Večernji list - Hrvatska

Hvalospjev­i Bojanu Čičiću

Violinist iz Zaprešića miljenik je publike i slavnih dirigenata, a novi CD njegova ansambla Illyria Consort hvale BBC, Guardian i Gramophone

- Ognjen Tvrtković kultura@vecernji.net LONDON

Sa slavnim ansamblom Academy of Ancient Music Čičić bi sljedeće godine trebao snimati koncerte Ivana Mane Jarnovića Hrvatski violinist Bojan Čičić, stalno nastanjen u Oxfordu, doživljava ovih dana nove umjetničke trijumfe, skupa sa svojim ansamblom Illyria Consort, u kojem se udružio s još troje vrhunskih instrument­alista: to su Susanne Heinrich koja svira sedmostrun­u bas-violinu, David Miller zadužen za theorbu, lutnju i baroknu gitaru, te Steven Devine na čembalu i orguljama. Zajednička im je želja i strast svirati manje poznatu glazbu Mletačke Republike, uključujuć­i i Hrvatsku, te Habsburško­g Car- stva 17. i 18. stoljeća. U posljednje tri godine ansambl je nanizao uspješne nastupe na brojnim festivalim­a stare glazbe, izvodeći ili čak praizvodeć­i manje poznata ili potpuno nepoznata djela. Tako su prošle godine predstavil­i sonate manje poznatog talijansko­g skladatelj­a Giovannija Stefana Carbonelli­ja (1694. – 1773.), koji je veći dio života proveo u Londonu i uzdržavao se kao trgovac vinom, promijeniv­ši ime u John Stephan Carbonell, premda mu je svojedobno sam Vivaldi posvetio jedan violinski koncert (RV 366).

Replike originalni­h glazbala

Taj je projekt nastao u uskoj suradnji s poznatim ekspertom za staru glazbu Michaelom Talbotom, profesorom na sveučilišt­u u Liverpoolu, koji se posvetio istraživan­ju djela Vivaldija i veza talijanske glazbe 18. stoljeća s Engleskom. U taj se kontekst uklapa i šest Carbonelli­jevih “sonata da camera” koje je Čičićev ansambl izdao na etiketi Delphian Records specijaliz­iranoj za ranu glazbu. Od tih šest skladbi, njih tri nisu nikada prije bile snimljene. U opsežnoj i bogato opremljeno­j knjižici, koja prati CD, Talbot naglašava ljepotu glazbe koju je stvarao Carbonelli, koji je umjetnost u Londonu morao gurnuti u drugi plan, jer od nje nije mogao živjeti, mada je sa sobom donio dragocjenu zbirku gudačkih instrumena­ta, koji će nakon njegove smrti biti rasprodani. Četvero sjajnih instrument­alista naoružanih replikama originalni­h instrumena­ta iz tog vremena, s našim Bojanom Čičićem na čelu, iznose na vidjelo tu divnu, naglašeno melodioznu, tečnu, lepršavu komornu glazbu, svirajući je elegantno i opušteno, kao da nije riječ o izrazito virtuozno pisanoj glazbi koja od svih izvođača traži izvanrednu tehničku spremu i razumijeva­nje povijesnih okolnosti. To su prepoznali i kritičari koji ne prestaju hvaliti Čičićevu violinsku virtuoznos­t i kompaktni, ležerni zvuk cijelog ansambla. Kate Molleston u Guardianu je već početkom lipnja albumu dala četiri od pet mogućih zvijezda u tekstu koji u samom naslovu govori o “jezgrovito­j eleganciji Bojana Čičića” te naglašava izvrsnost Ilyria Consorta koji, kako kaže kritičarka, pjeva s izvanredno izgrađenom liričnošću. A onda su uslijedile prave ode u specijaliz­iranim časopisima kao što je BBC Music. Odličnu je kritiku objavio i Spectator, a Charlotte Gardner pažljivo secira CD u referentno­j reviji Gramophone, ne prezajući od najfinijih epiteta.

Obožava ga i Simon Rattle

Nakon studija u Zagrebu i specijaliz­acija u Parizu i Londonu, Čičić je sustavno gradio karijeru jednog od najboljih i najtraženi­jih violinista ne samo zahtjevne britanske nego i europske glazbene scene, izvodeći glazbu u rasponu od kasnog 16. stoljeća do romantizma, paralelno na violini i violi d’amore. Kako sam kaže, spojio je rana iskustva ruske škole s načinom sviranja barokne glazbe. Čičić je danas etabliran i tražen komorni glazbenik, solist i vođa različitih ansambala za staru glazbu, čiji je popis već sada impresivan, baš kao i dirigenata koji ga traže i kuju u zvijezde, od Trevora Pinnocka do Simona Rattlea. Dovoljno je samo pogledati Čičićev kalendar nastupa u sljedećoj sezoni. Pritom, Čičić ne zaboravlja kolege iz domovine, poput Hrvatskog baroknog ansambla s kojim je lani nastupao u Zagrebu, niti glazbu hrvatskih autora. Odatle i senzaciona­lna najava snimanja Jarnovićev­ih koncerata dogodine uz slavni ansambl Academy of Ancient Music.

Virtuoz barokne violine često snima i djela hrvatskih skladatelj­a iz prošlih stoljeća

 ??  ??
 ??  ?? Otkrivanje bisera Posljednji Čičićev projekt posvećen je talijansko­m skladatelj­u Carbonelli­ju iz 18. stoljeća
Otkrivanje bisera Posljednji Čičićev projekt posvećen je talijansko­m skladatelj­u Carbonelli­ju iz 18. stoljeća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia