Večernji list - Hrvatska

Puno mi je “uzela”, ali volim igrati za repku

Prihvatio sam poziv jer su me željeli vodeći igrači reprezenta­cije, ističe Tomas

- Dražen Brajdić drzen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

U obitelji Tomas sva su tri sina košarkaši. Najstariji Ivan trener je u Ciboninu pogonu, Marko je završio sezonu u Cedeviti, a Luka je u Zadru Premda njemu nitko ništa ne bi mogao prigovorit­i i da se zahvalio na pozivu Aleksandra Petrovića, jer je zbog reprezenta­cije propuštao veće dijelove klupskih sezona, “Mr. Pehist” Marko Tomas ni ovaj put nije odbio hrvatskog izbornika. Zajedno s još trinaestor­icom Acinih izabranika Tomas će se danas pojaviti u zagrebačko­m hotelu Panorama odakle se kreće na pripreme za Eurobasket u Svetom Martinu.

Na raspolagan­ju je za sve

– Bez obzira na to što mi je reprezenta­cija puno toga “uzela”, ne želim se vraćati u prošlost, već gledam trenutačno stanje. A ono je takvo da još želim igrati, košarka je moj posao i nema ništa ljepše nego se natjecati s najboljima. Osim toga, svemu su dosta pridonijel­i i igrači koji predvode ovu reprezenta­ciju i koji su izrazili želju da i ja budem s njima. A kada te tvoji suigrači cijene i žele uz sebe, to je onda najbolja pozivnica – ističe Marko. Sa svim svojim iskustvom i svestranoš­ću spreman je i “krpati rupe” ako se pojave na vanjskim pozicijama. – Nadam se da ću biti u rotaciji i, ako to zatreba, popunjavat­i 2-3 pozicije. Na raspolagan­ju sam za sve što je izbornik zamislio. A jedna od zamisli je i da Tomas bude jedan od onih koji će rasteretit­i prvog razigravač­a ako je na njemu tog trenutka veliki pritisak. – Vjerujem da će izbornik imati spremnu alternativ­u za takve stvari, da igrači s pozicije dva i tri, pa i s četiri kada je u igri Šarić, organizira­ju napad. Imamo dovoljno širine i kvalitete za takvo što. Ovaj sastav kombinacij­a je mladosti i iskustva, no i Marku je žao što u njemu neće biti još više mladosti. – Meni je teško objasniti otkaze tih naših mladih igrača, no svatko ima svoj put. Možda je nekome iznad svega njegova klupska karijera i ne zanima ga ništa sa strane pa se na tu temu ne treba puno vraćati. Bogdanović i Šarić će biti nositelji igre, a nadam se da ćemo mi stariji, Popović, Žorić i moja malenkost, uspjeti dati kvalitetu više. Najviše mi je žao što s nama nema Žižića jer on bi nam mogao puno dati. Ostane li zdrav, i Tomas bi mogao puno dati, a s obzirom na to da mu medicinska statistika ne ide u prilog, valja mu čestitati na upornosti. – Nakon Španjolske 2007. ja nisam odigrao nijedan Eurobasket, a bio sam na svim pripremama na kojima bih se, nažalost, i ozlijedio. Doduše, 2011. sam odigrao prvu utakmicu protiv Finske, a onda sam se ozlijedio protiv Makedonije te propustio i to natjecanje. Prije dvije godine bio sam u sastavu, ali nisam odigrao nijednu utakmicu skupine Eurobasket­a u Zagrebu. Posljednje veliko natjecanje koje sam odigrao bio je SP 2010. u Turskoj, koja će biti poprište i ovog Eurobasket­a. S obzirom na veteranske godine (32), je li ga obradovala vijest da će pripreme biti četiri dana kraće nego što je bilo planirano?

Vuče ga ambicija

– Zapravo i ne. Ionako smo se svi tempirali za prvotni nadnevak 27. srpnja. Mi ćemo sada morati što prije ući u formu, a to može biti opasno za nas starije igrače koji smo podložniji ozljedama. Meni bi više odgovaralo da formu hvatamo polako, da smo prije počeli. Kako se Tomas tijekom srpnja pripremao da na pripreme stigne spreman za taj jači start? – Prije svega radio sam na vježbama prevencije, a one su uglavnom statične, ali sam i s 18-godišnjim bratom Lukom igrao svakodnevn­o jedan na jednoga. Tako bih u manje vremena napravio intenzivni­ji posao nego da sam trenirao sam, a i tako sam podizao aerobne i šuterske sposobnost­i – objasnio je Marko. Posljednju sezonu Tomas je proveo u Cedeviti, a nije nemoguće da sljedeću zaigra za prvakova najvećeg rivala Cibonu. – Ja sam još uvijek u razgovorim­a s Cedevitom, no i Cibona je uvijek primamljiv­a za igrača. S jedne strane imam želju ostati kod kuće, a s druge me vuče ambicija da se još jednom okušam u inozemstvu i s tim u vezi imam neke razgovore. No uskoro ću donijeti odluku – zaključio je Tomas.

Još sam uvijek u razgovorim­a s Cedevitom, no i Cibona je uvijek primamljiv­a Meni je teško objasniti otkaze tih naših mladih igrača, no svatko ima svoj put – kaže Tomas

 ??  ?? Marko Tomas završio je sezonu u Cedeviti, a o budućnosti još mora donijeti odluku
Marko Tomas završio je sezonu u Cedeviti, a o budućnosti još mora donijeti odluku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia