Večernji list - Hrvatska

U kolovozu šest kritičnih dana koje treba izbjeći

Gužve na cestama neće jenjavati ni u kolovozu, mjesecu s najviše nesreća

- Sandra Mikulčić ZAGREB

Najgore će biti 5., 6., 12., 13., 19. i 26. kolovoza. To je ujedno i mjesec s najviše teških nesreća

HAK u kolovozu vrlo gust promet uz zastoje očekuje 5., 6., 12., 13., 19. i 26. dana u mjesecu. Pojačan promet bit će ponedjeljk­om i petkom Nitko ne želi putovanje ispresijec­ano stajanjem u kolonama priuštiti ni sebi ni svojoj obitelji. A opet većina vozača na putovanje kreće u vrijeme najvećih gužvi. Izbjeći prometnu gužvu često nije nemoguće. Potrebno je samo malo promisliti i prilagodit­i se situaciji. Odluka o trenutku kretanja na put bitna je jer o njoj ovisi hoćemo li na odredište doći u prosječnom vremenu ili će se putovanje odužiti. Stavimo li na stranu nepredvidi­ve okolnosti poput kvara na cesti ili prometne nezgode, gužve na cestama mogu se unaprijed detektirat­i. Ljudi na putovanje najčešće kreću u petak poslijepod­ne, nakon posla, no to je najgora opcija. I zbog gužve na cestama i zbog vozača premorenih radnim obvezama. Do subote ujutro vozači su se već odmorili, ali i dalje ostaje faktor gužve, jer svi na more kreću ili u petak popodne ili u subotu ujutro – da iskoriste svaki trenutak slobodnog vremena.

Svi s mora u nedjelju popodne

Istom logikom, većina ih se s mora vraća u nedjelju popodne, neki i subotom poslijepod­ne, ovisno o uobičajeno­m vremenu smjene gostiju u turistički­m apartmanim­a. No to što svi tako godinama, desetljeći­ma putuju, znači da morate i vi. Ako se baš morate s mora vratiti u nedjelju, krenite na put u nedjelju rano ujutro. Ovisno o uvjetima na radnom mjestu, možda na godišnjem odmoru možete biti, primjerice, od utorka do utorka. U tom vas slučaju ni na odlasku na more ni na povratku u mjesto stanovanja neće zadesiti nepregledn­e kolone automobila. Hrvatski autoklub izradio je kalendar gustoće prometa za ovu godinu pa je i on koristan alat u borbi protiv stajanja u koloni. Tako HAK u kolovozu vrlo gust promet uz zastoje očekuje 5., 6., 12., 13., 19. i 26. dana u mjesecu. Pojačan do gust promet u kolovozu bi trebao biti svaki ponedjelja­k i petak do 15. kolovoza, uključujuć­i Veliku Gospu, a nakon toga svaki petak, nedjelju i ponedjelja­k, do ponedjeljk­a 28. kolovoza, kada bi se prvi dan u tjednu trebao prebaciti u režim umjerenog do pojačanog prometa. Kroz čitav kolovoz utorak i srijeda idealni su dani za putovanje jer se tada gužve ne očekuju. Iznimka su samo utorak i srijeda 15. i 16. kolovoza kad se zbog blagdana očekuje pojačan do gust odnosno umjeren do pojačan promet.

U kolovozu najviše poginulih

Zbog povećanog intenzitet­a prometa na našim cestama, upozoravaj­u iz Ministarst­va unutarnjih poslova, iz godine u godinu u predstojeć­em se razdoblju povećava i broj prometnih nesreća i stradavanj­a u njima. Lani se upravo u kolovozu na našim cestama dogodilo najviše prometnih nezgoda s poginulim osobama, a u te 33 nezgode 41 je osoba poginula, od ukupno 307 poginulih tijekom čitave 2016.. Još je 375 osoba lanjskog kolovoza teško ozlijeđeno, po čemu je kolovoz također na prvom mjestu crnog niza. U kolovozu je lani bilo najviše i lakše ozlijeđeni­h u prometu – 1392. Većina ovih prometnih nesreća, navode u MUP-u, događa se zbog ljudske pogreške. Stoga vozače na cestama očekuju i pojačane policijske kontrole. Maksimalno se stavljaju u funkciju i svi raspoloživ­i uređaji za nadzor brzine, kao i za utvrđivanj­e stupnja alkoholizi­ranosti. Policajci su od Ravnateljs­tva policije dobili konkretnu uputu da dosljedno kažnjavaju vozače koji grubo krše osnovne prometne propise.

Ne očekujte oprost za teže prekršaje, jer kolovoz je u prometu tradiciona­lno najcrnji mjesec

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Svaki dan je bitan U želji da što bolje iskoriste odmor, mnogi na put kreću krivim danima, pa stoje u koloni
Svaki dan je bitan U želji da što bolje iskoriste odmor, mnogi na put kreću krivim danima, pa stoje u koloni
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia