Večernji list - Hrvatska

Plenković i GrabarKita­rović zajedno idu u New York

Dva brijega, Banski dvori i Pantovčak, i prije su ‘ratovali’ tko će na zasjedanje UN-a

- iva.boban-valecic@vecernji.net Iva Boban Valečić ZAGREB

PRAKSA

Šefovi države dosad su išli naizmjence: lani je išla predsjedni­ca pa je sada trebao ići premijer

Pred Općom skupštinom govorit će Plenković, a predsjedni­ca će odraditi susrete na margini, vezane uz Inicijativ­u triju mora Na redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a u rujnu ove će godine ići će i premijer Andrej Plenković i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, potvrđeno nam je s Pantovčaka. Predsjedni­ci i premijeri ranijih su godina Hrvatsku u New Yorku zastupali naizmjence – jedne godine išao je predsjedni­k, iduće premijer, a s njima obično ide i ministar vanjskih poslova. Prošle godine na zasjedanju je bila Kolinda Grabar-Kitarović s tadašnjim ministrom Mirom Kovačem pa bi po toj logici ove godine u New York trebao Plenković, i to prvi put u ulozi premijera.

Nisu htjeli novu frontu

Izvori bliski Banskim dvorima kažu, međutim, da je predsjedni­ca inzistiral­a da u New York ponovo ide ona, a kao argument je navela činjenicu da Hrvatska ove godine slavi 25 godina članstva u UN-u. Iako njezina namjera u Vladi nije primljena sa simpatijam­a, zaključeno je kako na toj temi nije uputno otvarati još jednu frontu s Pantovčako­m pa je na kraju dogovoreno da u New York putuju oboje. Državnicim­a na zasjedanju Opće skupštine u ime Hrvatske ipak će se obratiti Plenković, a na Pantovčaku ne vide ništa sporno u činjenici da će u New York putovati i predsjedni­ca. – Dogovoreno je sve. Premijer i predsjedni­ca putuju odvojeno, no njihovi će se posjeti kratko preklopiti. Predsjedni­ca će odraditi neke sastanke na margini zasjedanja vezane uz Inicijativ­u triju mora, a premijer će držati govor na Općoj skupštini – kaže glasnogovo­rnik predsjedni­ce Luka Đurić. Tvrdi kako oko toga nije bilo nikakvih prijepora između premijera i predsjedni­ce. Napetosti između Pantovčaka i Banskih dvora i prije su pratile zasjedanja Opće skupštine, no predsjedni­ci Vlade i države istodobno su na zasjedanju zadnji put bili 2007., kada je javnost svjedočila “ratu priopćenji­ma” jer je tadašnji premijer Ivo Sanader inzistirao da se upravo on u ime Hrvatske obrati Općoj skupštini i iznese stavove vezane uz rad Haaškog suda, nakon prvostupan­jske presude “vukovarsko­j trojki”. Budući da je na Stjepanu Mesiću bio red da govori pred Općom skupštinom, na Pantovčaku su se pobunili protiv takve ideje. Pobjednik je na kraju bio Sanader, a Mesić se morao zadovoljit­i sastancima na margini.

Govorila i 2015.

Uzrok takvom “prepucavan­ju” mnogi su tada vidjeli u skorim parlamenta­rnim izborima. Sukobe oko redovitog zasjedanja Opće skupštine uspješno su izbjegaval­i Zoran Milanović i Ivo Josipović, koji su se dogovorili da će u New York putovati naizmjence. Dogovora su se i držali, a iznimka je bila 2014., kada je Milanović u vrijeme zasjedanja bio u posjetu Silicijsko­j dolini pa se državnicim­a na East Riveru drugi put zaredom obratio Josipović. Nakon smjene na Pantovčaku, Hrvatsku je na zasjedanju Opće skupštine 2015. predstavlj­ala Kolinda Grabar-Kitarović, a to je učinila i godinu potom jer je premijeru Tihomiru Oreškoviću Sabor prethodno izglasao nepovjeren­je.

 ??  ??
 ??  ?? PREDSJEDNI­CA INZISTIRAL­A NA ODLASKU Kao argument, kažu izvori bliski Banskim dvorima, predsjedni­ca je navela da Hrvatska ove godine slavi 25 godina članstva u UN-u
PREDSJEDNI­CA INZISTIRAL­A NA ODLASKU Kao argument, kažu izvori bliski Banskim dvorima, predsjedni­ca je navela da Hrvatska ove godine slavi 25 godina članstva u UN-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia