Večernji list - Hrvatska

Otkupili dug od Jeličića, a novac mu dali u automobilu

Dinamov dug Jeličiću otkupila je tvrtka povezana s M. Mamićem

-

Kako izvući što više novca iz Dinama, bila je, smatra USKOK, mantra obitelji Mamić, a kako su to Zdravko i Mario, uz asistencij­u Zorana Mamića, radili, opisano je u nedavno podignutoj optužnici protiv njih trojice te Damira Vrbanovića, Nikkyja Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića. USKOK sve spomenute tereti za zločinačko udruživanj­e u sklopu kojeg je iz Dinama od prosinca 2004. do prosinca 2015. izvučeno oko 144 milijuna kuna, a Dinamo je morao platiti i 55,8 milijuna kuna neosnovano­g poreza.

Niječu krivnju

Optuženici niječu krivnju, USKOK im kontrira iskazima svjedoka te pozamašnom dokumentac­ijom, pristiglom i iz inozemstva. Čiji su argumenti bolji ili jači, utvrđivat će se na Županijsko­m sudu u Osijeku, koji će na jesen raspravlja­ti o pravomoćno­sti optužnice. A optužnica, osim što daje uvid u svijet obitelji Mamić, razotkriva i mračne tajne hrvatskog nogometa. Jedna od takvih tajni je i situacija u kojoj su se našli Joško Jeličić i Goran Jurić, bivši nogometaši Dinama, kojima je klub ostao dužan. Zbog toga su Jeličić i Jurić s Draženom Ladićem tužili klub. Jeličić je od Dinama potraživao 844.050 eura, a Jurić 163.613 eura. Postupak se pretvorio u sudsku trakavicu, a Zdravko Mamić neugodnoj situaciji “doskočio” je tako što je Dinamo s Real Sports Management Limited (RSML) zaključio ugovor o nagodbi, prema kojem je RSML preuzeo 1,5 milijuna eura potraživan­ja od Jeličića i 163.613 eura potraživan­ja od Jurića. Tužbe su povučene, iznos nagodbe bio je 1,3 milijun eura, koje je Dinamo trebao isplatiti RSML-u, čiji je vlasnik bio Mario Mamić. USKOK tvrdi da za sklapanje takve pogodbe nije bilo osnove, a tvrde i da je u toj priči na računu M. Mamića završilo 292.377 eura, koje je RSML-u platio Dinamo. Jeličić je objasnio da mu je Dinamo dugovao 844.050 eura, zbog čega ga je 2002. tužio. No spor se razvukao pa je Jeličić traženi iznos uvećao za kamate, no uvećao ga je i za dodatnih 721.225 eura. – Učinio sam to iz opreza jer je NK Croatia igračima ugovorene rate isplaćival­a u formi ugovora o zajmu, odnosno pozajmice, pa sam iznos povisio da Dinamo ne bi tražio povrat pozajmice. Zahtjev za isplatu 721.225 eura povukao sam na raspravi u listopadu 2005. S obzirom na to da je postupak tekao jako sporo, sjećam se da su me 2007. kontaktira­le dvije osobe iz Engleske. Pitale su mi jesam li zainteresi­ran da potraživan­je prema Dinamu prenesem na njih. Iz razgovora sam shvatio da se oni bave otkupom potraživan­ja igrača prema klubovima te da posuđuju novac nogometnim klubovima – kazao je Jeličić.

Nije rekao imena

Kako se zovu “Englezi”, Jeličić istražitel­jima nije rekao, a nije htio reći ni koliko su mu novca isplatili nakon što je pristao na njihov prijedlog. No zato je način na koji mu je novac predan kao preslikan iz filmova. – Kada sam pristao na njihov prijedlog, zajedno smo otišli do njihova automobila. Oni su mi u tom vozilu predali dogovoreni iznos, a ja sam njima prepustio svoja potraživan­ja prema Dinamu. Obavijesti­o sam svog odvjetnika, a uskoro su me zvali i iz Dinama da im potvrdim da sam to učinio -–kazao je Jeličić. No kada mu pokazan ugovor o cesiji između Dinama i Real Sports Management Limiteda, Jeličić je ustvrdio da ugovor prvi put vidi, a tvrdio je i da Englezi nisu spominjali nikakva trgovačka društva. Isto tako Jeličić je tvrdio i da nikada nije vidio navedeni ugovor, prema kojem je RSML preuzeo njegova potraživan­ja prema Dinamu i to u iznosu od 1,5 milijun eura. – Nisam od Dinama potraživao 1,5 milijuna eura, već 844.050 – ustvrdio je Jeličić. Za razliku od Jeličića, Dražen Ladić kojem je Dinamo dugovao 400.000 eura nije pristao ni na kakve nagodbe. – Zbog tog duga jednom me je nazvao Zdravko Mamić te mi rekao: “Ljubavi, daj da to riješimo.” Ponudio je da mi isplati 150.000 eura na crno što sam ja odbio. Mamić je poludio. Kazao mi je da nisam normalan. Vikao mi je da sam monstrum koji ne shvaća kakve on probleme ima da “opere” tih 150.000 eura – iskazivao je Ladić.

Ladić nije pristao da mu se na crno vrati 150.000 eura pa ga je Mamić nazvao monstrumom Jeličić je tvrdio da je od Dinama tražio 844.050 eura, a ne 1,5 milijuna kako piše u ugovoru

 ??  ?? Zdravku Mamiću već se sudi u Osijeku, a čeka ga još jedan postupak
Zdravku Mamiću već se sudi u Osijeku, a čeka ga još jedan postupak
 ??  ?? rekao je da mu je zahtjev odbijen uz obrazložen­je da nije imao ugovor s Dinamom, udrugom građana, već s Dinamom, sportskim dioničarsk­im društvom. Kazao je i da je Dinamo tražio izuzeće suca jer previše ažurno zakazuje rasprave!?
rekao je da mu je zahtjev odbijen uz obrazložen­je da nije imao ugovor s Dinamom, udrugom građana, već s Dinamom, sportskim dioničarsk­im društvom. Kazao je i da je Dinamo tražio izuzeće suca jer previše ažurno zakazuje rasprave!?
 ??  ?? iskazao je i da ga je jednom prigodom Zoran Mamić zamolio da ode u Švicarsku te da na aerodromu preuzme 50.000 eura za njega. Jeličiću je na aerodromu prišao muškarac koji mu je dao 45.000 eura, a on je novac odnio Zoranu.
iskazao je i da ga je jednom prigodom Zoran Mamić zamolio da ode u Švicarsku te da na aerodromu preuzme 50.000 eura za njega. Jeličiću je na aerodromu prišao muškarac koji mu je dao 45.000 eura, a on je novac odnio Zoranu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia