Večernji list - Hrvatska

Željko Pakasin: Ja sam ‘izmislio’ Zorana Zekića kao trenera

Krenuo je iz 4. lige, s plaćom od 5000 kuna, a sada ruši velikane

- tomislav.dasovic@vecernji.net Tomislav Dasović ZAGREB

Moj prijatelj Zekić u NK Maksimiru bio je toliko angažiran da je tražio i sponzore za klub - kazao je Pakasin U modi je trener Osijeka Zoran Zekić, a znate li koja je bila prva trenerska postaja u karijeri stručnjaka koji je ovoga tjedna ostvario jednu od najvećih pobjeda hrvatskog klupskog nogometa? – Ja sam ‘izmislio’ Zorana Zekića kao trenera jer sam ga 2010. godine postavio za šefa struke u NK Maksimiru! – kaže Željko Pakasin (50), legenda Osijeka, nekada plemeniti vezni igrač koji je čak šest sezona proveo u Gradskom vrtu.

Bio je pomoćnik Čačiću

Kako je tada došlo do suradnje sa Zekićem? – Dobio sam preporuku za njega s Nogometne akademije, primjerice od Krunoslava Rendulića i Sretena Ćuka čuo sam da je Zekić vrijedan, ambiciozan, studiozan mladi trener, a kako sam ga poznavao još iz Osijeka, gdje mi je kao klinac skupljao lopte iza gola, odlučio sam mu dati šansu. U to vrijeme bio sam sportski direktor Maksimira – dodaje Željko Pakasin. Kakva su vam bila iskustva sa Zekićem, koliku je plaću tada imao u Maksimiru? – Počeo je s 5000 kuna mjesečno, ali smo mu dizali primanja svakih šest mjeseci. Tada je došao u klub koji je bio u besparici, ali on se nikada nije žalio, bunio, prijetio odlaskom. Čak ni svojim igračima nije dopustio da se o tome priča, inzistirao je na radu, kakvi god uvjeti bili. A igrači su ga slijedili – prisjetio se Pakasin i dodao: – Moj prijatelj Zekić bio je toliko posvećen klubu da se bavio i stvarima koje nisu u njegovoj nadležnost­i. Angažirao se tada bio i u pronalažen­ju sponzora, nazivao svoje prijatelje i poznanike da nam pomognu. Zoran Zekić uveo je Maksimir tada u 3. ligu, a potom se preselio u Sesvete. – Na moj nagovor postao je pomoćnik Anti Čačiću, uz kojega je sigurno trenerski napredovao i naučio se poslu. Zekić je trener koji voli igru, kod njega nema nabijanja, inzistira na progresivn­im asovima, strpljiv je i smiren, a to igrači vole. Usto, Zoran je i inovator koji sam osmišljava vježbe za treninge. Nakon Sesveta otišao je u moldavski Šerif, gdje je prvo bio šef škole, a potom i trener prve momčadi – govorio nam je Pakasin. Oduševljen je Osijekovim preporodom. – U Osijeku sam proveo 20 godina, moja supruga Darija je Osječanka, iz Wilsonove ulice, u kojoj je i Gradski vrt. Najbolje igračke godine proveo sam u Osijeku, a 1991. godine, kada se raspala liga bivše Jugoslavij­e, suigrači (među kojima si bili Bičanić, Špehar, Kulešević, Žitnjak...) izabrali su me za kapetana momčadi. I naravno da mi je onda jako drago što se moj bivši klub tako stablizira­o i krenuo prema naprijed, a ovo što su napravili protiv PSV-a ravno je čudu – nastavlja Pakasin.

Je li Cvitanović trajno rješenje?

Možda je Petev napravio vježbu koja se nije svidjela gazdi – kaže Pakasin

Bili ste i Dinamov igrač u počecima 90-ih, dio šampionske generacije iz 1993. godine. Kako gledate na novi Dinamov početak s novim trenerom? – Drago mi je da su Dinamu dali šansu svome, domaćemu dečku Mariju Cvitanović­u, samo ne znam je li on doista njihovo trajno rješenje za klupu. Pa vidite kako je prošao Ivajlo Petev; odletio je dva dana prije početka sezone, a tko zna zbog čega, možda je na treningu napravio vježbu koja se gazdi nije svidjela – kaže Željko Pakasin koji će danas biti na utakmici Osijek – Dinamo u Gradskom vrtu, gdje kao Osijekova legenda ima svoje mjesto u loži zaslužnih.

Veseli me što se Osijek stabilizir­ao, a ovo što je napravio protiv PSV-a pravo je čudo

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Željko Pakasin dugo je igrao u Osijeku, a onda i u Dinamu
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Željko Pakasin dugo je igrao u Osijeku, a onda i u Dinamu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia