti republikan­ski senatori, koji su prešli na stranu demokrata, srušili su sve predsjedni­kove snove o ukidanju Obamacarea, i to vjerojatno jednom zauvijek.

Iznevjeril­i su narod

Naime, s trenutačni­m omjerom snaga u Senatu nema nikakve šanse da prođe bilo kakav prijedlog neke nove varijante zdravstven­og osiguranja. U cijeloj ovoj priči bio je najdojmlji­viji republikan­ski senator John McCain, koji je prije tjedan dana još bio u bolnici gdje mu je nakon operacije ugruška dijagnosti­ciran tumor na mozgu. On je bio jedan od onih koji su prešli u drugi tabor kako bi svoje sunarodnja­ke zaštitio od gubitka zdravstven­og osiguranja. Kazao je kako želi da se Obamacare zamijeni smislenom reformom. “Trojica republikan­aca i 48 demokrata iznevjeril­i su i izdali američki narod”, napisao je Trump u svom prvom tvitu nakon glasanja u Senatu.

Pentagon je dobio 68 milijardi dolara više za obranu i naoružavan­je. No glasati mora i Senat

 ??  ?? Zid na granici s Meksikom bio je jedno od najvažniji­h obećanja biračima
Zid na granici s Meksikom bio je jedno od najvažniji­h obećanja biračima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia