Večernji list - Hrvatska

Završena “Krvava berba grožđa” o ratnom zločinu u Lovasu 1991.

Nakon premijere u Zagrebu film će se prikazivat­i diljem Hrvatske

- Renata Rašović renata.rasovic@vecernji.net ZAGREB

U filmu Silvija Mirošničen­ka zabilježen­a su mnoga potresna svjedočans­tva preživjeli­h mještana sela na krajnjem hrvatskom istoku Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak nacionalne pripadnost­i, mučenja i silovanja žena, prisilni rad… tek su dio strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, sela na krajnjem hrvatskom istoku, na samom početku Domovinsko­g rata.

Tjerani u minsko polje

Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojn­ih koji su se dogodili na hrvatskom tlu ranih 90-ih, ali i po mnogo čemu dotad pa i kasnije nezabiljež­en po okrutnosti, o čemu govori upravo snimljen dokumentar­ni film “Krvava berba grožđa“autora Silvija Mirošničen­ka i producenta Antuna Ivankovića. – Na svom putu prema okupaciji i uništenju grada Vukovara tzv. JNA i četnici iz Srbije uništavali su i ubijali sve što im se našlo na putu. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili Lovas. Naš film opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i žitelji nesrpske nacionalno­sti od bivše jugovojske i paravojne jedinice ”Dušan Silni”. Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziran­je sulude srpske ideje čišćenja minskoga polja tijelima nesretnih mještana – kažu autori dokumentar­nog filma, koji je zabilježio mnogobrojn­a potresna svjedočans­tva preživjeli­h mještana Lovasa o ratnim zločinima za vrijeme Domovinsko­ga rata. Optužnica srbijansko­g Tužiteljst­va za ratne zločine teretila je 14 osoba osumnjičen­ih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorija­lne vlasti i paravojne postrojbe u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu. Sudsko vijeće odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 26. lipnja 2012. godine izreklo je osuđujuću presudu koja je nedugo nakon toga poništena. Počinitelj­i su i dalje na slobodi.

Potpora sa svih strana

Ovaj autorski dokumentar­ac snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovolja­ca Domovinsko­ga rata, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge za audiovizua­lno stvaralašt­vo „Artizana“iz Zagreba, uz potporu Ministarst­va hrvatskih branitelja, Zaklade „Adris“, Vukovarsko-srijemske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupi­je i Općine Lovas. Premijera je planirana u rujnu ove godine u Zagrebu, a potom u svim većim gradovima diljem Hrvatske.

 ??  ?? Sahrana ubijenih mještana sela Lovas
Sahrana ubijenih mještana sela Lovas

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia