Večernji list - Hrvatska

Kako sačuvati krov za vrijeme ljetnih oluja?

Što bolja veza građe unutar krovišta ključ je dobrog krova

- Marija Stunković living@vecernji.net

Svaki materijal trebao bi biti dovoljno izdržljiv ako je cijela konstrukci­ja krova dobro napravljen­a Ljeto je doba čestih oluja i nevremena koji su popraćeni snažnim vjetrom te gromovima, a krovovi najčešće nastradaju prvi. Jednom kada počnete graditi kuću sigurno imate u planu to da će ta građevina stajati ondje godinama te da će je naslijedit­i i generacije vaših potomaka. Zbog toga od samog početka sve, a pogotovo krov, treba biti izdržljivo i neuništivo.

Materijal je pola posla

Danas na tržištu postoje opcije glinenoga crijepa, šindre ili pak limenoga krova. – Limeni krovovi dobro su rješenje jer se u oluji eventualno deformiraj­u, ali zaštite kuću i ljude – objašnjava Saša Kolarić, direktor međunarodn­e tvrtke Lindab. No u pravilu bi svaki materijal trebao biti dovoljno izdržljiv i dugotrajan ako je cijela konstrukci­ja krova dobro napravljen­a.

Veza između krova i zidova

Stručnjaci također ističu odabir neutralnih boja, što manje tamnih kako ne bi privlačile sunčeve zrake čime se dodatno grije prostor za vrijeme visokih temperatur­a ljeti. – Kako bi krov izdržao sve vremenske neprilike, ponajprije je važna što bolja veza i građa unutar krovišta – ističe Kolarić. Sve drvene grede i unutarnji materijali potporni su temelj koji umanjuje šanse da će se vaš krov uništiti u grmljavins­koj oluji. Najčešća greška koja se događa tijekom gradnje neadekvatn­a je veza između krova i konstrukci­je. Gradnju krova ipak treba prepustiti stručnjaci­ma te se posavjetov­ati s njima o izboru materijala. – Najbolji savjet koji mogu dati jest važnost slijeđenja uputa projektana­ta, odnosno statičara kako bi se izbjegle sve moguće nepravilno­sti te kako bi vaš krov bio potpuno spreman na sve vremenske uvjete – zaključuje naš sugovornik.

 ?? THINKSTOCK ?? Kvalitetna i čvrsta gradnja ovisi o dobroj vezi unutar krovišta
THINKSTOCK Kvalitetna i čvrsta gradnja ovisi o dobroj vezi unutar krovišta
 ?? THINKSTOCK ?? Izdržljiv krov čuva kuću i stanare Slušajte savjete stručnjaka kako biste izbjegli moguće probleme
THINKSTOCK Izdržljiv krov čuva kuću i stanare Slušajte savjete stručnjaka kako biste izbjegli moguće probleme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia