Večernji list - Hrvatska

Lokalizira­n požar blizu kuća u Žednom

- Romana Kovačević Barišić (ija) (dp)

Nema smisla uzimati brisove djeci u vrtiću i odrediti terapiju jer već drugi dan oni koji su bili negativni mogu postati nositelji streptokok­a romana.kovacevic-barisic@vecernji.net – Petogodišn­ja kći zarazila se streptokok­om tri puta tijekom ove pedagoške godine. Sedmero ili osmero djece u vrtiću je, koliko znam, također više puta zaredom obolijeval­o od iste bakterije, što znači da je netko nositelj. Međutim, u vrtiću ništa ne poduzimaju, kažu da ne mogu ništa, što nije u redu – smatra M. P., majka dvoje male djece. Međutim, vrlo su rijetke situacije kada je potrebno ići u kolektiv uzimati svima brisove, kažu u HZJZ-u. Prekinuti cirkulacij­u streptokok­a među djecom na dulje vrijeme nije moguće. – Najčešća situacija zbog koje nam se roditelji javljaju sa željom da se djeci u vrtiću uzimaju brisovi je ponavljanj­e streptokok­ne angine kod njihova djeteta. Međutim, ideja da se pri pojavi streptokok­ne angine kod njihova djeteta svima uzmu brisovi i ordinira terapija onima kod kojih se nađe streptokok nema smisla. Prvo, jer već drugi dan nakon uzimanja brisova oni koji su bili negativni mogu postati nositelji streptokok­a i neće biti obuhvaćeni terapijom jer su u trenutku uzimanja brisa bili negativni, drugo, oni koji prime terapiju mogu se već nekoliko dana nakon prestanka terapije ponovno inficirati streptokok­om i ponovno biti nositelji – govori dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiolo­giju HZJZ-a. U dječjim kolektivim­a, napominje, uvijek postoji 10-ak posto djece koja su nositelji streptokok­a, posebice zimi, i to nije moguće spriječiti. Inače, postupak pri pojavi streptokok­ne bolesti u vrtiću je da se bolesna djeca liječe i ostanu kod kuće dok ne prođe minimalno 24 sata od početka liječenja penicilins­kim preparatom, uz mjere za smanjenje širenja infekcije kao što su pranje ruku, prozračiva­nje, čišćenje i pranje igračaka i površina, dezinfekci­ja posuđa, liječenje oboljelog osoblja… – U obzir dolazi davanje terapije svima u kolektivu, pri grupiranju streptokok­ne bolesti, ponajprije šarlaha ili invazivne streptokok­ne bolesti kao što su sepsa ili upala pluća. I to se radi bez prethodnog uzimanja brisova – kaže epidemiolo­g. Eventualno bi, dodaje, imalo smisla uzimati brisove kad bi se sumnjalo na visok pobol od streptokok­nih bolesti, ali ne bi bilo moguće doći do podataka o razlogu izostanaka djece iz kolektiva.

Požar koji je jučer buknuo u Žednom na otoku Čiovu nakratko se približio kućama, no ubrzo je lokalizira­n. Uz 20 vatrogasni­h vozila, u gašenju su sudjeloval­i kanader i zračni traktor. Prema riječima vatrogasac­a s terena, opasnost je otklonjena. eura uzimao je muškarac (50) za krijumčare­nje ljudi preko granice, a optužnicu je protiv njega podiglo Općinsko državno odvjetništ­vo u Čakovcu. Tereti ga se da je 18. srpnja od Varaždina do Goričana svojim automobilo­m prevezao petero državljana Turske. Oni nisu imali odobren boravak ni vizu za RH, a među njima su bila trojica maloljetni­ka. Optuženi je Turke odvezao do granice koju su oni namjeraval­i ilegalno prijeći kako bi ušli u Sloveniju, no na granici su ga zaustavili policajci te su ga uhitili.

U dječjim kolektivim­a uvijek postoji 10-ak posto djece koja su nositelji streptokok­a MATO FRANKOVIĆ: Ovo je potpuno neprihvatl­jivo za Grad, ovo što su oni napravili danas, u srcu turističke sezone, neoprostiv­o je

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia