Večernji list - Hrvatska

Sjajna izraelska serija koja je pomalo na tragu ‘Domovine’

-

False flag ili operacija pod lažnom zastavom tajna je operacija koja se provodi tako da izgleda kao da ju je napravio netko drugi. Upravo tako zove se serija poznate izraelske kuće Keshet za koju je prava otkupio Fox koji nam je i omogućio da je premijerno gledamo. Podsjetimo, Keshet je produkcija iz koje dolaze Ratni zarobljeni­ci, originalna serija od koje je kasnije nastala američka Domovina koja traje već šest sezona i ne zaustavlja se. Ne treba se stoga čuditi tome što je Fox sada čak preuzeo izraelski original, a ne samo otkupio prava kao u slučaju Domovine. Dapače, kod False flag riječ je o prvoj seriji s neenglesko­g govornog područja koju je Fox preuzeo, a navodno se planira i engleski remake. Također, Keshet je otkupio i prava na našu televizijs­ku seriju Novine. U False flagu nastupa Ishai Golan koji je tumačio jednu od glavnih uloga u Ratnim zarobljeni­cima. I opet smo dobili jednu doista odličnu špijunsku seriju s dosta napetosti kojoj jezična barijera, serija je kao i Ratni zarobljeni­ci na hebrejskom, neće nimalo smetati.

Iran, Rusija, Mossad

Iranski ministar obrane otet je iz svog hotela dok je bio u tajnom posjetu Moskvi. Uskoro nakon događaja pojavljuje se i snimka na kojoj se jasno vide lica otmičara koji su svi redom izraelski državljani. Vlade Irana i Rusije upiru prstom u izraelsku tajnu službu Mossad, modus operandi, odvažnost i metoda ostavljaju malo sumnje kako se doista ne radi o Mossadu. No ljudi iz kadrova otmice obični su izraelski građani za koje bi se teško povjeroval­o da imaju veze s kakvom tajnom službom, kamoli da su kadri izvršiti ovakav hrabar čin. Svoju povezanost, barem naizgled, otkrivaju na televiziji gledajući vijesti. Iako na prvi pogled vjeruju da se radi o greški, sve se čak doima zabavnim pa će uskoro i pasti u zaborav, pozornost medija ne jenja i njihovi se životi nalaze pod povećalom.

Mlada i uspješna produkcija

Nevolja je tim veća jer se i državna tajna služba Mossad javno odriče bilo kakve povezanost s događajem te, umjesto da zaštiti petero sumnjivaca, i sama počinje istragu. Ulazi u njihove živote i osobne veze, upire prstom, ubacuje sumnju jednih prema drugima. A i čini se da nisu baš svi tako nevini kao što nastoje uvjeriti sve oko sebe i izraelsku javnost. To je otprilike siže ove izraelske serije, a više ne bi bilo fer otkriti budući da svakako preporučuj­emo gledati je. Ne samo zbog zanimljiva zapleta, već i zbog atmosferič­nosti, solidnih izvedbi glumačke ekipe, ali i, barem na prvu, dobrog uvida u komplicira­ni svijet tajnih službi, Mossada pogotovo, kao i u izraelsko društvo. False flag dijelom se temelji na stvarnom događaju, ubojstvu Hamasova dužnosnika Mahmouda al-Mabhouha u Dubaiju 2010. godine. Radi se o prepoznatl­jivoj Keshetovoj produkciji koja podsjeća na Ratne zarobljeni­ke pri čemu nema previše praznine, fokus je na likovima, ne troši se previše vremena na detalje, radnja cijelo vrijeme neprekinut­o teče, iznenađenj­a su redovita pojava. I ovdje se vidi zašto je ova relativno mlada produkcijs­ka kuća tako naglo ostvarila popularnos­t, osnovana je, naime, 2012. godine kao jedan od dijelova velikog Keshet Media Groupa. I u ovom kratkom razdoblju uspjela je dobiti Emmyja za Domovinu, zadržali su kontrolu nad serijom iako su prava prodali Foxu, a vjerovati je da će takvih rezultata biti još. Osim u Americi, svoju su podružnicu osnovali i u Europi. Kada se pojavi, False flag ne treba propustiti, iako inflacija televizijs­ke produkcije nudi proizvode ovakvog žanra, ovdje se radi o pristupu znatno drugačijem od hollywoods­kog.

Fox je otkupio prava na seriju False Flag od Kesheta, kuće koja nam je dala odličnu Domovinu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia