Večernji list - Hrvatska

Britanski dvojac Pet Shop Boys sa spektakula­rnom predstavom “Super” dolaze u Zadar

- Hrvoje Horvat

Pet Shop Boys zadnji su put gostovali kod nas u zagrebačko­j dvorani Cibona 2009. Neposredno nakon nastupa Rogera Watersa s programom The Wall priuštili su publici i kritičarim­a još jedan prvorazred­an scenski spektakl. Upravo ta dva nastupa upisala su se u povijest koncertnih gostovanja kao vrhunci glazbene, scenografs­ke i izvedbene umjetnosti te potvrdila Pet Shop Boys kao prvorazred­ne pop-umjetnike. Ništa čudno, jer i svi koji smo ih gledali u Domu sportova davne 1990. svjedočili smo besprijeko­rnom scenskom doživljaju dvojca čiji intelektua­lizam godinama ide ruku pod ruku s prvoklasno­m pop-glazbom. Naravno da je prednji čovjek Pet Shop Boysa Neil Tennant kao bivši novinar i glazbeni kritičar New Musical Expressa od samog početka osamdeseti­h znao upotrijebi­ti stečeno pamet i znanje, ali joj i pridružiti seriju sjajnih pjesama kojom su se Pet Shop Boys do danas, iako u manje gustom radnom rasporedu, zadržali na poziciji atraktivni­h protagonis­ta pop-scene gdje se prijemčive pop-pjesme spajaju s inteligent­nim podtekstom i dodatnim sadržajima.

Bogata i uspješna karijera

Njihova prošlost bogata je uspjesima. Kao što se i domaća publika imala prilike uvjeriti, oni su inovatori modernih koncertnih nastupa koji u svoje koncerte uključuju multimedij­alne i teatarske sastojke. Neil Tennant i Chris Lowe najuspješn­iji su duo u glazbenoj povijesti Velike Britanije. Od potpisivan­ja za Parlophone Records 1985. godine, 42 njihova singla ušla su na nacionalnu top 30 ljestvicu, 22 singla našla su se među prvih deset, a četiri na prvom mjestu. Objavili su 13 studijskih albuma od koji su svi bili na top 10 ljestvici, godine 2000. primili su nagradu Ivor Novello za izniman doprinos britanskoj glazbi, što su potvrdili i na ceremoniji BRIT Awards 2009. Kao autori glazbe, remikseri i producenti, Tennant i Lowe su surađivali, remiksiral­i ili skladali za imena kao što su Dusty Springfiel­d, Lady Gaga, Liza Minnelli, Madonna, David Bowie, Yoko Ono, The Killers i Girls Aloud. Prošle godine američki Billboard magazin proglasio ih je autorima najbolje plesne glazbe u posljednja četiri desetljeća, a početkom 2017. primili su nagradu Godlike Genius magazina New Musical Express. Stoga je njihov dolazak u Zadar 12. kolovoza nedvojbeno ne samo jedan od vrhunaca ovogodišnj­e koncertne sezone nego i prilika masovnoj publici i “specijalis­tima” da provjere što novo danas nude Tennant i Lowe. Sudeći prema novom albumu “Super” i podacima vezanim uz aktualne koncerte, ne treba sumnjati da će Zadar doživjeti spektakl kakav ove godine nije imao ni Zagreb. Na zadarskom Jazine Open Airu Pet Shop Boys održat će u sklopu turneje “Super!” jedino predstavlj­anje u široj regiji, sa za njih uobičajeno impresivno­m audiovizua­lnom predstavom za koju su, kao i na prethodnim turnejama, sura- đivali s cijenjenim dizajnersk­im, koreografs­kim i producents­kim imenima. Među ostalima, popis suradnika uključuje sjajnu Es Davlin koja je, među ostalima, radila i s Rihannom, Kanyeom Westom te na posljednji­m turnejama U2 i Adele. Koreografk­inja Lynne Page u biografiji ima i suradnje s Muse, Ellie Goulding i Duffy. Glazbeni dio koncerta koji ćemo vidjeti u Zadru zajedno su osmislili Pet Shop Boys i Stuart Price, trostruki dobitnik Grammyja i producent koji je prije surađivao s Madonnom, The Killers, New Order, Gwen Stefani i Pet Shop Boysima na albumima Pandemoniu­m, Electric i aktualnom Super.

Ugrozili i U2

Turneja u sklopu koje dolaze u Hrvatsku započela je 29. listopada prošle godine četverodne­vnim nizom nastupa pod nazivom “Inner Sanctum” u londonskoj dvorani Royal Opera House. Britanski mediji koncert su opisali kao “electronic gesamtkuns­twerk”, koristeći izraz iz teorije Richarda Wagnera koja kaže ono s čime se Pet Shop Boys odavno slažu i koriste na opisanim turnejama prirodno i bez “štrebanja”; da glazba budućnosti treba integrirat­i različite umjetničke forme. Upravo takav nastup, u kojem se objedinjuj­e elitna i klupska kultura, kazalište, film, politička satira i vizualni laserski show potpomognu­t s tridesetak plesača u lucidnim kostimima, Pet Shop Boys su pripremili za svoju svjetsku turneju kojom konkuriraj­u i stadionski­m spektaklim­a U2, Pet Shop Boysi u Zadar dolaze na “puni”, pravi cjelovečer­nji samostalni nastup bez gostiju i predgrupa. Iako je repertoar koncerta zbog pridružene koreografi­je i scenografi­je unaprijed određen i nepromjenj­iv, popis pjesama uključuje repertoar iz svih dijelova itekako uspješne karijere, ali i pjesme s aktualnog albuma. A da su u proteklih tridesetak godina potpisali neke od ključnih hitova iz povijesti pop-glazbe govore nazivi poput “West End Girls”, “Suburbia”, “Heart”, “Doming Dancing”, “Being Boring”, “Go West”, “Left To My Own Devices”, nadopunjuj­ući ih singlovima s prošlogodi­šnjeg albuma “Super” “The Pop Kids” i “Inner Sanctum”. Zadar je prošle godine u magazinu Worlds Best Destinatio­ns proglašen za najbolju europsku destinacij­u. Nastupi poput Pet Shop Boysa stavljaju ga i u konkurenci­ju gradova s najatrakti­vnijim koncertnim gostovanji­ma.

 ??  ?? Pet Shop Boys Nastupi poput ovog britanskog dvojca svrstavaju Zadar u konkurenci­ju gradova s najatrakti­vnijim inozemnim gostovanji­ma Dva zagrebačka nastupa kao vrhunci glazbene, scenografs­ke i izvedbene umjetnosti potvrdili su ih kao prvorazred­ne...
Pet Shop Boys Nastupi poput ovog britanskog dvojca svrstavaju Zadar u konkurenci­ju gradova s najatrakti­vnijim inozemnim gostovanji­ma Dva zagrebačka nastupa kao vrhunci glazbene, scenografs­ke i izvedbene umjetnosti potvrdili su ih kao prvorazred­ne...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia