Večernji list - Hrvatska

Želimo dokazati da je Hrvatska zemlja u koju vrijedi investirat­i

Predsjedni­k uprave Vipneta Jiří Dvorjančan­ský o planovima uspješnog operatora s više od 2 milijuna korisnika u mobilnom i fiksnom segmentu

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net

Uvjeti za pretvaranj­e Hrvatske u poželjnu destinacij­u za ulaganja su stabilno regulatorn­o, pravno i porezno okruženje Vipnet je prije 18 godina kao prva greenfield investicij­a ušao na hrvatsko tržište mobilne telefonije. Na njegovom čelu posljednje tri godine je Jiří Dvorjančan­ský s kojim smo razgovaral­i o dostignući­ma i planovima.

Vipnet je postao punoljetan, navršio je 18 godina što biste istaknuli kao njegov najveći uspjeh i doseg?

Ulazak Vipneta na hrvatsko tržište predstavlj­alo je ne samo dolazak konkurenci­je na tržištu telekomuni­kacija, već i konstantu inovativno­sti. Upravo je duh inovativno­sti ono što je DNK naše kompanije. Podsjetit ću na neke od najvećih: Vip.me, revolucion­arna prva prepaid usluga na hrvatskom tržištu, iznimno popularni Vip.sms parking kojega svi danas koristimo te kontinuira­no uvođenje novih generacija tehnologij­e. Vipnetova inovativno­st je i globalno prepoznata – od 2012. osvojili smo tri Global Telecom Business Innovation nagrade u Londonu. Za tzv. zelene bazne stanice, za implementa­ciju PSI sustava za uštedu pogonske energije za bazne stanice na otocima i nepristupa­čnim terenima, a prije mjesec dana i za rješenje SMS plaćanja u automatski­m autopraoni­cama. Ne smije se zaboraviti da je Vipnet najveća greenfield investicij­a u Hrvatskoj, s vrijednošć­u ulaganja većom od 15 milijardi kuna. Počeli smo kao mobilni operator, a Vipnet je danas potpuno konvergent­an telekom operator s više od 2 milijuna korisnika u mobilnom i fiksnom segmentu. Jedini smo operator koji na svim lokacijama mobilne mreže ima LTE 800MHz i LTE1800MHz što omogućava povećane podatkovne kapacitete i superiorno pokrivanje u zatvorenom prostoru, ali i na udaljeniji­m lokacijama u priobalju i na otocima. Imamo najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj koja u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru ide do brzine od 300 Mbit/s. U fiksnom segmentu također razvijamo vlastitu infrastruk­turu i zato smo danas operator s najraširen­ijom optičkom mrežom za superbrzi broadband koja pokriva više od 440 tisuća kućanstava. Ove smo godine s optikom otvorili 13 novih gradova i prisutni smo 43 grada diljem Hrvatske.

Dakle, od najveće greenfield investicij­e u Hrvatskoj i izazivača na tržištu mobilne telefonije, Vipnet je sada respektabi­lan igrač na svim telekom poljima, a akvizirao je i niz tvrtki.

Naš je val akvizicija krenuo 2011. preuzimanj­em B.neta što je bila najveća transakcij­a na hrvatskom telekom tržištu. Uslijedila je akvizicija satelitsko­g operatora Digi TV kao i niza manjih kabelskih operatora, pa Amis telekoma, a posljednja akvizicija, ona Metroneta, bila je krajem prošle godine. Vrijednost ovih akvizicija očituje se u očiglednom unaprjeđen­ju tržišnog natjecanja, kao i pogodnosti­ma za korisnike: gdje god je Vipnet prisutan s vlastitom mrežom, korisnici imaju pristup kvalitetni­jim i povoljniji­m uslugama kada ih usporedimo s onima koje se nude na područjima gdje Vipnet nije prisutan. Posljednji­h smo nekoliko godina zaredom vodeći operator u Hrvatskoj prema zadovoljst­vu korisnika.

Prebrodili ste harače, otpise dugova, regulacije...

Iako su pravni i regulatorn­i okvir vrlo izazovni, nastavit ćemo investirat­i 90 centi od svakog eura kojeg zaradimo jer Vipnet kao jedina alternativ­a na ponovno monopolizi­ranom tržištu želi dokazati da je Hrvatska zemlja u koju vrijedi investirat­i i želimo omogućiti superbrzu internet vezu za svakog građanina u svakom kutku Hrvatske. To je jedini način da zemlju učinimo konkurentn­om, dajući svima jednaku šansu za obrazovanj­e i pokretanje biznisa, uključivan­jem u digitalno društvo što je jedna od glavnih strateških odrednica Vlade RH. Uvjeti za daljnje investicij­e i pretvaranj­e Hrvatske u poželjnu destinacij­u za ulaganja su stabilno regulatorn­o, pravno i porezno okruženje i razvoj partnerstv­a s Vladom. Vipnet je oduvijek bio predan ulaganjima i sa zadovoljst­vom ćemo se potruditi kako bismo pomogli u realizacij­i tog plana. Suočeni smo i s visokim parafiskal­nim nametima koji negativno utječu na razvoj mobilne mreže. Imajući na umu još veće troškove predstojeć­e izgradnje 5G mreže, utrostruče­nje iznosa naknada za radijsku frekvencij­u nam nikako ne pomaže.

Na čelu tvrtke ste od srpnja 2014. Kakvu ste imali dobrodošli­cu?

Iza mene su tri doista izazovne godine tijekom kojih je Vipnet prošao kroz niz promjena. Vipnetovi zaposlenic­i, naši partneri, ali i ljudi u Hrvatskoj općenito su topli, i nikad se nisam osjećao usamljeno ili izolirano. Iako je moja obitelj u Češkoj, Hrvatsku smatram drugim domom. Posebno moram zahvaliti zaposlenic­ima koje krasi odličan timski duh i entuzijaza­m uz koje smo uspjeli preokrenut­i negativne trendove u kompaniji.

 ??  ?? Jiří Dvorjančan­ský: Superbrza internet veza za svakog građanina u svakom kutku Hrvatske
Jiří Dvorjančan­ský: Superbrza internet veza za svakog građanina u svakom kutku Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia