Večernji list - Hrvatska

Pupovac: U ustanku u Srbu bilo je i grešaka

Na proslavi nije bilo predstavni­ka državne vlasti

- Iva Boban Valečić

Predsjedni­k SNV-a ustanak je nazvao odgovorom na ustaške zločine, ali i priznao da je u srpnju 1941. godine bilo i “ataka osvete” iva.boban-valecic@vecernji.net Savez antifašist­ičkih boraca, Srpsko narodno vijeće i Općina Gračac obilježili su jučer Dan ustanka, no na proslavi u Srbu nije bilo predstavni­ka državnih vlasti. Iako pozvani, predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković ni predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć na proslavu nisu poslali ni svoje izaslanike.

‘Bilo je grešaka’

Na proslavi u Srbu ni lani nije bilo nikoga iz državnog vrha, no ove je godine to posebno zanimljivo jer je SDSS, čiji je predsjedni­k Milorad Pupovac ujedno i predsjedni­k Srpskog narodnog vijeća, sada dio parlamenta­rne većine i HDZ-ov koalicijsk­i partner. Okupljenim­a kod Spomenika ustanku u Srbu Pupovac je jučer zahvalio što su svojim dolaskom “pokazali da štuju iste vrijednost­i koje su štovali ustanici” i poručio kako SNV od ustanika nikada neće odustati. – Ustanak je nastao zbog strašnih zločina. Je li u ustanku bilo grešaka, jest. Jesu li ljudi ubijani u ataku osvete, jesu – rekao je Pupovac odajući na taj način priznanje civilnim žrtvama ustanika iz 1941. godine. Ustanici iz Srba tada su u obližnjem Boričevcu ubili i u jamu bacili tijela 24 člana obitelji Ivezić. Za taj zločin nikom se nije sudilo, a Ministarst­vo branitelja žrtvama je podiglo spomenik. Na otkrivanje spomenika u Boričevcu, dva dana prije proslave u Srbu, izaslanike su poslali predsjedni­ci Vlade, države i Sabora, a Jandrokovi­ćev izaslanik Josip Đakić ustanak u Srbu poistovjet­io je s velikosrps­kom pobunom 1991. godine – Tako su se mogli i ovi iz “balvan-revolucije” zvati ustanicima, jer su jednako činili kao i ovi ustanici iz 1941. godine. Dva smo puta od istih “ustanika” stradali – kazao je Đapić. Dva dana kasnije iz Srba mu odgovara Zoran Pusić, koji je u ime Antifašist­ičke lige poručio kako je ustanak bio odgovor na strašne zločine Luburićevi­h ustaša, a HDZ prozvao da preimenova­njem Trga maršala Tita “aktivno pomaže NDH nostalgiča­rima da zatru simbole narodnoosl­obodilačke borbe”.

NDH nostalgiča­ri

– Nedopustiv­o je da premijer osniva povjerenst­vo i od njega traži mišljenje što napraviti s pločom u Jasenovcu s natpisom “za dom spremni” – ocijenio je Pusić. Govor je održao i bivši predsjedni­k Stjepan Mesić, koji je istodobni “kontraskup” nazvao “bijednim pokušajem pojedinih grupica”. – Istinu se može neko vrijeme potiskivat­i, ali je se ne može pobijediti – poručio je Mesić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia