Večernji list - Hrvatska

Temperatur­e do 40 stupnjeva

Najviša temperatur­a zabilježen­a je 1981. u Pločama

- Ivana Rimac-Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

U srijedu je za Zagreb, Karlovac, Osijek, Gospić, Knin i Rijeku istaknuta vrlo velika opasnost od toplinskog vala Najjači toplinski val ovog ljeta počinje, prema meteorološ­kim prognozama, idućeg tjedna kada se najavljuju temperatur­e i do 37 Celzijevih stupnjeva, koliko, primjerice, stoji da će biti u metropoli u srijedu.

Najviša temperatur­a dosad

Iznimno visoke temperatur­e najavljene su za cijeli tjedan koji, po procjeni Državnog hidrome teorološko­g zavoda, počinje umjerenom opasnošću od toplinskog vala za zdravlje ljudi, a u srijedu je za Zagreb, Karlovac, Osijek, Gospić, Knin i Rijeku istaknuta vrlo velika opasnost od toplinskog vala. U Karlovcu će, primjerice, u utorak već ujutro biti 20-ak stupnjeva, a tijekom dana temperatur­e će se penjati na 39 celzijevac­a. U Kninu se pak u srijedu očekuje temperatur­a od 40 Celzijevih stupnjeva, a do kraja tjedna 39 stupnjeva. Dubrovnik će se “grijati” na ugodnija maksimalna 32 stupnja, dok se u Splitu krajem tjedna očekuju temperatur­e do 36 stupnjeva. Inače, do sada je apsolutno najviša temperatur­a zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardim­a Svjetske meteorološ­ke organizaci­je, u hladu meteorološ­ke kućice, zabilježen­a 4. kolovoza 1981. u Pločama i iznosila je 42,8 stupnjeva.

Preporuke stručnjaka

Stručnjaci će ponoviti preporuke za zaštitu od vrućine gdje se, među ostalim, ističe izbjegavan­je boravka na direktnom suncu, jer je UV indeks ovih i sljedećih dana iznimno visok, rashlađiva­nje prostora u kojem se boravi, što ne znači pretjeriva­nje s klima-uređajem jer se ne preporučuj­e snižavanje temperatur­e za više od osam stupnjeva u odnosu na vanjsku, uzimanje dovoljno tekućine, ponajprije negazirane vode, konzumiran­je češćih malih obroka, ponajprije voća. S visokim temperatur­ama najavljena je i nepovoljna biometeoro­loška prognoza.

 ??  ?? SAVJETI Građani koji su na moru rashlađenj­e od vrućina mogu potražiti u vodi, no ne preporučuj­e se boravak na suncu usred dana, a treba piti puno tekućine, ponajprije negazirane vode
SAVJETI Građani koji su na moru rashlađenj­e od vrućina mogu potražiti u vodi, no ne preporučuj­e se boravak na suncu usred dana, a treba piti puno tekućine, ponajprije negazirane vode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia