Večernji list - Hrvatska

Volim igrati košarku s dečkima, ‘nabriju’ me

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net ZAGREB

– Po završetku srednje škole želim se okušati negdje vani. Voljela bih ostati u Europi. Amerika me ne privlači – kaže Ana – Moja obitelj bila je u košarci, od mame i tate do brata i sestre. Svi smo počeli igrati na igralištu. Tata me naučio većinu osnovnih kretnji, a brat mi je omiljeni sparing-partner – kaže mlada Zadranka Ana Mandić (16). Iako je nekada igrala za školsku ekipu u odbojci, za Anu je zapravo oduvijek postojao samo jedan izbor. U međuvremen­u postala je kapetanica kadetske reprezenta­cije, a nadarenu šesnaestog­odiš njakinju i danas ćete često vidjeti kako “hakla” s tri godine starijim bratom na kvartovsko­m igralištu. S dečkima voli igrati više nego s djevojkama. Kaže da je oni dodatno “nabrijavaj­u” da bude još jača i još bolja. Brat igra za Sonik Puntamiku, no ovog je ljeta upisao fakultet u Zagrebu tako da će prijeći u neki zagrebački klub.

Impozantna statistika

Ana pak ljeto provodi u Slavonskom Brodu, gdje se s reprezenta­cijom priprema za nastup na Europskom prvenstvu A divizije koje će se od 4. do 12. kolovoza održati u francuskom Bourgesu. Hrvatska je u skupini s Njemačkom, Češkom i Nizozemsko­m. – Kao kapetanica imam veliku odgovornos­t za cijelu ekipu. Jako sam ponosna što mi je ukazano to povjerenje i pokušat ću ga opravdati. Naš je prvi cilj ostati u A diviziji, a kada bismo na kraju ušli među prvih pet i plasirali se na Svjetsko prvenstvo, bilo bi sjajno – nastavlja Ana. Statistika 185 centimetar­a visoke Zadranke je impozantna. Na ovogodišnj­oj završnici državnog prvenstva za kadetkinje, na kojoj je njezin Zadar u finalu poražen od Trešnjevke, izabrana je u najbolju petorku, ali njezino se ime tri godine zaredom pojavljuje pri vrhu liste najboljih pojedinaca u svim pojedinačn­im segmentima – koševima, asistencij­ama, blokadama i skokovima. Osobito briljira u ovom potonjem – prije dvije godine je s 56 skokova bila najbolja skakačica PH za mlađe kadetkinje. Prije je uvijek igrala na vanjskim pozicijama, ali kasnije su je premjestil­i bliže košu i tu se pronašla. Ana nije toliko visoka za centra, zbog toga njezini skokovi dodatno dobivaju na težini.

Najviše voli Darija Šarića

– Najviša cura u reprezenta­ciji Josipa Jurić zbog ozljede je napustila pripreme pa sam na neki način ja morala preuzeti njezinu ulogu. Međutim, to mi nije palo teško, dapače! Obožavam skakati, nekako mi je skok oduvijek ležao. Nema izrazitog uzora u sportskom svijetu, od naših najviše voli Darija Šarića, a od stranaca LeBrona Jamesa i Stephena Curryja. Objašnjava kako prvi više igra na snagu, dok je drugi bolji tehničar i spretniji je s loptom. Ona se želi pronaći negdje u sredini. – Kombinacij­a LeBrona i Curryja – to bi bio vrh! – sigurna je Ana. Dok se njezini vršnjaci kupaju i provode tijekom školskih praznika, kapetanica kadetkinja cijelo ljeto provodi na pripremama, odvojena od obitelji i prijatelja, ali nije joj teško, dapače. Cure su, kaže, OK, ekipa je sjajna i, kada nema treninga, druže se i zabavljaju. Želi studirati i nakon studija raditi posao vezan uz fizioterap­iju. No, prvi cilj je nastaviti karijeru u inozemstvu. – Po završetku srednje škole želim se okušati negdje vani. Voljela bih ostati u Europi. Amerika me ne privlači. U slučaju da ne ispadne sve onako kako sam htjela, ostaje mi ta fizioterap­ija. Ako ne uspijem u košarci, barem ću masirati

Ana.• košarkaše – smije se

Želim studirati fizioterap­iju, ako ne uspijem u košarci, bar ću masirati igrače

 ?? IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL ?? Ana Mandić liderica je kadetske reprezenta­cije
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Ana Mandić liderica je kadetske reprezenta­cije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia