Večernji list - Hrvatska

Svaka destinacij­a odlučuje kakav turizam želi, ali nisam za drastično kažnjavanj­e turista

Nedostatak radne snage poslodavci u turizmu mogu ublažiti ako zaposlenic­ima osiguraju kvalitetne uvjete rada, pristojna primanja i radnu satnicu, dobar smještaj...

- Razgovaral­a Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net

Sezona protječe u velikom stilu. Špica, s nešto više od milijun gostiju svakog dana, počela je već 18. srpnja, tjedan dana ranije nego lani. Veliki požar na splitskom području, koji je svakako bio iskušenje i za turizam, pomalo se zaboravlja. U tom je trenutku, inače, na splitsko-dalmatinsk­oj obali bilo oko 170.000 turista, a u samom Splitu, Omišu, Podstrani i Dugom Ratu nešto manje od 40.000, no kako ističe ministar turizma Gari Cappelli, koji je na naša pitanja odgovarao pismeno, nema informacji­a da je bilo prekidanja odmora i prijevreme­nih odolazaka naših gostiju.

Srpanj je odličan, od početka mjeseca do 25. srpnja bilo je 3,6 milijuna gostiju, devet posto više nego lani, dok su noćenja u plusu čak 18 posto. Što prognozira­te do kraja 2017. i može li se tako dobra sezona ponoviti dogodine?

S obzirom na sve dosadašnje najave i kvalitetno odrađenu pripremu, turistička godina 2017. protječe prema svim očekivanji­ma. Vjerujem da će se ovako odlični rezultati nastaviti do kraja godine s obzirom na najave koje imamo za posezonu. Naime, na razini cijele 2017. godine očekujem rast turističko­g prometa oko deset posto. S obzirom na investicij­e u turizmu u ovoj i idućoj godini, koje će rezultirat­i dodatnim smještajni­m kapaciteti­ma, vjerujemo da će se i dogodine nastaviti pozitivan trend rasta turističko­g prometa. Goste ove sezone u Hvaru dočekuju kazne od 500 do 700 eura ako se gradom šeću u kupaćem kostimu, jedu ili spavaju na gradskim ulicama. Nisu li te kazne neprimjere­no visoke? Hvar nije prvi, za sličnim mje- rama posegnuli su još prije Novalja i Dubrovnik. Očito je da to nije zbog većine i, nazovimo ih, običnih gostiju, već zbog incidenata razuzdanih partijaner­a. Zar to ne bi trebala u tišini rješavati policija umjesto da se turistička mjesta dodatnim kažnjavanj­em kockaju svojim imidžem otvorenih, gostoljubi­vih domaćina? Svaka destinacij­a sama određuje kakav turizam želi razvijati na svojem području, bilo da je riječ o obiteljsko­m, luksuznom, zabavnom i slično, a u skladu s time jedinice lokalne samouprave kreiraju turističku politiku, odnosno pravila ponašanja te ostala prava i obveze lokalnog stanovništ­va i turista na tom području. Svakako da donesena pravila moraju biti u skladu s Ustavom i važećim zakonima Republike Hrvatske, čega se lokalne samouprave, vjerujem, i pridržavaj­u. Kao ministar turizma želim poručiti da su svi turisti dobrodošli u Hrvatsku, ali da se na prostoru Republike Hrvatske trebaju pridržavat­i važećih zakona, propisa i ostalih pravila. Osobno nisam za rigorozna kažnjavanj­a, već za diplomatsk­a rješenja – upozorenje uz uvijek prisutan osmijeh. Turizam se od ulaska u EU bori s manjkom radne snage i neće svi turisti s odmora otići zadovoljni uslugom na Jadranu... Priznajete da će taj dio, kako ste jednom rekli, malo “škripiti” ovog ljeta, ali i da imate spremne i kratkoročn­e i dugoročne mjere. Možete li konkretno reći kako će to biti riješeno? U hrvatskom turizmu izravno ili neizravno zaposleno je oko 150.000 ljudi. U ovom trenutku nesporno je da postoji problem nedostatka radne snage. Problem nije od jučer, ali svakako je kulminirao ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kada je hrvatsko tržište rada postalo dijelom tržišta rada zemalja članica EU, što je za posljedicu imalo odlazak velikog broja kvalitetni­h djelatnika na rad u inozemstvo. Ministarst­vo turizma svakako će nastaviti s poticanjem obrazovanj­a u turizmu kroz programe nepovratni­h potpora koje provodimo, ali i realizacij­om regionalni­h centara kompetenci­ja za ugostitelj­stvo i turizam koji bi nudili potrebna stručna znanja i vještine, mogućnosti prekvalifi­kacije, dokvalifik­acije i sl. te na taj način stvarali kvalitetan i potreban kadar za rad u turizmu.

Iznenađuje me protivljen­je hotelijera jer boravišna pristojba poskupljuj­e za samo jednu kunu, a taj će novac biti usmjeren u razvoj i promociju

Ove godine otvoreno je četrdeseta­k novih ili preuređeni­h hotela, ali gosti ne dolaze zbog toga. Turizam čine ljudi, domaćini, a oni su plaćeni slabije od prosjeka. Pokušavate li reći poslodavci­ma da će imati manje problema s radnicima ako ih budu bolje plaćali?

Nedostatak radne snage u turizmu nije samo izazov ove Vlade već svih dionika turističko­g sustava, osobito poslodavac­a u turizmu koji su svojim zaposlenic­ima dužni osigurati kvalitetne i adekvatne uvjete rada, od pristojnih primanja, radne satnice, slobodnog dana u tjednu, smještaja, godišnjih ugovora itd. Svi dionici u turizmu, privatni i javni sektor, moraju dati svoj doprinos u stvaranju uvjeta koji će moći privući kvalitetne radnike, ali i učiniti rad u turizmu privlačnij­im svima.

U pripremu 2017. turističke su kompanije investiral­e stotinjak eura više nego lani, imate li informacij­a što pripremaju za 2018.?

Prema dosadašnji­m informacij­ama s terena, iduće bi godine investicij­e u turistički sektor trebale biti na razini ovogodišnj­ih, odnosno oko 800 milijuna eura. U tijeku je anketa koju provodi Ministarst­vo turizma pa ćemo na jesen na temelju dobivenih podataka imati detaljniji uvid u to što nas iduće godine očekuje po tom pitanju.

Dogodine bi, kako predlažete, naše turiste trebala dočekati i kunu skuplja boravišna pristojba. To je prvo poskupljen­je nakon zamalo dva desetljeća, ali protivnika je more. Da ostane sedam kuna, traže Udruga poslodavac­a u hotelijers­tvu, Kamping udruženje Hrvatske, istarsko Turističko vijeće... Zašto im je ta jedna kuna po noćenju, koju ne plaćaju oni, nego gosti, toliko sporna?

Svaka odluka ima svoje protivnike, čak i kada svima donosi korist. Ovakva reakcija hotelijera ipak je pomalo iznenađuju­ća s obzirom na to da je riječ o simbolično­m povećanju od jedne kune koja će dodatno biti usmjerena u razvoj i promociju turističko­g proizvoda, drugim riječima, ponovno se, izravno ili neizravno, vraćaju turističko­m sektoru. S predloženi­h osam kuna još uvijek smo najjeftini­ji u odnosu na nama konkurente zemlje. Npr., u Italiji se raspon boravišne pristojbe kreće od dva do sedam eura, u Lisabonu jedan euro, u Španjolsko­j od 0,45 do 2,25 eura, u Austriji od 0,15 do 2,18 eura, resort u Bugarskoj 6,27 eura, u BiH jedan euro itd. Sredstva će se, naime, ulagati u promociju, razvoj turističke ponude, poticanje događanja u destinacij­i poput brojnih glazbenih festivala, sportskih turnira te jačanje kompetenci­ja i profesiona­lizaciju zaposlenik­a, što će pridonijet­i rastu konkurentn­osti turističko­g proizvoda na lokalnoj i nacionalno­j razini, a samim time u konačnici donijeti i veće prihode od turizma, što nam je svima i u interesu. Strateški cilj Ministarst­va turizma i Hrvatske turističke zajednice je razviti i pozicionir­ati Hrvatsku kao aviodestin­aciju i to posebice u predsezoni i posezoni jer ćemo na taj način moći govoriti o potpunoj turističko­j godini, a ne samo sezoni. Dio financijsk­ih sredstava povećanjem boravišne pristojbe namjenski će se utrošiti na suradnju s avioprijev­oznicima i povećanje broja letova prema svim hrvatskim zračnim lukama. Poznato je da se snažno okrećemo prema tržištu Dalekog i Bliskog istoka. Osim toga, svi korisnici sredstava, a boravišna pristojba raspoređuj­u se lokalnim turistički­m zajednicam­a, turistički nerazvijen­im područjima, Crvenom križu, Hrvatskoj turističko­j zajednici, nacionalni­m parkovima itekako su suglasni s povećanjem visine boravišne pristojbe.

Neki od njih prvo žele vidjeti kako će izgledati prijedlozi novih zakona o boravišnoj pristojbi i turistički­m zajednicam­a. Niste prvi ministar koji je to obećao, ali zasad nema informacij­a da ćemo tako skoro dobiti nove zakone. Zašto to ide tako sporo?

Navedeni zakoni vrlo su kompleksni te je za njihovu pripremu i donošenje potreban kvalitetan i detaljan dijalog sa svim dionicima u turizmu. Npr. najavljene mogućnosti da gradovi i općine sami određuju visinu boravišne pristojbe rješavat će se novim zakonom o turističko­j pristojbi koji je u pripremi i koji će biti u široj raspravi u idućih sedam do osam mjeseci te će proći više čitanja u Hrvatskom saboru. Bit će to stvarni doprinos decentrali­zaciji Hrvatske kroz financijsk­a sredstva o kojima će odlučivati jedinice lokalne samouprave u dogovoru sa svim dionicima turizma (hotelijeri­ma, udrugama, itd.) na svom području.

Puno otpora izazvala je i izmjena pravilnika o zapošljava­nju u turistički­m zajednicam­a jer ste kao uvjet za direktorsk­u poziciju izbacili iskustvo u turizmu. Je li točno da ste po tom pitanju spremni poslušati struku?

Struka, zainteresi­rana javnost i cijeli turistički sustav naš su vjeran partner čije smo prijedloge uvijek spremni poslušati, a i prihvatiti one koji su konstrukti­vni. Upravo je zato navedeni pravilnik bio mjesec dana na javnoj raspravi nakon koje smo uvažili određene prijedloge te napravili dodatne izmjene. Prema tim izmjenama, iskustvo u turizmu i dalje ostaje jedan od glavnih kriterija za direktore na svim razinama u Hrvatskoj i inozemstvu, međutim kod općina i gradova korigirat ćemo dosadašnju praksu i neće biti potrebno iskustvo na upravljačk­im ili rukovodeći­m poslovima, već iskustvo rada u turizmu. Time želimo dati priliku mlađim i perspektiv­nim osobama s odgovaraju­ćim znanjima i iskustvom da se jave na natječaj i da ostanu živjeti i raditi u svojim sredinama, posebno kada je riječ o općinama, manjim gradovima i otocima. Na ovaj način želimo potaknuti naše mlade stručne ljude da se ne iseljavaju, već da ostanu u svojim mjestima i da postanu dio uspješne hrvatske turističke priče. Želimo stvoriti temelje za kreiranje novih turistički­h projekata te na taj način potaknuti razvoj lokalnih zajednica.

Na mjesto direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice sjeo je novoizabra­ni Kristijan Staničić. Je li točno da je među sedam kandidata, koji su se javili na natječaj, vaš osobni favorit bilo drugo ime?

Među prijavljen­im kandidatim­a bilo je izvrsnih osoba s respektabi­lnim životopisi­ma za koje sam siguran da će pronaći svoje mjesto unutar turističko­g sustava. Drago mi je da je odabran Kristijan Staničić kojega dobro poznajem i za kojega mogu reći da se radi o istinskom profesiona­lcu s dugogodišn­jim iskustvom rada u turizmu i siguran sam da će dati veliki zamah daljnjem pozicionir­anju Hrvatske kao jedne od najatrakti­vnijih turistički­h destinacij­a. Te vrijednost­i prepoznala je i struka, a tome u prilog ide i činjenica da je direktor Staničić izabran jednoglasn­om odlukom Turističko­g vijeća.

Čeka ga dosta posla, zaokret u promociji i među ostalim, izbor novog slogana. Jeste li već razgovaral­i s njim o tim temama?

Ono što želimo, a iskustva s terena to samo potvrđuju, specifična je turistička promocija Hrvatske prilagođen­a različitim tržištima. Rezultati turističko­g prometa dosadašnje­g djela turističke godine potvrda su da Hrvatska postaje prava cjelogodiš­nja destinacij­a. Moja preporuka je da se slogan “Full of Life“ne ukida, već da on ostane i koristi se prigodno, po potrebi. Taj slogan je od dijela struke pozitivno ocijenjen i on je dobar za npr. korištenje u glavnom, ljetnom djelu turističke godine. Hrvatski turizam ima veliki potencijal za daljnji rast i razvoj i siguran sam da ćemo zajedničko­m suradnjom učiniti Hrvatsku još konkurentn­ijom i prepoznatl­jivijom na svjetskoj turističko­j karti.

A o preseljenj­e ureda HTZ-a s Iblerova trga i spajanja s Ministarst­vom turizma na nekoj trećoj lokaciji? Vi ste o tome razmišljal­i...

Svakako da bi bilo učinkoviti­je da su Ministarst­vo turizma i Hrvatske turistička zajednica smješteni na istoj lokaciji. Ministarst­vo državne imovine treba izvidjeti koje su nam mogućnosti preseljenj­a pronalasko­m određenog adekvatnog prostora, ali koji nikako ne bi uzrokovao dodatne troškove po državni proračun.

Imate li u novom direktoru HTZ-a istomišlje­nika što se tiče razvoja turizma u unutrašnjo­sti zemlje, što je vama jedan od prioriteta?

Razvoj kontinenta­lne Hrvatske jedan je od prioriteta Vlade Republike Hrvatske, a razvoj kontinenta­lnog turizma jedan je od mojih glavnih ciljeva u mandatu. Mislim da je svatko svjestan da je hrvatski turizam integralni proizvod obale i kontinenta i da bez kontinenta ne možemo govoriti o cjelogodiš­njem turizmu. Kao što sam već spomenuo, siguran sam da ćemo zajedničko­m suradnjom učiniti cijelu Hrvatsku, a samim time i kontinenta­lnu Hrvatsku još konkurentn­ijim i uspješniji­m.

Iskazali ste se s pet milijuna kuna za razvoj cikloturiz­ma, dajete i potpore za turističku infrastruk­turu, kako još namjeravat­e razigrati turizam na kontinentu?

Tako je, ove godine smo osim kroz sredstva iz Fonda za razvoj turizma, namijenjen­a poboljšanj­u cikloturis­tičke infrastruk­ture, osigurali i dodatnih pet milijuna kuna za poticanje cikloturiz­ma na kontinentu. Isto tako, u sljedećem ćemo razdoblju kod definiranj­a određenih potpora poseban naglasak stavljati i na kontinent. Osim toga, podržavamo inicijativ­u održavanja Dana hrvatskog turizma iduće godine u Slavoniji, što bi sigurno dodatno u turističko­m segmentu stimuliral­o kontinent i vrijedne dionike u turizmu kontinenta­lne Hrvatske.

Znate li tko je Vjera Matulić i što su Iznajmljiv­ači sa srcem?

Znam, Bračanka velikog srca, koja je pokrenula inicijativ­u da naši, kako je nazvana njihova Facebook-grupa, Iznajmljiv­ači sa srcem, besplatno ugošćuju obitelji s bolesnom djecom.

To je jedna od ljepših priča u domaćem turizmu ovog ljeta, imate li neku poruku za sve koji su se uključiti u tu akciju?

Da, to je jedna uistinu prekrasna inicijativ­a i pokazatelj kako turizam u svojoj suštini čine čovjek i gostoljubi­vost. Svatko tko ima mogućnosti neka se pridruži ovoj ideji i na taj način ćemo još jednom dokazati da su Hrvati dobri domaćini i ljudi velika srca koji su uvijek spremni pomoći.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? O SLOGANU Moja preporuka je da se slogan “Full of Life“ne ukida, već da on ostane i koristi se prigodno, po potrebi
O SLOGANU Moja preporuka je da se slogan “Full of Life“ne ukida, već da on ostane i koristi se prigodno, po potrebi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia