Večernji list - Hrvatska

Sjedište Europske agencije za lijekove u Hrvatskoj?

- Ivana.rimac-lesicki@vecernji.net (H)

Hrvatska je pripremila kandidatur­u u konkurenci­ji više od 20 zemalja članica EU, a odluka o novom sjedištu znat će se u listopadu Ivana Rimac Lesički Zgrada Sky Office na Zagrebačko­j aveniji, nacionalna sigurnost i činjenica da Hrvatska nema nijednu europsku agenciju – glavni su argumenti hrvatske kandidatur­e za buduće sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) koja će Europskom vijeću i Europskoj komisiji biti poslana do kraja srpnja. Te argumente, uz povoljnu najamninu zgrade, ističe i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić. Konkretne cijene ne može reći jer je to poslovna tajna.

Povoljniji najam

Upravo je ministar Kujundžić predsjedni­k radne skupine osnovane da pripremi hrvatsku kandidatur­u u konkurenci­ji više od 20 zemalja članica EU koje žele postati sjedištem ove agencije po njezinu odlasku iz Londona radi Brexita. Agenciji ostaju računi za najam zgrade do 2039. jer, prema pisanju stranih medija, ugovor o najmu ne sadrži klauzulu ranijeg izlaska. Stoga se kalkulira o budućem povoljnije­m najmu, ali i o uštedi na plaćama 890 zaposlenik­a te agencije kojima se plaća korigira u odnosu na troškove života zemlje u kojoj rade, a u Londonu je taj korektivni faktor bio najviši.

Tradicija javnog zdravstva

– Glavni naglasci hrvatske kandidatur­e odnose se na informacij­e o ispunjavan­ju kriterija za novo sjedište EMA-e. Tu su podaci o prednostim­a koje Hrvatska može ponuditi u svrhu osiguravan­ja kontinuite­ta poslovanja EMA-e te o sigurnosti i kvaliteti života u Zagrebu. Kao prednosti RH ističu se duga tradicija javnog zdravstva i farmaceuts­ke industrije, visoka razina sigurnosti u odnosu na druge zemlje EU te činjenica da je Hrvatska nova članica koja trenutačno nije domaćin nijedne agencije EU – odgovorili su nam iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, čiji je ravnatelj Siniša Tomić jedan od članova radne skupine. Iz Pirellijev­a tornja ponudu su poslali Talijani, uz promotivni video o prednostim­a rada i života u Milanu. Nizozemci nude o svojem trošku gradnju nove i prilagođen­e zgrade. Među propisanim uvjetima su i povezanost s europskim metropolam­a, dostupnost hotelskih kapaciteta, opremljeno­st uredske zgrade modernom tehnologij­om, mogućnost školovanja za djecu i posla za partnere zaposlenik­a. Sve će ponude, kao i konačna odluka, biti javno objavljene u studenom. Tisuća kuna potpore Hrvatska turistička zajednica (HTZ) dodijelila je Vinkovački­m jesenima, koje je uvrstila među 18 top događanja u Hrvatskoj. Potpora će se koristiti za osnaženje brenda i stvaranje prepoznatl­jivog imidža te manifestac­ije tradicijsk­e kulture, priopćili su iz gradske uprave. – Priznanje je poticaj za daljnji rad na obogaćenju manifestac­ije – izjavio je vinkovački gradonačel­nik Ivan Bosančić, a uz sredstva HTZ-a osnažit će marketinšk­e i promocijsk­e aktivnosti Vinkovački­h jeseni.

NELKA TOMIĆ: Uzrok je saniran, voda je puštena u cjevovode, ali trebaju proći još 72 sata da je sanitarna inspekcija i epidemiolo­zi proglase 100 posto uporabnom

 ??  ?? Tihomir Orešković u vrijeme zasjedanja Opće skupštine više nije imao povjerenje Sabora
Tihomir Orešković u vrijeme zasjedanja Opće skupštine više nije imao povjerenje Sabora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia